Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účet za Vánoce: prudký nárůst nakažených seniorů, poukázal Dušek

  9:08aktualizováno  11:05
Denně přibývá asi tři tisíce nakažených seniorů. Za uplynulý týden přibylo přes 13 tisíc nakažených nad 65 let. Třetina z nich vyžaduje hospitalizaci. Jde pravděpodobně o důsledek Vánoc, řekl v pátek ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Tlak na nemocnice by podle něj mohl poklesnout kolem 15. ledna. „Opatření mají potenciál zabrat,“ řekl Dušek.

„Situace je bohužel stále riziková, stále jsme ve fázi rostoucí rychlosti epidemie covid-19. Stále je reprodukční číslo vyšší než jedna,“ řekl na úvod šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Číslo R je pohybuje v intervalu od 1,1 do 1,2. Po vánoční pauze, kdy byly statistiky zkreslené, se podle něj v posledních dnech potvrdily předchozí negativní informace.

Důvody vysokého nárůstu případů jsou podle něj dva, tedy že v Česku probíhá komunitní šíření, také je to podle něj ale i tím, že se hodně testuje. „Tím, že se denně realizuje 60 až 70 tisíc testů, roste samozřejmě pravděpodobnost, že zachytíme vyšší počet diagnostikovaných,“ dodal.

Vývoj počtu nakažených za posledních šest týdnů (8. ledna 2020)

Mezi týdnem od 22. prosince do 28. prosince a týdnem od 29. prosince do 4. ledna se podle něj zvýšil nárůst téměř o 50 procent. Bylo to ale právě tím, že lidé nechodili přes Vánoce na testy. Dušek také zdůraznil, že v posledních třech dnech se nově diagnostikuje kolem tří tisíc lidí ve věku 65 let více. Jde pravděpodobně o důsledek vánočních svátků. Třetina lidí z této skupiny přitom statisticky bude čelit těžkému průběhu nemoci. Ten může být skoro určitě spojen s hospitalizací.

Jak to bude dál?

Dušek předpověděl, že opatření zavedená k 26. prosinci by měla způsobit, že po 15. lednu by měla začít klesat zátěž v nemocnicích, již v dalších dnech by pak měly klesnout počty nově diagnostikovaných. „Opatření mají potenciál zabrat, nebudou-li ale dodržována, nikdy nezaberou,“ apeloval na občany. Pakliže by byla zrušena, nastal by rizikový scénář.

Asi pětina pozitivních záchytů je podle Duška tvořená antigenními testy. Z nich kolem sedmi procent jsou nakažení bez příznaků.

Podíl pozitivních PCR testů se pohybuje kolem čtyřiceti procent. I to je ale podle Duška důsledkem plošného testování. U antigenních testů je pak podíl pozitivity asi 5,6 procent, jde o mírný nárůst. „Je zde náznak jakési stabilizace, možná dojde i k nějakému poklesu, zatím ale tak daleko nejsme,“ řekl.

Čtyři scénáře vývoje epidemie (8. ledna 2020)

Zátěž nemocnic je nyní velká. Denně je do nemocnic přijato 600 až 650 lidí s covidem-19, pozitivní saldo je mezi 300 a 350. „Čísla nevyhnutelně půjdou nahoru,“ řekl Dušek. Zdravotnický systém se podle něj musí připravit na to, že v jednom okamžiku bude v nemocnicích alespoň osm či devět tisíc, možná ale až 12 tisíc. „Musíme se na tuto možnost připravit,“ řekl. V řadě krajů naráží systém na své kapacity, nejhůře je na tom Moravskoslezský kraj.

Hlavním limitem je personál

„Zátěž nemocnic je nyní nesmírná, nelze rozhodně uvažovat v dalších dnech o uvolnění ochranných opatření,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle náměstka ministra Vladimíra Černého je v Moravskoslezském kraji situace velmi riziková, systém se blíží ke svým limitům. „Možnosti navýšení jsou podle mého názoru velmi omezené,“ řekl Černý. Část krajů podle něj není už schopná zvyšovat počty pacientů vůbec, a to kvůli absenci personálu, který je nakažený covidem-19. Pomoci by podle něj mělo očkování, ale třeba i případné otevření škol, aby se do práce vrátily zdravotnice, které nyní pečují o děti.

V řadě nemocnic již podle něj pomáhá armáda či medici, v jednání je pomoc Červeného kříže. Naopak polní nemocnice v Letňanech nyní otevřena nebude, není k němu totiž personál.

„Armáda samotná je schopna obsloužit asi padesát lůžek,“ vysvětlil. To je asi desetina všech lůžek. Až budou velké dodávky vakcín, mohla by ale tato nemocnice i záložní nemocnice na brněnském výstavišti fungovat jako očkovací centrum.

Vakcíny od Pfizeru a BioNTech chrání před novou mutací, ukázala studie

„Ti, kdo leží v nemocnicích, je naše rodina a přátelé. Nejsou to cizí lidé,“ řekl Blatný a apeloval tak na dodržování opatření.

Debata o změnách v systému PES bude podle něj pokračovat v příštím týdnu. Již nyní ale avizoval, že vláda jej zamýšlí nastavit tak, aby například majitel hotelu přijímal jen lidi s negativním testem a mohl tak poskytovat ubytování i ve čtvrtém stupni. Podobně by to mohlo být i u kulturních akcí. Není to však zatím finální. Uvedl také, že plošné antigenní testování bude pokračovat i pokud by Česko přešlo do čtvrtého stupně.

Dušek dříve předpověděl zastavení růstu denních počtů na zhruba 10. ledna s odkazem na následky přísnějších opatření zavedených 27. prosince. Ještě ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví varoval, že mohou dosáhnout až 19 tisíc případů.

Ze 7 tisíc na 12 tisíc?

V nemocnicích je nyní přes 7 300 lidí, více než tisícovka potřebuje intenzivní péči. Jejich počet má podle předpovědí překonat hranici 11 tisíc, v rizikovém scénáři téměř 15 tisíc. Na vrcholu poslední vlny epidemie na přelomu října a listopadu bylo v nemocnicích asi 8 200 lidí. Zatím méně je nakažených zdravotníků, v nemocnicích už ale nepomáhají povinně, ale jen dobrovolně studenti medicíny, některé ústavy tak hlásí personální problémy.

Výhody ano, zákazy ne. Poslanci hodnotí kontroverzní zákon o očkování

Skóre v protiepidemickém systému PES je od konce roku setrvale v nejvyšším pátém stupni. Ve čtvrtek byla hodnota 84, dva dny už se započítává místo podílu pozitivních testů podíl lidí, kteří přicházejí do nemocnic s příznaky bez toho, aby měli nemoc potvrzenou testem. Ta se pohybuje mezi 36 procenty v Praze a na více než 60 procentech v Libereckém, Ústeckém, Pardubickém kraji a na Vysočině.

Kraje nebo poslanci mohou ministerstvu do pátku také posílat své připomínky k jeho návrhu očkovací strategie. V současnosti platná varianta počítá v první fázi s očkováním ve 31 centrech, kde už se vakcinací začalo. Postupně by se měly zapojit i krajské nemocnice a kraje mohou zřizovat i vakcinační centra.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...