Nejedlý, Hlinovský, Kaše a další. Kdo balí se Zemanem a jak se zapsali

  • 42
Kromě Miloše Zemana se z Hradu stěhují také jeho spolupracovníci. Mimo jiné například kancléř Vratislav Mynář, mluvčí Jiří Ovčáček či protokolář Vladimír Kruliš. Redakce iDNES.cz přibližuje nejbližší okolí Zemana a současně připomíná prohřešky, kterých se dopustili. Zemanovým lidem se nevyhnula kritika, třeba za absenci bezpečnostní prověrky či nehodu s policejním sportovním vozem.

Vedle Miloše Zemana Hrad opouštějí i jeho věrní spolupracovníci. Většina z nich byla ve funkci terčem kritiky, třeba hradní kancléř Vratislav Mynář, který dodnes nezískal bezpečnostní prověrku či mluvčí Jiří Ovčáček, jenž příliš nekomunikoval s novináři a na sociální síti citoval žalmy.

Redakce iDNES.cz přináší přehled nejbližších Zemanových lidí.

Jaroslav Hlinovský – ředitel sekretariátu a tajemník prezidenta republiky

Ředitel sekretariátu prezidenta Jaroslav Hlinovský na oslavě padesátých narozenin Jaromíra Soukupa. (22. února 2019)

Jaroslav Hlinovský se v uplynulých deseti letech staral o denní program prezidenta Zemana. Například portál Seznam Zprávy předloni napsal, že k Zemanovi Hlinovského přivedl Zemanův vládní šéfporadce (z let 1998 až 2002 pozn. red.), bývalý komunistický funkcionář, lobbista Miroslav Šlouf.

„Dle pamětníků pracoval pro Šloufa už v 80. letech minulého století, a to v jeho sekretariátu, když byl Šlouf předsedou Obvodního národního výboru na Praze 7 a zastával i svazácké a komunistické funkce,“ uvedl web.

„Od devadesátých let Hlinovský dělal byznys s někdejším králem českých secondhandů Petrem Jachninem, ovšem jejich firma v roce 2006 zkrachovala.... Později se Hlinovský vrátil ke Šloufovi, který jej loni instaloval do Zemanova prezidentského týmu,“ napsal v roce 2013 týdeník Dotyk.

Jan Kaše – náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman a náčelník Vojenské kanceláře Pražského hradu brigádní generál Jan Kaše krátce po jmenování (14.4.2016) | foto: Archiv KPR

V čele vojenské kanceláře Pražského hradu je od dubna 2016, kdy ve funkci nahradil Rostislava Pilce, který rezignoval kvůli odebrané bezpečnostní prověrce.

Generál Jan Kaše je odborníkem na spojovací vojsko a informační systémy. V 80. letech vystudoval Vojenskou akademii Brno a počátkem následující dekády absolvoval postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Studoval také na vojenských školách v Německu, Itálii a USA.

Povýšen do hodnosti generálporučíka

Mezi roky 1985 a 2003 působil na českém generálním štábu. Od června 2007 do prosince 2009 byl náčelníkem spojovacího vojska, poté rok vedl styčnou kancelář NATO v Bělehradě. V roce 2011 se vrátil na ministerstvo obrany. Nejprve byl ředitelem sekce komunikačních a informačních systémů, od července 2013 vedl Agenturu komunikačních a informačních systémů.

Do hodnosti brigádního generála byl povýšen v červnu 2009, do hodnosti generálmajora v říjnu 2016 a v květnu 2021 byl povýšen do hodnosti generálporučíka.

Rudolf Jindrák – ředitel zahraničního odboru KPR

Rudolf Jindrák

V čele odboru byl od března 2017 do letošního ledna. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Po studiích působil v různých funkcích na ministerstvu zahraničních věcí (MZV) a v diplomacii. Mimo jiné byl generálním konzulem ČR v Mnichově, ředitelem prvního teritoriálního odboru MZV, velvyslancem v Maďarsku, v Rakousku a v Německu.

Byl také náměstkem ministra zahraničních věcí a poradcem premiérů Bohuslava Sobotky (ČSSD) či Andreje Babiše (ANO). Od letošního ledna je velvyslancem České republiky na Slovensku. O vyslání Jindráka do Bratislavy rozhodla ještě Babišova vláda.

Označil za naivní, že věřil v domluvu s Ruskem

V červenci 2020 vláda schválila, že Jindrák bude zmocněncem pro konzultace s Ruskem. Tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček už dříve uvedl, že plánované konzultace mají pokrýt celou šíři česko-ruských vztahů a nevěnovat se pouze dílčím aktuálním sporným záležitostem. Jindrák podle něj významně přispěl k dojednání česko-německé deklarace.

Loni v červnu vláda rozhodla, že funkce vládního zmocněnce zanikne. Konzultace zahájeny nebyly mimo jiné i vzhledem k vrbětické kauze. Loni v březnu, krátce po ruském útoku na Ukrajinu, v Partii Terezy Tománkové na Prima CNN News, označil za naivní to, že věřil v domluvu s Ruskem.

Jindrák: Zeman se cítí podvedený. Čechy v boji může Rusko brát jako záminku

Portál Euro.cz v roce 2010 informoval o tom, že Jindrák v létě 1989 podepsal vázací akt jako spolupracovník Zpravodajské služby Generálního štábu – komunistické vojenské rozvědky. Jindrák uvedl, že o svých kontaktech už v 90. letech informoval nadřízené. „Následně jsem byl třikrát prověřen na stupeň přísně tajné,“ řekl s tím, že s žádnou rozvědnou službou „fakticky nikdy nespolupracoval“.

Jiří Ovčáček – ředitel tiskového odboru KPR a tiskový mluvčí prezidenta republiky

Jiří Ovčáček, tiskový mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana

Někdejší novinář Jiří Ovčáček působí jako mluvčí prezidenta Zemana od konce roku 2013 a za přístup k této funkci mnohokrát přitáhl pozornost. Ovčáček například intenzivně využívá sociální sítě, zejména Twitter, kde neváhá sáhnout k ostřejším výrazům i kontroverzním vyjádřením či citovat žalmy.

Kvůli tomu byl opakovaně terčem kritiky. Někteří politici dokonce tvrdí, že jeho vystupování je v rozporu s postavením úředníka. Podle některých komentátorů se chová spíše jako Zemanův viceprezident než mluvčí.

S Paroubkem se nerozešel v nejlepším

Ovčáček studoval na Arcibiskupském gymnáziu, odkud ale odešel ve třetím ročníku. Po maturitě se zapsal na andragogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kterou však nedokončil. Po roce 2000 se začal věnovat žurnalistice, působil ve čtrnáctideníku radnice Prahy 10 a v září 2002 nastoupil na inzerát do komunistických Haló novin, kde nakonec strávil dva roky.

19. října 2021

Poté krátce působil v Blesku a mezi roky 2005 a 2007 pracoval pro ČSSD vedenou Jiřím Paroubkem, se kterým se ale nerozešel v nejlepším. Paroubek ho obvinil z donášení bulvárním médiím. Předtím, než nastoupil na Pražský hrad, působil téměř šest let jako politický redaktor v deníku Právo.

Některá slova jsem neměl používat, stydím se, přiznal Ovčáček

Předloni v říjnu Asociace public relations (APRA) ostře kritizovala Ovčáčkovu činnost. Podle APRA se Ovčáček dlouhodobě proviňuje vůči mnoha etickým principům práce profesionála v komunikaci.

6. února 2017

Ovčáček inspiroval divadelníka Petra Michálka ke vzniku dvou dílů nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček a Ovčáček miláček.

Vladimír Kruliš – ředitel odboru protokolu KPR

Příprava na udílení ocenění ve Vladislavském sále. Na snímku šéf protokolu Vladimír Kruliš (26. října 2018)

Vladimír Kruliš pracuje v odboru hradního protokolu od června 2014. Nejprve měl na starost hlavně vnitrostátní cesty Miloše Zemana, na kterých ho i doprovázel. V dubnu 2015 se stal zástupcem ředitele odboru protokolu a od února 2018 je šéfem protokolu, když ve funkci nahradil Miroslava Sklenáře.

Vystudoval obor marketing a média na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V roce 2017 dokončil na Fakultě managementu a ekonomiky doktorský studijní program. V roce 2008 spoluzaložil reklamní agenturu Studio reklamy, kde byl do ledna 2011 společníkem a jednatelem.

Záložní generátory, tradice pera. Protokolář Kruliš přiblížil inauguraci Pavla

V roce 2009 se stal členem nově založené SPOZ, kdy v letech 2013 až 2014 byl jejím místopředsedou (na sjezdu, kde byl v březnu 2013 zvolen, strana dočasně vypustila z názvu slovo zemanovci pozn. red.).

Kruliš byl v roce 2012 také manažerem petiční kampaně za kandidaturu Miloše Zemana. Vedl například i kampaně Petice za přímou volbu (2011) a Petice za zákon o prokázání původu příjmů a majetku (2013). V letech 2010, 2013 a 2017 neúspěšně kandidoval za SPOZ do Sněmovny.

Bouračka policejního BMW

V květnu 2017 se stal účastníkem nehody policejního sportovního hybridního vozu BMW i8 v Brně. Řidič BMW tehdy kvůli mozkové příhodě nezvládl řízení a s autem sjel do potoka v brněnských Chrlicích. Vážně se zranil on i Kruliš, který jel ve voze s ním, a který si zlomil dva obratle.

Zemanovi lidé dostali na Hradě miliony. Nejvíc vydělal kancléř Mynář

S prezidentem Zemanem ho pojí osobní přátelství. „Já znám Vladimíra Kruliše několik let. A nepoznal jsem v jeho generaci slušnějšího člověka, než je on,“ řekl o něm Zeman v minulosti. Podle médií měl Kruliš vztah se Zemanovou dcerou Kateřinou.

30. května 2017

Zeman letos v lednu nepřímo potvrdil, že Kruliš přejde z Hradu do funkce ředitele kanceláře ČNB. Podle pozdějšího vyjádření ředitelky odboru komunikace ČNB Petry Krmelové bankovní rada ČNB o obsazení funkce zatím nerozhodla. Na začátku února v rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že kam povedou jeho další kroky, zatím neví.

Martin Nejedlý – ekonomický poradce prezidenta Zemana

Martin Nejedlý

Martin Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí, mimo jiné s ním jezdil na zahraniční cesty. V minulosti se třeba účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může však využívat hradní kancelář. Od roku 2009 je členem SPOZ. V letech 2010 až 2018 zastával funkci místopředsedy strany.

Nejedlý patřil ke sponzorům SPOZ. Podle Zemana Nejedlý stranu podporoval ze soukromých prostředků. Zeman vždy zároveň důrazně popíral, že by ho jakkoli finančně podporoval ruský ropný gigant Lukoil, s nímž Nejedlý spolupracoval.

Diplomatický pas v rozporu se zvyklostmi

V minulosti byl mimo jiné jednatelem firmy Lukoil Aviation Czech, a to od jejího vzniku v září 2007 do června 2015, kdy společnost přešla do likvidace. Právě této společnosti přitom soud v dubnu 2016 uložil zaplatit státu smluvní pokutu 27,7 milionu korun a úroky, sankce vyplývala z kontraktu na obměnu zásob leteckého petroleje. I přes dlouhodobý spor se státem Zeman Nejedlého ve funkci podržel.

Nejedlý je také bývalým ligovým volejbalistou, hrál v dresu Zbrojovky Brno a poté v Německu. Podle dostupných informací po ukončení sportovní kariéry začal podnikat, řadu let působil v Rusku, mimo jiné obchodoval s auty z Německa. V Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři, například pro Lukoil zprostředkovával dodávky technologií na výstavbu produktovodů.

Tajemné kontakty Zemanova poradce. Nejedlý se stýkal s vyhoštěným agentem

V roce 2015 média upozornila na to, že Nejedlý má v rozporu se zvyklostmi diplomatický pas, který usnadňuje cestování. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout. Jenže podle oponentů na něj ale neměl nárok. Diplomatický pas vrátil až předloni v říjnu na žádost ministra zahraničí Jakuba Kulhánka.

26. listopadu 2020

Nejedlého na jaře 2020 prověřovaly úřady i kvůli opakovanému porušení karantény po návratu z Číny, odkud se začal šířit do světa nový typ koronaviru, a kde byl Nejedlý na oficiální návštěvě s kancléřem Mynářem. Podle státního zastupitelství se Nejedlý choval nemorálně, nespáchal nicméně trestný čin.

BIS fízlovala ústavní činitele, naznačil Zeman. Opět se pustil do Koudelky

Portál Neovlivní.cz předloni v srpnu také napsal, že Nejedlého sledovala BIS. Podle webu BIS získávala informace k ruským kontaktům Nejedlého a jeho obchodním aktivitám. Zeman k tomu řekl, že se nejedná jen o Nejedlého a že on sám nemá mobilní ani pevný telefon, tudíž se týkají odposlechy i jeho.

Vratislav Mynář – vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář v diskusním pořadu Rozstřel. (20. listopadu 2017)

Jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) působí Mynář od roku 2013. Ve funkci byl však terčem kritiky, důvodem byla například absence bezpečnostní prověrky. Tu se mu nepodařilo získat dodnes. Přitom Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) o ni Mynář zažádal po nástupu na Hrad. V září 2015 však přiznal, že prověrku na přísně tajné nezískal.

Mynář však patří k nejbližším spolupracovníkům Miloše Zemana. V letech 2010 až 2013 byl předsedou Strany práv občanů (SPO; nyní Strana práv občanů - zemanovci, SPOZ pozn. red.). Později také předsedal zlínské krajské organizaci. Byl i šéfem první Zemanovy prezidentské předvolební kampaně. V předčasných parlamentních volbách v říjnu 2013 vedl kandidátku SPOZ ve Zlínském kraji.

Mynářovy kauzy na Hradě: chybějící prověrka, dopis Kuberovi a zabijačka

Mynář jako kancléř dlouho tajil i příjmy a otálel s podáním majetkového přiznání. V roce 2014 vyvolal diskusi jeho nákup vily v Praze. Podle odborníků byl totiž podezřele levný. Majetkové poměry zveřejnil na přelomu let 2017 a 2018, kdy přiznal stamilionový majetek.

13. dubna 2018

Kritika se na Mynáře mimo jiné snesla v souvislosti se zabijačkou, kterou uspořádal v Osvětimanech během nouzového stavu. V listopadu 2020 portál Česká justice informoval, že porušil zákon při přestavbě své vily v Praze. Mynář získal dodatečně povolení k přestavbě. Později však řekl, že uhradil pokutu.

Mynář vystudoval obor ekonomika stavebnictví na Vysokém učení technickém v Brně. Od 90. let podnikal, do roku například 2005 zasedal v dozorčí radě Českomoravské železárenské, kterou vlastnil s podnikatelem Radimem Masným. V letech 2009 až 2012 zasedal v představenstvu společnosti Tessile ditta services, která se podílela na vymáhání pohledávek od černých pasažérů pro pražský dopravní podnik.

Podle médií Mynáře seznámil s budoucím prezidentem lobbista Šlouf. Od roku 2006 je zastupitelem obce Osvětimany na Uherskohradišťsku, kde také podniká.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video