V Česku byla opět vidět polární záře. (6. května 2024)

V Česku byla opět vidět polární záře. (6. května 2024) | foto: ČTK

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

  • 2
V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté okolo druhé hodiny ranní. Slabě ji bylo možné pozorovat i pouhýma očima daleko od měst s dobrým výhledem k severnímu obzoru, sdělil to astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Díky erupcím na Slunci je pravděpodobné, že se slabá záře objeví i v následujících dnech.

Záře se objevila v důsledku sluneční erupce, ke které došlo před třemi dny. Aktivní oblast na Slunci za poslední dny vyprodukovala další silné erupce. Ty jsou spojené s úniky dalších oblak nabitých částic, jejichž část by mohla Zemi zasáhnout v následujících dnech a projevit se jako polární záře.

Polární záře jsou však nevyzpytatelné a situace se může velmi rychle měnit. Prognózy k jejich výskytu v těchto zeměpisných šířkách mohou být nejisté. Horálek doporučuje sledovat webové stránky SpaceWeatheLive s aurorálními monitory. Podle nich mohou lidé usoudit, zda je úkaz možné vyhlížet.

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. Pokud jsou k vidění v nižších zeměpisných šířkách, mohou si je nezkušení pozorovatelé podle odborníků splést se září měst.

„Zda jde opravdu o polární záři, se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem. Někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ sdělil už dříve ČTK Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny.

Ke Slunci se také přiblížila kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která je nyní pozorovatelná pouze většími dalekohledy, jak prolétá východní polovinou souhvězdí Panny. Největší viditelnosti by měla kometa dosáhnout na podzim, hlavně během října. Viditelná bude především ve večerních hodinách při západu slunce.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video