Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prokazování bezinfekčnosti skončí 9. února, část kontrol zrušil soud

  10:39aktualizováno  22:59
Vláda k 9. únoru zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19 pro využívání služeb, vstup do restaurací a na kulturní, sportovní a další akce. Ohlásila to ve středu večer. Platnost kontrol certifikátů v restauracích, klubech a hotelech předtím zrušil Nejvyšší správní soud (NSS).

Premiér Petr Fiala (ODS) po hlasování o pandemickém zákonu ve Sněmovně řekl, že kabinet nerozhodl pod tlakem soudního verdiktu, ale na základě doporučení odborníků. „Rozhodnutí soudu to pouze o několik dní urychlilo. Nejde o nepromyšlený krok, ale o naplňování strategie naší vlády v boji s covidem,“ konstatoval premiér.

Kabinet dále počítá s tím, že na únorové schůzi Poslanecké sněmovny navrhne zrušení stavu pandemické pohotovosti. Přesné datum teprve určí s ohledem na vývoj epidemie.

Poslanci schválili novelu pandemického zákona, hlasovali po 35 hodinách

V platnosti podle Fialy zůstane povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách. „Podle odborníků se ukazuje jako vysoce efektivní a zároveň je minimálně omezující,“ řekl. I nadále bude platit také omezení počtu účastníků na hromadných akcích, doplnil Fiala. Vláda ani po rozvolnění opatření neočekává zvýšení tlaku na nemocnice nebo omezení dostupnosti služeb.

Předseda senátu NSS Petr Mikeš předtím uvedl, že opatření kontrol certifikátů nemá oporu v pandemickém zákoně. Soud dal nicméně ministerstvu zdravotnictví čas na nápravu.

Rozhodnutí se týká mimořádného opatření vyhlášeného 29. prosince 2021, které začalo platit od 3. ledna. Mimo jiné nařizuje provozovatelům  stravovacích služeb, aby kontrolovali u dospělých hostů, zda mají certifikát o očkování nebo prodělání nemoci.

„Právě tuto část o prokazování bezinfekčnosti zákazníků či hostů v restauračních zařízeních a zařízení pro ubytování Nejvyšší správní soud zrušil. Neexistuje pro něj opora v pandemickém zákoně. Znamená to tedy, že do restaurací a hotelů budou moci přijít i lidé, kteří onemocnění covid-19 neprodělali nebo nejsou očkovaní,“ pronesl Petr Mikeš s tím, že rozsudek nabyde účinnosti za týden, ve středu 9. února o půlnoci.

Vláda chce déle platný pandemický zákon, ač slibuje rozvolnění. Je to nutné?

Pro odložení se soudní senát rozhodl kvůli „nedobré“ epidemické situaci. „Odpovědnost za její zvládání náleží moci výkonné, tudíž vládě nebo ministerstvu zdravotnictví. Dáváme jim čas, aby na to mohli reagovat,“ vysvětlil Mikeš. 

Podle Mikeše má ministerstvo zdravotnictví tři možnosti, jak se zachovat. „Může vyhodnotit, že situace je natolik vážná, že každý občan České republiky může představovat riziko nákazy, a proto je nutné kontrolovat všechny. Nebo navrhnout vládě, aby vyhlásila nouzový stav a v něm tuto povinnost předkládat průkaz o prodělané nemoci či očkování ustanovila. A tou třetí možností samozřejmě je, aby tato oblast zůstala bez regulace,“ předložil předseda senátu.

Proti omezením se pravidelně demonstruje

Rozsudek se vztahuje i na hudební, taneční, herní a podobné společenské kluby a diskotéky, herny a kasina.

Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zrušení opatření zklamalo. „Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu je přesně ten důvod, proč potřebujeme novelizovat pandemický zákon,“ řekl v reakci novinářům. Právě s novelizací zákona je ovšem problém - jeho projednání od úterý blokuje opozice.

„Šlo o mimořádné opatření, které schválila ještě vláda Andreje Babiše a naše vláda jej prodloužila. Je to ale důkaz, že právní prostředí pro řešení pandemie tu není dostatečné. O dalším postupu se ještě poradíme,“ komentoval situaci premiér Petr Fiala. 

Prokazování nesmí být motivací k očkování

Zrušení se netýká obchodních center, maloobchodů, služeb jako třeba kadeřnictví nebo sportovišť. Soud se jimi nemohl zabývat, protože se nevztahovaly k navrhovatelce, která se na soud obrátila. Nadále také zůstává v platnosti, že do provozoven, tedy i těch restauračních a hotelových, nesmějí vstupovat lidé s klinickými příznaky onemocnění covid-19.

Podle soudu také ministerstvo zdravotnictví vysvětlovalo nutnost prokazování bezinfekčnosti i kvůli zvýšení motivace pro jednotlivce, aby se nechali očkovat. To však soud odmítá. Ostatní medicínské důvody připouští a považuje je za oprávněné. 

„Stávající legislativa nedává ministerstvu zdravotnictví možnost regulovat oblasti restauračních služeb nebo ubytování, pouze s výjimkou, kdyby podezřelým z nákazy byl každý občan České republiky,“ dodal ještě Mikeš. 

Ministerstvo zdravotnictví opatření zdůvodnilo třeba tím, že počet neočkovaných pacientů na jednotkách intenzívní péče významně převyšoval počet nově hospitalizovaných na JIP s dokončeným očkováním.

Lidí starších 16 let bylo na JIP nově hospitalizovaných v listopadu a v prosinci po zhruba 65 procentech. V lednu jejich poměr spadl pod 60 procent. Nyní nečiní ani 45 procent.

Počet hospitalizovaných = klíčový parametr

Za jeden z klíčových parametrů pro hodnocení vývoje epidemie a jejích dopadů na zdraví a poskytování zdravotní a léčebné péče označil resort stav kapacit a zatížení nemocnice.

K 19. prosinci 2021 bylo v nemocnicích hospitalizováno okolo 4 500 pacientů. K 1. únoru 2022 jich bylo kolem 2 650, nicméně o 700 víc než minulý týden.

Obecně klesající trend je patrný z těchto údajů: nově hospitalizovaných u starších 16 let bylo v listopadu 16 tisíc, v prosinci přes 13 300, ale v lednu už jen necelých 6 600.

Stále více odborníků se kloní k zrušení většiny omezujících opatření.

„Po vyhodnoceni dnešních dat, bych navrhl ukončit plošné testování, zrušit omezení vstupů a většinu opatření. Pro řízení pandemie už nic nepřináší. Test už jen po indikaci lékaře. Vždy jsem byl pro zavedení opatření když bylo třeba, musí být ale funkční a trvat co nejkratší dobu,“ napsal například v úterý hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Návrh Nejvyššímu správnímu soudu zaslala fyzická osoba, žena z Brna. Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové za loňský rok přijal soud celkem 296 návrhů vztahujících se k mimořádným opatřením, letos jich doputovalo zatím 13. 

Nejvyšší správní soud v nedávné minulosti několikrát rozhodl v neprospěch vládních opatření: 

22. dubna 2021

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  21:25

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

V čele fakulty po Ševčíkovi bude Zubíková, zvolil ji akademický senát

29. května 2024  21:22

Kandidátkou na děkanku Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze je Adéla Zubíková,...

Senát schválil redefinici znásilnění, potvrdil také zvýšení příspěvků na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  21:12

Ne znamená ne. Senát potvrdil nový pohled na to, co je znásilnění, a schválil změnu jeho vymezení v...

Česko platí vraždy dětí, vykřikovali podporovatelé Palestiny před vládou

29. května 2024  19:28,  aktualizováno  20:31

Na podporu Palestiny se ve středu v podvečer před Úřadem vlády ČR sešlo několik set lidí. Akci...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...