Čtvrté jméno během epidemie. Jak se v Česku střídají ministři zdravotnictví

  • 335
Na post šéfa resortu zdravotnictví za dobu epidemie míří již čtvrtý ministr. Exministr Jan Blatný v křesle vydržel pět měsíců. Nejkratší dobu v čele resortu byl Roman Prymula, a to pouhých 38 dní. Stejně rychle mění ministry i Brazílie, kde již stejně jako v Česku mají čtvrtého. Většina z nich měla problém s prezidentem.

Adam Vojtěch: v úřadu od prosince 2017 do září 2020

„Dobré ráno, dámy a pánové, po důkladném zvážení aktuální situace jsem se rozhodl, že odstoupím z funkce ministra zdravotnictví České republiky. Panu premiérovi jsem již předal svou rezignaci. Chci tím vytvořit prostor pro nové řešení epidemie koronaviru, která nás ještě bude nějaký čas provázet,“ řekl loni 21. září při svém odchodu Adam Vojtěch, který v čele resortu strávil necelé tři roky.

Právě on vládl ministerstvu zdravotnictví, když do Česka dorazila epidemie koronaviru. Podle jeho slov se kvůli epidemii stal „ministrem covidu“. „Nemoc řešíme už devátý měsíc, prakticky od začátku roku, od března i na základě výskytu případů v Česku. Myslím si, že jsme se všemi kolegy ve dne i v noci dělali maximum, abychom ochránili naše občany před nákazou, a troufám si tvrdit, že první vlnu jsme zvládli opravdu velmi dobře, i jakožto příklad pro další země,“ vysvětlil při své rezignaci Vojtěch.

V rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že šel jsem na ministerstvo s tím, aby dělal systémové změny. Jenže pak přišla první a druhá vlna koronaviru. Vojtěch pro iDNES.cz uvedl, že nechtěl být pouze ministrem covidu.

Bylo třeba řešit to rychle, říká Vojtěch o svém povýšení v Krajské zdravotní

„Byly to i osobní důvody. Manželka už z toho byla hodně špatná, byly v tom i zdravotní problémy. Zkrátka byl to soubor vícero důvodů,“ doplnil Vojtěch a zároveň přiznal, že ministerský post mu nechybí. Nyní si chce od politiky odpočinou a v příštích volbách už kandidovat nehodlá.

„Takový je můj záměr, ale jak se říká: nikdy neříkej nikdy. Neříkám v příštích volbách, ale třeba za pár let se mohu do politiky vrátit. Třeba v jiné roli,“ uzavřel loni v prosinci Adam Vojtěch

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Michal Sváček

Roman Prymula: v úřadu od 21. září do 29. října 2020

Strmý vzestup a ještě strmější pád potkala loni na podzim Romana Prymulu. Kariéra exministra zdravotnictví nabrala obrátky na jaře, kdy se stal veřejně známou osobností kvůli svému agilnímu angažmá v boji proti koronaviru. Ve funkci ministra nakonec vydržel 38 dní.

Měl být tím, který pomůže Česku udolat mocného koronavirového nepřítele. Svou jarní tvář oznamující dlouhodobé uzavření země a volající po řízeném promořování obyvatelstva vyměnil Prymula v září už jako ministr zdravotnictví za postoj důvěryhodného odborníka, který prosí národ o pomoc.

Prymula chtěl lockdown, pak šel na fotbal. Fandili i Mynář či Kvitová

Mimo jiné se proslavil výroky na Twitteru, kde vysvětloval zaváděná opatření. Mezi reakcemi na videa se objevila i otázka: „A sex? Můžeme?“ Prymula na to odpověděl: „Tyto aktivity jsou povoleny, ale pouze s prověřeným partnerem.“

Rovněž se proslavil, když pronesl, že cestování může být omezené i dva roky. „Plánujeme, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíšou,“ okomentoval rovněž Prymula další z uvažovaných a naštěstí nerealizovaných restrikcí.

Dne 23. října loňského roku deník Blesk zveřejnil fotografie, na nichž tehdejší ministr zdravotnictví vychází v noci z pražské restaurace. V té době však platilo, že podniky musí být uzavřeny. Prymula, který navíc byl v těsné blízkosti cizích osob bez roušky, takže porušil nařízení, které sám vydal.

Opozice i premiér Andrej Babiš po zveřejnění inkriminovaných fotografií vyzvali exministra k rezignaci, Prymula však rezignovat odmítl.

Roman Prymula na zápasu fotbalové Slávie (18.února 2021)

„Stojím tady jako člověk, který vypadá, že káže vodu a pije víno. To, co je nesmírně důležité, je dodržování jakýchsi symbolů – tedy, že by lidé, kteří rozhodují o opatřeních, je měli samozřejmě dodržovat. Na základě obrázků, které se dneska objevily v Blesku, to vypadá, že jsem něco porušil. Já tady s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ prohlásil tehdy Prymula před novináři. Nakonec však po pár dnech rezignoval sám.

Prymula poté působil na Úřadu vlády jako poradce premiéra Babiše. Na postu však skončil poté, co jej novináři vyfotili v polovině února na fotbalovém zápase. Opět v době, kdy pro běžné lidi bylo všechno uzavřeno. Přitom ještě před zápasem Prymula volal po tvrdém lockdownu. 

Prymula svou návštěvu nepopíral. „Ano, byl jsem s dvě hodiny starým negativním testem a respirátorem na legálním fotbalovém zápase s povolenou návštěvou diváků. Podotýkám, že jsem letos neměl žádnou dovolenou, natož zahraniční. Zdá se, že já smím být pouze doma,“ řekl tehdy po zápase pro Deník N.

Exministr se nakonec usadil v poradním týmu prezidenta Miloše Zemana, který mu loni udělil řád Řád Bílého lva.

Epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula

Jan Blatný: v úřadu od 29. října 2020 do 7. dubna 2021

Po Romanu Prymulovi na post ministra zdravotnictví loni v říjnu usedl do té doby mediálně ne příliš známý dětský hematolog Jan Blatný, který po nástupu do funkce pronesl: „Strach nás paralyzuje a rozděluje. Covid je závažná nemoc, ale není jediná.“

Ani jemu se však na počátku funkčního období nevyhnula menší aféra. To když se nejprve vyhýbal jasné odpovědi na to, jestli jeho podpis figuruje pod internetovou peticí antibabišovského hnutí Milion chvilek pro demokracii. Nakonec svůj podpis přiznal.

Ministr Blatný skončil. Je to politické, odborně jsem se snažil, řekl

Nyní již exministr zdravotnictví poté v polovině listopadu představil nový protiepidemický systém PES. Podle něj se však v Česku nikdy nikdo neřídil. Nyní je však již připravený nový PES. Blatný také stál u přípravy vakcinační strategie.

Blatný byl ministrem také při spuštění registrace k očkování. Systém však po pár minutách po spuštění spadl, což mu mnozí vyčítali. „Nikde se nestala chyba a určitě ne v tom systému,“ řekl tehdy Blatný pro MF DNES. 

Blatnému se také vrátil výrok o tom, že testy na covid vyšly Česko na 25 miliard. To však nebyla pravda. „Uvědomme si, že jsme za minulý rok utratili asi dvacet pět miliard korun jen za testování,“ prohlásil v minulosti ministr zdravotnictví Jan Blatný. Redakce iDNES.cz se jeho výrok pokusila ověřit. Podle smluv však cifra nesedí. Mluvčí rezortu Barbora Peterová ministra omluvila, že částku ministr myslel pouze ilustrativně.

Arenberger vede zdravotnictví. Prosaďte ruskou a čínskou vakcínu, žádá Zeman

Při svém svém odchodu v úterý 7. dubna na tiskové konferenci označil rozhodnutí premiéra Andreje Babiše za politické, na které má však předseda vlády právo. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen a jen na základě své odbornosti a rozhodoval se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ uvedl.

„Dá se to (odvolání, pozn. red.) interpretovat i tak, že pan premiér se už zřejmě domnívá, že jsme z nejhoršího venku,“ dodal Blatný. 

Jan Blatný po více než pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. (7.dubna 2021)

Petr Arenberger: v úřadu od 7. dubna 2021

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu 7. dubna novým ministrem zdravotnictví ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petra Arenbergera, který ve funkci nahradí právě Jana Blatného. 

Zeman si při této příležitosti postěžoval, že Blatný „blokoval“ přijetí vakcín z Východu, které nebyly v EU ještě uznány. „Kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice. Volí zodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín, pomalému očkování umírají,“ podotkl Zeman.

Skutečný viník zůstává. Opozice se obává zmatků kolem výměny ministrů

Podle prezidenta přitom například ruský Sputnik V kupují Německo, Rakousko a další země. „Vím, že maďarský premiér se pro změnu nechal naočkovat čínskou vakcínou,“ dodal prezident. 

Petr Arenberger již v minulosti dal najevo ochotu se funkce ujmout. Stejně jako najít cestu k očkování ruskou vakcínou Sputnik V. „Ambici být ministrem nezbytně nutně nemám, ale kdyby bylo potřeba, tak mě znáte, že já rád pomáhám všem,“ řekl v březnu serveru Novinky.cz.

V pořadu K věci CNN Prima News pak potvrdil, že „pokud by bylo potřeba, abych tam nějakým způsobem pomohl – a teď nemyslím jenom jako ministr – jsem samozřejmě připravený pomoci v jakékoliv formě“.

Arenberger však má na vakcínu jiný názor než Blatný: „Vím o řadě pacientů, kteří na Sputnik čekají. Rozumné řešení vidím v tom, že by se udělala rozsáhlá klinická studie na větším počtu pacientů, kdy obě strany vědí, že jdou do experimentálního preparátu, kterému nějaké to razítko chybí, a vstupují do toho dobrovolně,“ vysvětloval před časem nový ministr zdravotnictví Novinkám.

Petr Arenberger, kožní lékař a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Brazílie: čtvrtý ministr za dobu pandemie

Čtvrtého ministra zdravotnictví má i Brazílie. Její prezident Jair Bolsonaro v polovině března oznámil, že v čele ministerstva zdravotnictví nahradí generála Eduarda Pazuella kardiolog Marcelo Queiroga.

Stal se tak už čtvrtých ministrem během koronavirové pandemie. Generál byl v čele resortu od května loňského roku. Předchozí dva ministři, lékaři, vydrželi mnohem kratší dobu, jeden z nich jen 29 dní, informovala zahraniční média.

Pekelná díra. Sousedé mají Brazílie dost, Bolsonaro čelí dosud největší krizi

Do rozporu s prezidentem se dostali kvůli svým požadavkům na dodržování protiepidemických opatření a očkování. Bolsonaro byl proti vakcínám a protežoval léky, jejichž účinnost proti covid nebyla nikdy prokázána.

Pravicový prezident rovněž odmítal uzavírání obchodů a útlum podnikání. Divoce bojoval proti vakcínám i tím, že záměrně odložil jejich nákup. Otočil teprve nedávno, takže nedostatek je pro počet vakcín v Brazílii slabé slovo.

Zdravotnice podává ženě v brazilském Manaus vakcínu proti koronaviru. (15. března 2021)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video