Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bouře si vyžádaly stovky výjezdů hasičů, zastavily železniční tratě

Přímý přenos   10:31aktualizováno  22:54
Bouřková vlna, která v sobotu večer dorazila do Česka, zaměstnala hasiče, železničáře i energetiky. Na jihu Čech bylo kolem 20 tisíc míst bez proudu, hasiči měli stovky výjezdů. Déšť a popadané stromy zastavily provoz na řadě tratí, kromě jihočeských i na Vysočině.

Hasičský záchranný sbor ČR na svých sociálních sítích po desété hodině sdílel informaci, že v souvislosti s bouřkami řeší 235 technických problémů, nejvíce v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů okolo 22:00 uvedla, že evidují až pět stovek výjezdů. „Přibližně 300 z nich jen na Českobudějovicku,“ říká.

„Bouřka však Jihočeský kraj pravděpodobně opustila. Události na naše operační středisko už nepřichází v takovém množství jako za poslední dvě hodiny. Nejvíce bojujeme s velkým množstvím vody - čerpáme sklepy, pročišťujeme kanály. Na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku zase odklízíme popadané stromy.“

Před desátou hodinou meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu sdíleli na sociálních sítích video z terénu, ve kterém promluvili o dalším potenciálním postupu bouřky.

„Bouřka půjde k severovýchodu, na sever Moravy a na Olomoucko a dál potom do Slezska. Uvidíme, jak se bude vyvíjet a jestli bude slábnout,“ uvedli. „Jsme právě na jihozápadě od Brna těsně před výrazným konvektivním systémem typu bow echo. Možná za mnou uvidíte výrazné záblesky a náznaky shelf cloudu. Je to blízko, za chvilku se budeme muset schovat.“

Reportér MF DNES z Českých Budějovic po začátku bouřky hlásil první výpadky elektřiny, které zasáhly orientačně desítky obcí. Okolo osmé hodiny večer bylo na Českobudějovicku a Českokrumlovsku bez proudu až 20 000 odběrných míst.

Bouře, která má přecházet celou noc severovýchodním směrem přibližně do třetí hodiny ranní, kdy se dostane celá do Polska, zkomplikovala i dopravu. V Českých Budějovicích a Českém Krumlově byly kvůli vodě neprůjezdné některé silnice. Silný vítr a pád stromů omezil také provoz na železnici.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V Českých Budějovicích a Českém Krumlově byly kvůli vodě neprůjezdné některé silnice. Vodní laguna se vytvořila pod viadukty na Rudolfovské třídě a Generála Píky. Podobná situace byla i v Českém Krumlově na Chvalšinské třídě.

Větev spadla na autobus v Loučovicích na Českokrumlovsku, nikdo ale nebyl zraněn. Kvůli následkům silného větru nejezdí vlaky na několika tratích, například mezi Českými Budějovicemi a stanicemi Rybník a Veselí nad Lužnicí nebo také mezi Táborem a Pelhřimovem.

Dopoledne hasiči čerpali vodu a odklízeli stromy

Bouřky se Českem proháněly už dopoledne, nejdřív z jihu na sever Moravy. Po vlně veder totiž postupně klesaly teploty. Zatímco v Ostravě bylo dopoledne 28 stupňů, v Chebu už jen 15.

Největší potíže spojené s počasím zaznamenali dopoledne hasiči ve Zlínském kraji, přesněji na Vsetínsku a Uherskohradišťsku. Ve Valašských Kloboukách spadl strom na železniční trať.

„Celkem jsme řešili v souvislosti s bouřkami více než 50 událostí. Jednalo se převážně o čerpání vody ze sklepů, nebo odstranění stromu. V Uherském Brodě se ucpala kanalizace v podjezdu, vodu jsme odčerpali,“ sdělil mluvčí zlínských hasičů David Martinec.

Moravskoslezští hasiči zasahovali na šesti desítkách míst, a to především na Frýdecko-Místecku. Události se obešly bez větších škod a nikdo nebyl zraněný.

Bouřky zasáhly region v čase od 11:00 do 13:00. Pak problémy s počasím ustaly. „V souvislosti s deštěm a bouřkou jsme do 17:00 hodiny řešili téměř 60 událostí, nejčastěji v okrese Frýdek-Místek. Většinou se jednalo o popadané stromy a polámané větve,“ řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak vzniká bouřka a jak ji poznat na radaru?

Moravskoslezští záchranáři odpoledne zasahovali u pacienta, který uvázl v okolí Bílé na Frýdecko-Místecku. „Dosažení pacienta se ukázalo být značně komplikované pro všechny složky záchranného systému, a to především pro polámané stromy a celkově nepřístupný terén,“ popsal případ mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Přivolaný vrtulník nemohl pro bouřku přistát. Jako první na místo dorazila horská služba, která našla jednatřicetiletého muže zavaleného stromem, který spadl kvůli bouřce.

„Utrpěl život ohrožující poranění hrudníku, páteře, dolní končetiny, značnou krevní ztrátu a nalézal se v šokovém stavu. V kritickém stavu jsme jej transportovali do ostravské fakultní nemocnice,“ doplnil Humpl.

Na jihu Moravy pak hasiči dopoledne vyjížděli k 23 událostem, nejvíc výjezdů měli v okrese Brno-město. „Většinou šlo o popadané stromy na silnici či cyklostezku. Uvidíme, co přinese počasí odpoledne a večer,“ uvedl mluvčí jihomoravský hasičů Štěpán Komosný.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Zemřel sériový vrah z prasečí farmy. Podlehl zranění násadou od koštěte

1. června 2024  8:59

Patrně nejhorší sériový vrah v dějinách Kanady Robert Pickton, který si odpykával doživotní trest...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...