Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš navrhuje tři druhy maturit. Klasickou, odlehčenou a úřední

  21:07aktualizováno  22:10
Premiér Andrej Babiš v úterý večer na Twitteru oznámil, že navrhuje tři formy maturit. Klasickou pro studenty pokračující na vysokou školu, odlehčenou verzi pro ty, co nehodlají pokračovat ve studiu a úřední pro ty, kteří by doložili, že se nemohli učit. Ministr Robert Plaga už v pondělí řekl, že úřední maturity nejsou podle něj správná cesta.

Premiér Andrej Babiš | foto: Ladislav KřivanMAFRA

Premiér na sociální síti v úterý večer zveřejnil tři videa. V jednom z nich zdůraznil, že se jedná o výjimečnou a jednorázovou akci. „Jsem přesvědčen, že se to nebude opakovat. Myslím si, že bychom měli zohlednit všechny aspekty pandemie pro naše maturanty,“ uvedl ve videu premiér Babiš. Podle něj se nabízí tři varianty. Klasická maturita by se týkala těch, kteří chtějí po střední škole pokračovat na vysoké škole.

Potom by podle Babiše mohla být upravená podoba. Lehčí pro studenty, kteří nemají vysokoškolské ambice. „Třetí by byla úřední maturita. Ta by byla pouze pro studenty, kteří doloží, že se neměli možnost plnohodnotně účastnit výuky na dálku. Rozhoduje o tom učitel nebo ředitel školy. Takže o tom by měla být debata a myslím si, že je to spravedlivé,“ řekl premiér. „Ne to hned odmítnout jen proto, že s tím přišel Babiš,“ dodal.

Premiér přitom ještě minulý týden uvedl, že chce úřednickou maturitu pro všechny.  Navrhoval, aby se známky průměrovaly. „To znamená, že z maturitních předmětů by se výsledná známka udělila na základě průměru za všechny roky studia,“ řekl v minulém týdnu pro MF DNES. 

Ministr školství Robert Plaga v pondělí uvedl, že nesouhlasí s návrhem, aby letošní maturity byly úřední. Podle mluvčí resortu Anety Lednové připravují úpravy maturit, které by zohlednily hlavně situaci studentů pracujících kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích a sociálních službách. Maturitu nelze nahradit formálním uznáním, uvedlo ministerstvo.

„Již v lednu, kdy jsme představili úpravy maturit, jsme jasně řekli, že další možné úpravy budou záviset na vývoji epidemické situace. Vzhledem k tomu, že závažnost situace stále neumožňuje návrat k prezenčnímu vzdělávání, je namístě přistoupit k dalším úpravám. A to zejména s ohledem na další pracovní povinnost žáků vybraných zdravotních a sociálních oborů. Úřední maturita však není správnou a adekvátní cestou,“ vysvětlil na začátku týdne ministr školství Robert Plaga.

Redakce iDNES.cz oslovila ministra i resort s dotazem, jestli je verze se třemi druhy maturitní zkoušky možným řešením. Úřad neodpověděl, ale premiér na sociální síti sdílel video až v devět hodin večer.

Podle předsedy Unie školských asociací ČR - CZESHA Jiřího Zajíčka jsou však tři varianty zcela mimo diskuzi. „Jde o certifikační zkoušku, která nemůže mít tři úrovně. Přirovnávám to k autoškole. Složíte zkoušky v podobě a) polní cesta a dvorek, b) místní komunikace mimo města, c) všude. A vše za stejných podmínek,“ uvedl pro iDNES.cz Zajíček.

Zkusme se podívat do světa, řekl Babiš

Předseda vlády v úterý večer také zdůraznil, že úřední maturitu loni udělilo žákům i sousední Slovensko. „Ze slovenských studentů, kteří měli úřední maturitu se na naše vysoké školy dostalo 3 569 uchazečů. Jen se ptám, když to našim školám a rektorům nevadilo u Slováků, proč to vadí u našich žáků,“ tázal se ve videu Babiš.

Premiér rovněž poukázal na Velkou Británii, kde pro loňský a letošní rok maturity podle něj zrušili. „Známky určí kdo? Učitel na základě dané metodiky. Taky pochopili, že v době pandemie je potřeba ulevit studentům,“ komentoval premiér s tím, že nechápe hysterii v Česku. „Zkusme se podívat do světa. Měli bychom mít pochopení pro naše studenty,“ dodal.

Premiérův původní návrh na úřední maturitu nepřijaly s nadšením ani některé školské asociace. Podle předsedy CZESHA Jiřího Zajíčka by úřednická maturita neměla stejnou váhu, jako maturita z minulých let.

Pro maturanty navrhnu přidělení maturity úředně, řekl Babiš

„Já sice chápu, že situace je komplikovaná a složitá. Toto je ale krok, ke kterém bych byl ochoten přistoupit až ve chvíli, kdy by opravdu nebylo jiné řešení. Situace je vážná, složitá a komplikovaná, ale máme poměrně dost času uvažovat nad tím, že maturita může proběhnout normálním způsobem, třeba v pozdějších termínech, než jak je naplánovaná,“ řekl nedávno předseda CZESHA.

Zajíček minulý týden zároveň odmítl nápad premiéra, že by úřednickou maturitu měl jen ten, kdo bude chtít. Podle něj je to nesystémový krok, který by zakládal nerovnosti mezi studenty.

„To si nedovedu představit, je to neakceptovatelná záležitost. To bychom pak měli maturanty dvou kategorií? Maturanty administrativní a maturanty opravdové?“ dodal Jiří Zajíček.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Kim Čong-un přivítal Putina objetím, Washington sleduje setkání s obavami

19. června 2024  7:06,  aktualizováno  7:57

Aktualizujeme Ruský prezident Vladimir Putin a severokorejský vůdce Kim Čong-un se dohodli na prohloubení vztahů...

Česko zažilo první letošní tropickou noc. Teploty se držely až na 23 stupních

19. června 2024  7:56

Noc na středu byla v Česku tropická, letos poprvé. Pod 20 stupňů Celsia teplota neklesla na 12...

Po čelním nárazu v osobním autě uhořel řidič. Nepodařilo se ho identifikovat

19. června 2024  7:18

Jednu oběť si vyžádala úterní večerní dopravní nehoda osobního a nákladního vozidla na silnici I/19...

Soud ve Vladivostoku poslal amerického vojáka do trestanecké kolonie

19. června 2024  6:34

Soud v ruském Vladivostoku ve středu poslal na tři roky a devět měsíců do trestanecké kolonie...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...