Počítače v roce 2000 ohlídá úřad

P r a h a - - Vláda včera schválila vznik Národního koordinačního střediska, které by mělo sbírat informace a dohlížet na řešení počítačového problému, který přinese změna letopočtu v prvním dnu roku 2000.

Česká vláda tak jako jedna z posledních - vzala na vědomí hrozbu počítačového zkratu. Ten může nastat tam, kde počítače a programy nebudou umět rozlišit rok 2000 od roku 1900. Šéfem koordinačního centra se stane předseda Úřadu pro státní informační systém Karel Berka. Vicepremiér Pavel Mertlík ovšem neočekává, že by příchod roku 2000 měl mít pro zemi katastrofické dopady. "Neočekáváme významně negativní vývoj. Úkol centra spočívá v tom, aby nebyly opomenuty žádné oblasti," řekl Mertlík. Nedokázal však odhadnout potřebné náklady. "Toto opatření není spjato s novými finančními nároky. Pokud by se ale někde ukázala potřeba větších výdajů, bude muset stát operativně pracovat," dodal Mertlík.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Témata: Pavel Mertlík

Video