Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš už začal s kampaní, ale započte se do senátních voleb, říká kontrolor

  16:59
Není datum voleb prezidenta, nejsou tak limity pro kampaň, říká František Sivera z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Přestože někteří zájemci o post hlavy státu zatím spíše neoficiálně začali agitovat, zákon na ně nepamatuje. Například aktuální kampaň Andreje Babiše s obytným vozem bude muset ANO vykázat do limitů senátních voleb.

Andrej Babiš zahájil cesty za voliči obytným vozem. (16. května 2022) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Jaká pravidla svazují vyhlášení data konání prezidentské volby?
Termín zvolí předseda Senátu, volby vyhlásí nejpozději 90 dnů před jejím začátkem. Volba musí být vyhlášena tak, aby druhé kolo skončilo nejpozději 30 dnů před vypršením mandátu stávajícího prezidenta. Ten končí 7. března 2023.

Pokud někdo oznámí svou kandidaturu později, než je oznámen termín voleb, běží mu zákonný limit na výdaje určené k jeho propagaci až od této chvíle?
Prvně chci podotknout, že zákon nezná nic jako oznámení kandidatury, zná pouze termín podání kandidátní listiny. Zadruhé, podání kandidátní listiny nemá žádný vliv na to, jaké výdaje se započítávají do financování volební kampaně.

Zákon totiž říká, že od chvíle, kdy jsou vyhlášeny volby, začíná volební kampaň pro všechny kandidáty, kteří se kampaně zúčastní. To znamená, že pokud udělají jakýkoliv projev své propagace či agitace, nebo jejich podporovatelé budou činit tyto projevy, výdaje s tímto spojeném se již musí evidovat a po skončení voleb se musí objevit ve zprávě o financování volební kampaně.

Zeman nevysvětlil půlmilionové částky, já jen dvě stovky, ohradil se Drahoš

Pokud se tedy někdo již nyní propaguje, přičemž termín prezidentských voleb ještě nebyl vyhlášen, žádnou povinnost vůči vašemu úřadu nemá?
Je to tak, není možné nějakým způsobem nutit subjekty, aby výdaje, které udělají před vyhlášením voleb a v době volební kampaně je nepoužijí, zahrnovaly do volebních výdajů. Někteří lidé, kteří říkají, že budou chtít kandidovat, již své aktivity provozují delší čas a mají s nimi spojené výdaje.

19. května 2022

Tedy pokud Andrej Babiš nyní objíždí zemi ve svém obytném voze, do kampaně v rámci prezidentských voleb se to tedy nezapočítává…
Přesně tak, nicméně všeobecně volební zákony mluví o jakékoliv propagaci kandidáta, nebo kandidujícího subjektu. Prezidentské volby sice vypsány nejsou, ale zato již máme termín dvou jiných voleb: senátních a komunálních.

Běží k nim normálně volební kampaň a aktivity, které strana činí ve vztahu k propagaci, jsou součástí výdajů a musí se v určitém poměru taktéž započítávat do výdajů zákonem regulované kampaně.

Andrej Babiš je předsedou politického subjektu, který v senátních volbách kandiduje. Při setkání s občany propaguje nejen sebe, ale i stranu, jejímž je předsedou.

Zmíněný obytný vůz nese převážně popisy, které můžeme najít i na billboardech po celé ČR. Je zde jasný odkaz na hnutí ANO? Není to spíše klička, kterou lze zákon obejít?
Billboardy rozmístěné po celé zemi nesou značku hnutí ANO 2011. Je sice uvedena malým písmem, ale označuje zadavatele dané reklamy. Pokud jsem zaznamenal ve veřejném prostoru, hnutí ANO 2011 se k uvedené reklamě hlásí. Podoba sdělení, kterými je oblepené vozidlo, se kterým jezdí na setkání Andrej Babiš, je identická.

Není zákon obecně příliš benevolentní? Nenabádá k tomu vést permanentní kampaň s tím, že se započítá pro účely vašeho úřadu jen závěrečná část kampaně?
Zákonodárce zkrátka takto rozhodl, že volební kampaň začíná okamžikem zveřejnění ve Sbírce zákonů. Je to rovné postavení pro všechny kandidáty.

Jak lze odlišit to, kdy jde o kampaň a kdy nikoliv, když někdo zastává veřejně exponovanou funkci, například jako pan Středula, ale i třeba pan Babiš?
Já to vnímám tak, že zákon zcela jistě neměl za cíl bránit veřejným funkcionářům v jejich práci. Ovšem ve chvíli, kdy probíhá volební kampaň, musí svoje vyjadřování, projev a sdělení občanům přizpůsobit volebním zákonům ve chvílích, kdy jejich aktivity nemají být součástí volební kampaně.

Zákon jednoznačně stanovuje, že v době od vyhlášení voleb do jejich ukončení se jakákoliv propagace kandidující strany, hnutí či kandidáta nebo volební agitace v jejich prospěch či neprospěch, považuje za volební kampaň. Existuje k tomu i celá řada soudních stanovisek.

Jak se postupuje v případě kampaně na sociálních sítích?
Problematika sociálních sítí je složitější, pointou ale je, že propagace kandidáta na sociálních sítích je úplně stejná jako reklama venkovní či v tištěných médiích. Od chvíle, kdy jsou vyhlášeny volby, musí být tato reklama označena, a to zadavatelem a zpracovatelem, aby se dalo dohledat, kdo ji zadal, a aby bylo možné dohledat ve zprávě o financování kampaně, kolik stála.

Zákon říká, že se evidují výdaje, které jsou finančně podložené, tedy věci, za které jste zaplatil. Pokud si někdo sám vyfotí fotku, složitě budete vykazovat nějaký výdaj.

Policie Schillerovou za fotky na Instagramu stíhat nebude. Případ uložila

Co všechno musí mít zájemce o kandidaturu splněno, když jsou volby vyhlášeny?
Zákonnou povinností je zřízení transparentního volebního účtu do 5 dnů od zveřejnění zahájení volební kampaně ve Sbírce zákonů. Zřízení účtu a internetový odkaz na něj, dále pak internetový odkaz na webové stránky kandidujícího subjektu, kde bude zveřejňovat informace o financování volební kampaně, musí neprodleně oznámit úřadu pro dohled.

To proto, že ze zákona má náš úřad povinnost zveřejnit tyto údaje na našem webu, aby byla zajištěna dostupnost široké veřejnosti a tím byla zajištěna transparentnost celé kampaně.

Prezidentskou kampaň ale může klidně financovat i jeden jediný sponzor, že?
Zákon o volbě prezidenta republiky je poměrně liberální, tedy může dojít k situaci, že podporovatel kompletně zajistí výdaje spojené s kampaní. Každopádně taková skutečnost bude veřejnosti dostatečně známá a je to ukázka přístupu k transparentnosti výdajů použitých na kampaň. Každý občan si může udělat svůj obrázek a názor.

V minulých prezidentských volbách takové případy nastaly také, přičemž někteří podporovatelé výdaje kampaně neskrývali a založili si transparentní účty.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Odvolili lídři stran. Klaus dal hlas těm, kdo nekývají „násilné integraci“ Evropy

7. června 2024,  aktualizováno  16:07

V Česku začaly volby do Evropského parlamentu. Lidé mohou do dnešní desáté hodiny vybírat z 30...

KOMENTÁŘ: O čem že je to referendum? Mnohem více jde o psychologický efekt

7. června 2024

Premium Už páté volby do Evropského parlamentu startují. Volíme sice do Evropy, ale tradičně si tím...

Autobus s lidmi na blikající přejezd nenajel, koriguje policie líčení svědkyně

7. června 2024  15:45

S vážným podezřením se v dubnu obrátila na policii žena a popsala jí, že autobus jedoucí z Brna ve...

Jsou na nás moc dobří, stěžují si ruští blogeři na ukrajinské drony a operátory

7. června 2024  15:45

Ačkoli se Moskvě v posledních týdnech podařilo postoupit na několika úsecích ukrajinské frontové...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...