Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kupka hrozí řetězcům úřady a pokutami, zvýší-li ceny potravin i přes nižší DPH

  11:31aktualizováno  12:43
Ministr dopravy Martin Kupka z vládní ODS vyzval obchodní řetězce, aby příští rok nezvyšovaly ceny potravin. Pokud se k tomu i přes snížení DPH rozhodnou, nevylučuje vysoké pokuty a volá do akce příslušné úřady. Uvedl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Jeho stínový protějšek Martin Kolovratník z opozičního hnutí ANO se však obává, že i přes tlak vlády budou Češi platit za potraviny více.

„Doufám, že ceny se zvedat nebudou. Je třeba vzkázat řetězcům, aby vnímaly situaci, ve které se Česká republika nachází. Pokud do snížené míry inflace, kterou očekává Česká národní banka, zasáhnou řetězce zvýšením cen, aniž by k tomu měly důvod, mohou ohrozit samy sebe,“ varoval ministr dopravy Kupka a dodal, že obchodníkům hrozí vysoké pokuty.

„Pokud řetězce zvednou ceny, můžou za to být pokutovány,“ řekl jednoznačně místopředseda ODS a oznámil, že ministr zemědělství Marek Výborný v úterý chystá schůzku s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), kde se chtějí domluvit na dalších krocích.

Proti zvyšování cen podle něj zasáhne kromě antimonopolního úřadu také Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce či Energetický regulační úřad. Opozice však v možnosti těchto úřadů nevěří a domnívá se, že ceny i přes hrozbu pokuty porostou.

Češi se cítí okrádáni, dřeni až na kost, u cen potravin selhal úřad, míní Pikora

„Závidím ministru Kupkovi jeho optimismus a víru v to, že se ceny nezvednou. Slyším poprvé, že ministr zemědělství Výborný bude jednat s antimonopolním úřadem. V jednom z posledních rozhovorů Výborný řekl, že nemá křišťálovou kouli a že neví, jestli se ceny zvýší nebo sníží,“ oponoval stínový ministr dopravy a poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník.

Domnívá se, že snížení daně z přidané hodnoty u potravin z 15 na 12 procent neovlivní ceny potravin a řetězce budou i nadále upravovat ceny podle sebe. Souhlasí s tím podle něj také ministr financí Zbyněk Stanjura, který v interpelaci přiznal, že snížení DPH ceny příznivě neovlivní.

„Jeden z poradců pana premiéra, pan Křeček tuším, v letošním roce říkal, ať jezdíme do Polska. Takže jezděte do Polska, jezděte do Německa, německá IKEA je levnější s německými platy. To je výsledek hospodaření této vlády. Prostě zklamáváte a selháváte,“ míní Kolovratník.

Špatná komunikace vlády

Kritiku vládní ministr odmítá. „Já mám pořád takový nepříjemný pocit, že i v době adventu chce opozice vytvořit představu, že žijeme ve spálené zemi, že tady nic nejde, ale tak to není. Máme samozřejmě spoustu problémů, to je přirozené. V té kritické situaci jim čelí většina států,“ uvedl Kupka v Partii.

Po snížení DPH potraviny zdraží, zjistil od obchodníků ministr Výborný

Kolovratník však vidí několik situací, kde by vláda mohla pracovat efektivněji. „Vládě se nepovedlo zhola nic. Postup je jasný, lépe vybírejte daně a zajistěte si příjmy. V současné době se vám rozevírají nůžky, roste šedá ekonomika. Dělejte kroky předvídatelně, naplánujte všechny kroky v říjnu. Ne, aby premiér volal v adventu o pochopení,“ opáčil Kolovratník k problematice.

„Máte hezké nápady, ale potom to nepřijde a na poslední chvíli všechno hasíte,“ dodal.

Jednání s obchody

Ministr zemědělství Marek Výborný po pondělním jednání s obchodníky prohlásil, že snížení DPH o tři procentní body u potravin z 15 na 12 procent nesníží ceny v obchodech.

Například podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) povede ke zdražení potravin růst cen dodavatelů, kteří plánují zvyšovat ceny o pět až deset procent. Firmy také budou platit vyšší daně z příjmu, uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza. Jde o změny, které přináší vládní konsolidační balíček.

Dodavatelé si chtějí udržet vysoké zisky, odmítá Stanjura růst cen potravin

Ministr zemědělství Marek Výborný označil hru za neférovou a opět upozornil na možné kartelové dohody některých prodejců. Také podle premiéra Petra Fialy řetězce porušily veřejný slib.

„Nemíním se smířit s tím, že nám někdo dá veřejný slib a pak ho poruší. Výmluva na energie nesedí. Jaký bude vývoj cen, tou dobou věděli,“ řekl rozčíleně předseda vlády na CNN Prima NEWS. Fiala chce nadále vyvíjet tlak na klíčové sektory, aby přehodnotily svou cenotvorbu.

Řešení má zajistit antimonopolní úřad

Stejně jako ministr Kupka, také místopředseda hnutí STAN Jan Farský se domnívá, že s cenami potravin se má vypořádat Úřad pro hospodářskou ochranu soutěže.

„Dohledové úřady, které jsou nezávislé na vládě, nefungují. S cenami se musí vypořádat ÚHOS, který na to má kompetence na rozdíl od vlády. Má hlídat, aby spolu řetězce nespolupracoval, ale aby si naopak konkurovaly. Například v Polsku tato konkurence funguje,“ nastínil řešení Farský.

Souhlasí s ním také europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, podle kterého je konkurence obchodních řetězců velice malá. „Vláda a zvýšení cen energií by byly na vině, pokud by firmy neměly tak obrovské zisky. ÚHOS podle odborníků selhává v posledních 15 letech,“ dodal Pospíšil a navrhl, aby vláda připravila reformu antimonopolního úřadu.

Vysoké ceny kvůli nízkým dotacím?

Podle viceprezidenta Agrární komory Martina Pýchy za vysokými cenami stojí také objem podpor v zemědělství, který je vyšší než ziskovost. „Ten, kdo dostává větší dotace, si může dovolit nastavit nižší cenu. Není to problém jen České republiky,“ řekl Pýcha také v neděli v pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Lidé podle něj proto nakupují některé potraviny dovážené například z Polska.

„Potřebujeme změnu dotačního schématu. Máme největší platby na ekologické zemědělství. Silně dáváme zemědělcům za to, že se chovají environmentálně. Čeští zemědělci mají menší národní podporu,“ prohlásil.

„Můžeme se dívat na ceny v celém světě. V některých jsou Češi srovnatelní s konkurenty, ale jinde jde o rozdíl třeba 15 až 20 procent. Země, které mají energie levnější o 40 procent, logicky vyprodukují třeba vajíčka levněji,“ komentoval zase prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Máme nižší kupní sílu. Vláda odebírá podpory i větším producentům, takže je znevýhodňuje. Nemůžeme čekat, že za takové situace půjdou ceny potravin dolů,“ uzavřel Pýcha.

6. prosince 2023

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...