Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v diskusním pořadu...

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v diskusním pořadu Rozstřel (4. 4. 2019) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Od ledna budou lékaři povinně vystavovat e-neschopenku, schválil Senát

  • 38
Senát schválil, že lékaři budou povinně elektronickou neschopenku vydávatod ledna příštího roku. Už to musí jen svým podpisem potvrdit prezident Miloš Zeman. Pro návrh, který obhajovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD, bylo 50 ze 71 přítomných senátorů, nikdo nebyl proti, občanští demokraté se většinou zdrželi hlasování.

Maláčová řekla, že udělá vše pro to, aby byla e-neschopenka k 1. lednu 2020 plně funkční. Upozornila na to, že papírové neschopenky budou existovat i po zavedení těch elektronických jako záloha pro případ výpadku elektronického systému.

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí v menšinové vládě ANO Jaroslava Němcová se snažila projekt lektronické neschopenky spustit až od roku 2021. ČSSD ale trvala na rychlejším spuštění projektu.

„Co se schválilo, je to, že e-neschopenka bude povinná a že bude koncipována tak, aby to vyhovovalo lékařům, zaměstnavatelům i pacientům,“ řekla po hlasování novinářům Maláčová. „Pokud má elektronizace dávat smysl, tak to musí být povinné pro všechny,“ uvedla ministryně.

12.června 2019 v 13:31, příspěvek archivován: 12.června 2019 v 13:59

Je to tu! Elektronická neschopenka prošla Senátem Je vidět, že mezi senátory je plno doktorů, kteří tomu rozumí! Snad na ně dá i pan prezident a zákon podepíše. Až se v lednu systém rozjede, zjednoduší to život pacientům, lékařům i zaměstnavatelům. @CSSD

Zaměstnavatelé budou moci požádat Českou správu sociálního zabezpečení o automatické zasílání oznámení o vzniku pracovních neschopností svých zaměstnanců.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video