Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Němcová: Chci být v týmu, který se vymezí silněji proti Zemanovi i Babišovi

  16:38
Miroslavu Němcovou z ODS nadchl výsledek prvního kola senátních voleb v Praze 1. Chce být v Senátu členem týmu, který se silněji vymezí proti prezidentovi Miloši Zemanovi a premiérovi Andreji Babišovi. „Tam odtud cítím tlak na demokratické principy nejsilnější, nejdestruktivnější a mě baví být v týmu, který se tomu postaví,“ řekla v rozhovoru pro iDNES.cz Němcová.

Máte velmi blízko k tomu, abyste se stala novou senátorkou. Překvapilo vás jakou obrovskou podporu jste dostala na Praze 1?
Překvapilo mě to. Místy jsem až byla dojatá, když začaly nabíhat volební výsledky. Potkávala jsem spoustu lidí během kampaně, kteří mi tu podporu dávali, ale nikdy nevíte, kolik z nich přijde k volbám. Nevíte, jak se nakonec rozhodnou. Pro mě, musím říci, po hodně dlouhé době, to byl ohromně silný pocit.

Vaším soupeřem ve druhém kole bude dosavadní senátor Václav Hampl, bývalý rektor Univerzity Karlovy. Co rozhodne o výsledku druhého kola?
Podle mě to, jestli voliči, kteří byli v prvním kole, přijdou i ke kolu druhému. Jestli to nevzdají, jestli neřeknou „už jsme tam jednou byli, už se nám nechce“. Tak bych je moc chtěla poprosit, abychom to dotáhli do konce.

Jste z Vysočiny. Čemu přičítáte, že vás drtivě podpořili lidé z Prahy 1? Je to tím, že Praha 1 je baštou „pražské kavárny“, která dala najevo, že si vás přeje jako novou senátorku?
Jsem vděčná oběma svým domovům, jak vysočinskému, tak pražskému, že si mě vzali za svou, že to, jak mě formovala Vysočina, teď ocenila Praha. Dvacet dva let v Praze žiju, bydlí tu moje děti. Kandidovala jsem tady v roce 2013 v předčasných volbách, takže už se toho podhoubí pražského občanského života velmi dotýkám. Vždycky mluvím o tom, že to je velké bohatství, když má člověk dva domovy a v obou je šťastný a cítí se tam dobře, protože ti lidé ho tam mají rádi.

Kandidáti s podporou ODS postoupili do druhého kola i v Praze 5, pan Michael Žantovský, i Eduard Stehlík v Praze 9. Jaký celkový výsledek senátních voleb by byl pro ODS úspěchem?
My obhajujeme dva senátorské posty, pokud se nemýlím, to by ale bylo málo. Určitě máme nakročeno k tomu získat těch pozic víc. Záležet bude ještě na druhém kole, ale celkově ta podpora, to že se dokázaly dohodnout politické strany, v mém případě ODS, TOP 09, STAN a Liberálně ekologická strana, tak si myslím, že to vyslalo k občanům signál, na který už dlouho čekali, že tady je schopnost se domluvit.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že jeho cílem je udržet demokratickou většinu v Senátu a aby předsedou horní komory parlamentu zůstal pan Vystrčil. Tím je, zdá se, zodpovězena otázka, kdo je kandidátem ODS na šéfa Senátu po volbách. Přesto se vás zeptám. Mohla jste být premiérkou, vedla jste Poslaneckou sněmovnu. Nemáte ambici stanout v čele horní komory parlamentu?
Myslím, že Miloš Vystrčil přesvědčil občany i politiky, že tu roli, do které se dostal nečekaně, neplánovaně po nešťastném úmrtí Jaroslava Kubery, zvládá naprosto přesně, výborně. Nešla jsem kandidovat do Senátu s tím, že bych pomýšlela na některé z významných křesel. Já jsem chtěla být mezi lidmi, kteří budou tady s tou zemí budou schopni trošku pohnout a vymezit se silněji proti prezidentovi, proti premiérovi, protože tam odtud cítím tlak na demokratické principy, nejsilnější, nejdestruktivnější a mě baví být v tom týmu, který se tomu postaví. Umím být týmový člověk.

Myslím, že dvakrát v minulosti jste dostala nabídku od tehdejšího šéfa ODS, abyste kandidovala na Hrad. Vy jste to ani jednou nepřijala. Vede vás to, jaký máte nyní úspěch v senátních volbách, k úvaze, že byste to přece jen zvážila, tu kandidaturu?
Každého kandidáta, kterého se zeptáte uprostřed voleb nebo těsně po jejich skončení, vám řekne - a teď nechci týden o žádných volbách slyšet. Mluvit okamžitě o jakýchkoli dalších, na to nejsem vůbec připravená, ale ta motivace je ohromná. Je to pro mě signál, který si musím ještě poskládat v hlavě.

Má blíže ke kandidatuře na Hrad za ODS Miloš Vystrčil nebo vy?
Vůbec jsme se o tom nebavili. Neumím na to odpovědět.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...