ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

KOMENTÁŘ: Rodič 1 a rodič 2. Z novinky v rodném listu budou ještě mrzutosti

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Už je to tu. Matka a otec už nejsou tím, čím se zdáli být. Poté, co vyhláška umožnila zapisovat rodiče do rodného listu dítěte jako „rodič“ a „rodič“, prorazila tato novinka kamenné zdi matričních úřadů a rozeběhla se do světa, píše editor MF DNES Bohumil Špaček.

Studenti jedné z pražských fakult nedávno dostali za úkol vypracovat pro jakýsi průzkum vzorový dotazník, kde byli jejich rodiče označeni jako Rodič 1 a Rodič 2. Toto nové označování rodičů se tedy zjevně zvolna stává normou.

V rodných listech je to podle zákona o matrikách zatím volitelné a výslovně určené párům stejného, nebo alespoň velice podobného pohlaví. Což je v pořádku, protože rodinných svazků v dnešní době existuje celá řada. Někdy pořádně zamotaných. Co když třeba má nějaká žena dítě s nějakým mužem, ale týž pak zjistí, že se vlastně cítí být také ženou – a tou se posléze i stane? Otec ženského pohlaví je nesmysl, ale matku z něj ta operace taky neudělá. „Rodič a rodič“ je pak vcelku logický, nejméně matoucí zápis.

Dokud tam je napsáno „otec“ a „matka“, není co řešit. Tyhle rodinné role jsou jasně dané. Jenže koho z nich označit za Rodiče 1?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video