Hostem pořadu Rozstřel je místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš....

Hostem pořadu Rozstřel je místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš. (23. ledna 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Ministr Bartoš varoval před podvodníky, odkazují na falešný Portál občana

  • 34
Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.

V podvodných SMS zprávách se píše, že adresát má nenárokované vrácení daňového přeplatku nebo se u něj vyskytl problém s daňovým přiznáním. Je to ale pokus o krádež osobních dat, takzvaný phishingový útok. Zprávy jsou často odesílány ze zahraničního čísla, u zachycených případů byla objevena čísla s polskou předvolbou +48. Jsou ale i případy, kdy byly zprávy odeslány i z tuzemských čísel, uvedla v tiskové zprávě Anna Urbanová z Bartošova kabinetu.

Doplnila, že odkaz na Portál občana v podvodné zprávě obsahuje na rozdíl od skutečné adresy také pomlčky a doménu net, například portal.gov-cz.net, domény se ale mohou různit.

„Falešné weby kopírují grafickou podobu skutečného portálu a adresátovi nabízí přihlášení skrze bankovní identitu. Uživatel je následně přesměrován na falešnou stránku banky, kde mu při vyplnění formuláře může podvodník odcizit údaje pro přístup do internetového bankovnictví,“ dodala Urbanová.

Eseróčko za hodinu? Umožní to nové tlačítko Portálu občana

V případě, že lidé na falešnou stránku kliknou a mají podezření, že jim mohly být ukradeny údaje, mají si podle Urbanové neprodleně změnit heslo a kontaktovat svoji banku.

Portál občana, který funguje jako rozcestník pro online služby státu a nově v něm založit například i online petici nebo si požádat o volební průkaz, spravuje ministerstvo vnitra. V dubnu ho spolu se Správou základních registrů a Czech Pointů od něj ale převezme nová Digitální informační agentura (DIA).

S podvodnými e-maily a SMS zprávami se setkaly i jiné tuzemské úřady. Zaznamenala je například Česká pošta, Celní správa, Všeobecná zdravotní pojišťovna, ministerstvo práce a sociálních věcí nebo soukromé dopravní společnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video