Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přišel o nohu, přesto řídí autobus. Pro Aleše je handicap životní výzva

  19:30
Když sedí za volantem autobusu, je pětačtyřicetiletý Aleš Eger lehce natočený na stranu. Podle jízdy by nikdo z cestujících neřekl, že nemá pravou nohu, o kterou přišel při nehodě na motorce. Ani předsudky ostatních mu však nezabránily vrátit se k řízení, na motorce se chce pokusit skočit salto vzad a motivovat tím ostatní.
Řidič autobusu Aleš Eger

Řidič autobusu Aleš Eger | foto:  David Neff, MAFRA

Když jel Aleš Eger 19. srpna před pěti lety na motorce, celý den jako by dostával znamení, že se něco přihodí. „Záleží na tom, s kým jezdíte. Já jsem na to neměl moc velké štěstí. Bylo to takové soupeření a dokazování si,“ nastiňuje Eger. Prožíval navíc těžké období v osobním životě. A to se podle něj při jízdě vždycky projeví.

Když vjel Eger do tmavého lesa v obci Soběhrdy na Benešovsku, bylo půl osmé večer a zrovna zapadlo slunce. Najel na okraj asfaltové záplaty. Podkluzující stroj se mu podařilo srovnat, proti němu však ze zatáčky vyjel traktor. „Kdybych to dal trochu doprava, šel jsem pod zadní kolo nebo pod zadní valník,“ popisuje nehodu Eger.

Probudil za dva dny na anesteziologicko- resuscitačním oddělení. Kvůli vážným zraněním doprovázeným sepsí lékaři z pražské Ústřední vojenské nemocnice nepředpokládali, že vůbec přežije. Ztratil čtyři litry krve. 

O jednu nohu přišel, druhou měl potrhanou. „Vůbec se nevědělo, jestli bude mít cenu dávat tu druhou nohu do kupy,“ vzpomíná Eger. Lékařům se ji však zachránit podařilo.

Handicap jako výzva

Protože Aleš celý život sportoval, vzal svůj handicap jako výzvu. „Je to, jako když se narodíte a v hlavě jste dospělý člověk, ale motorické schopnosti máte jako dítě,“ popisuje. 

Začal proto cvičit a trénovat rovnováhu. Postupem času se lepšil, brzy se vrátil i do pracovního života – chodil hlídat a jinak vypomáhat. Protože před nehodou jezdil s kamionem, zkoušel se k řízení postupně vracet.

Poté, co mu vyrobili protézu, začal se živit rozvážením zeleniny. Nasazoval si protézu ale jen na vykládání. Jejím častým nošením se mu však začala trhat kůže. „Řekl jsem si, že musím najít místo, kde bych mohl jezdit bez protézy,“ vypráví Aleš Eger. Tím se ukázalo řízení autobusu. 

Přes 8 tisíc žádostí za 3 roky

Za uplynulé tři roky obdržel Dopravní podnik Praha přibližně 8 500 žádostí o pracovní místa na řidičské profese. „Přijali jsme bezmála až 1 400 nových řidičů či řidiček autobusů a tramvají a strojvedoucích metra,“ nastínila mluvčí DPP Aneta Řehková. 

Podle Řehkové uchazeči většinou odstupují sami, protože přestanou mít o pracovní místo zájem. „Uchazeče jsme nuceni odmítnout v případě, že se o pracovní místo uchází osoba, která není z pohledu legislativy spolehlivá,“ dodala. Tyto případy pak řeší Dopravní podnik individuálně.

„Vždycky jsem se hrozně bál vozit lidi, ale dneska vidím, že to byla hloupost. Při té práci mě naplňuje fakt, že lidé nastoupí do autobusu a bezmezně vám věří. Jinak by to asi neudělali,“ vysvětluje.

Nejdřív vozil u soukromé autobusové společnosti pacienty psychiatrické léčebny. Tam si také udělal zkoušky profesní způsobilosti, ale cítil, že firma nemá dostatek prostředků, aby zabezpečila dostatečný servis autobusů a aby bylo všechno podle zákona.

Řešení pro něj představoval pražský Dopravní podnik. Cesta tam však pro něj nebyla jednoduchá. Napoprvé byl totiž odmítnut. „Kdybych se tam dostal na první dobrou, asi by se tam dostal úplně každý,“ dodává Eger. Odvolal se a přes soudního znalce v oboru lékařství se mu podařilo pozici získat.

Nejlepší cesta návratu

Aleš Eger dnes už více než rok jezdí jako šofér několika linek pražských autobusů. „Úroveň práce u dopravního podniku je ohromná. Je u nich minimální riziko obecného ohrožení,“ vysvětluje. Díky automatické převodovce a moderní technice ho v řízení nic neomezuje. Jediné, co může cestující zarazit, je to, že řídí trochu natočený ke straně. S předsudky se však setkává každý den. „O to víc mě těší, když zaujmu svou technikou jízdy lidi, kteří celý život řídili a nevědí, že nemám nohu,“ přibližuje Eger.

Po nehodě však nezanevřel ani na motorky. „Dělat znovu to, při čem jste utrpěli úraz, je ta nejlepší cesta k návratu,“ vysvětluje. Nejdřív se bál a nevěděl, jak zvládne rovnováhu. „Do pravé zatáčky jsem dlouho nejezdil, jenom doleva a pak jsem se někde otočil,“ směje se při vzpomínce na návrat k motorkám Eger.

Po úrazu se pro něj při jízdě všechno změnilo především mentálně. „Občas se mi stane, že vidím někoho jet jako sebe tenkrát. Tak ho předjedu. Myslím, že když mě vidí, změním mu život,“ vysvětlil. Chce však zajít ještě dál. Pokud se mu podaří vybrat peníze na speciální motorku, chce se pokusit o takzvaný „backflip“, tedy salto vzad na motorce. 

„Uvědomil jsem si, jaký to má dopad na lidi – zdravé lidi, které tím mohu motivovat ke cvičení. I lidem, kteří jsou handicapovaní, mohu dodávat sílu a odvahu,“ nastiňuje Eger. Dalším důležitým podnětem je však i jeho sedmiletá dcera. „Potřebuje svým vrstevníkům dokázat, že její táta je výjimečný. Uvědomil jsem si, že to je nejvíc, co jí můžu dát,“ uzavírá Aleš Eger.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...