Diskuze

Ministr Bartoš varoval před podvodníky, odkazují na falešný Portál občana

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) varoval před podvodníky, kteří rozesílají SMS zprávy odkazující na falešný Portál občana, jehož prostřednictvím chtějí na lidech vylákat přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu. Jediná správná adresa portálu je https://obcan.portal.gov.cz, připomněl na Twitteru Bartoš.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

J86a79n 23C95e29p48e32k

6. 3. 2023 18:45

A že by jste ty podvodné stránky nechali blokovat Bartoši? 8-o

My jako úřad to normálně děláme, nahlásíme na NIC a oni danou podvodnou stránku, která se tváří jako naše, do pár hodin zablokují.

1 0
možnosti
Foto

Jako že NIC má pod palcem celostátní firewall? :D Nebo jako že to "zablokují" na své DNS (a tím pádem jen pro část lidí)?

1 0
možnosti
JM

Já už se lekl, že varoval před kolegy ve vládě. ;-D

0 0
možnosti
VB

Takovejch poradců, odborníků si vlada z našich penez platí, aby jim radila, jak nás všechny obelhavat a oni nemaji nikoho na to, aby byl bezpečný web?

2 3
možnosti
JC

J61a79n 67C35e47p11e23k

6. 3. 2023 18:46

Koukám, že tomu velmi rozumíš. Tušíš vůbec o jaký podvod jde? ;-D

0 0
možnosti
AF

A77l19e46š 38F59i98f31k40a

6. 3. 2023 17:12

Neměla by Vláda ČR aktivně zasahovat proti osobám, které si klamné domény registrují? Neměla by taktéž zasahovat proti registrátorům těchto zjevně klamavých domén? Neměla by Policie ČR po dlouhých letech utlumené činnosti zveřejnit TRVALE PLATNÝ KONTAKT (nejlépe 24/7) pro nahlašování takových podvodů? Snahu rychle potírat podobná podvodná jednání zde nevidím.

Policie se starala před lety v době jakéhosi PROJEKTU. Sama od sebe počítačovou kriminalitu nepokládá za natolik významnou, aby konala v reálném čase. Když jsem chtěl nahlásit podvod s klamavou doménou "MPSV", registrující osoba Ukrajinka s adresou v Kyjevě, kontaktní mobil se závadnou SMS měl české číslo, musel jsem psát na CZ.NIC. Nazpět slovně nereagovali, ale druhý den doména nebyla dostupná.

0 0
možnosti
VB

Měla by zasahovat. Ale jediné nebezpečí na světě je preve v Ukrajině, peníze ukrajině, zbraně Ukrajině, staráme se o ukrajinu, řešíme veci za ukrajinu, musíme starat o lid z ukrajiny.... Takze se tu mame skvele a bez problemu. A jestli z toho neco kapne vlade, proc to resit. Tyka se to obcana CR, ne Ukrajince.

1 1
možnosti
LT

A teď mi řekněte, jak má obyčejný člověk poznat, které doménové jméno, případně která stránka je ta správná, oficiální.

Mně stačí, když mě při placení na internetu odkazují někam do tramtárie na potvrzovací stránku, o které vůbec nic nevím, která se nevztahuje k mé bance a ani ke kartě. Jako jó, mám to dávno vyzkoušené a vím že je to v pořádku a nejsem v tomto směru úplný laik. Ale co úplně obyčejní lidé, kteří se nevyznají?

4 0
možnosti
Foto

Proto se teď stěhuje všechno státní na gov.cz, aby bylo i na první pohled jasný, že je člověk na úřadem provozovaném webu. Doteď každý ministerstvo a jeho weby běžely na svém a chtělo to pořád ověřovat.

0 0
možnosti
KH

Tohle resi ministr?

No jo, ja zapomnel, ze my uz mame co se digitalizace tyka vlastne vsechno hotovy. Tak mu zbyva cas na takovehle drobnosti.....

Ale nakladove pro poplatnika teda celkem drahy......

0 0
možnosti
JH

É? O čem to mluvíte?

0 0
možnosti
ZS

A jak je to s tou digitalizací na MPSV, kde se rozkradly miliony? Podle minulého článku na nedostatky programu upozorňoval už v květnu minulého roku generální ředitel ÚP. Co v tom náš ministr pro digitalizaci udělal?

2 0
možnosti
JV

A i proto ještě zdaleka nenastal čas pro elektronické či korepondenční volby.

6 1
možnosti
DH

D93a69v26i94d 50H96o93f

6. 3. 2023 16:04

čím více on-line světa, tím více pokusů o podvod. Bohužel. Pokrok nezastavíš

3 0
možnosti
IM

nestačilo by "obcan.gov.cz"? Na co je tam proboha domena "portal" to je jak z doby kamenné. Inu ministr pro digitalizaci na trávě

2 2
možnosti
JS

Neměla by vláda spíše než varovat konat, aby tomu tak nebylo?

9 5
možnosti
MU

Jakoze by to nikomu nerekla? Genialni! :D

3 4
možnosti