Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postcovidové pacienty budou sledovat lékaři, má vzniknout i speciální registr

  11:16
V České republice se nakazil koronavirem už více než milion lidí. Někteří z nich skončili v nemocnicích, část z nich zvládla nemoc porazit z domova. Pandemie s sebou přinesla takzvané postcovidové pacienty, tedy lidi, kteří se i po nemoci potýkají se zdravotními potížemi. Jejich stav budou nyní sledovat plicní lékaři. Vzniknout má pro pacienty i speciální registr.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Dušnost, únava, stále chybějící čich nebo chuť, nespavost, bolest hlavy či problémy se soustředěním. To jsou nejčastější příznaky, s nimiž se nyní potýkají někteří lidé, kteří se v loňském či již v letošním roce nakazili koronavirem. Jsou to takzvaní postcovidoví pacienti. 

„Nejde o každého, kdo se infikoval koronavirem. Mnoho pacientů se nakazilo, a nic jim nebylo. Postcovidoví pacienti jsou pacienti, kteří po třech měsících po prodělání covidového onemocnění mají subjektivní potíže, které pak musí potvrdit či vyvrátit lékař,“ popsala Václava Bártů z pražského plicního zařízení Medicon.

„Takové potíže mohou trvat tři měsíce, šest měsíců, můžou trvat i déle. Symptomů covid vyvolává mnoho. Nejčastěji je to únava, bolesti hlavy, poruchy soustředění, snížení fyzická zdatnost, kašel a dušnost,“ dodala Bártů. Společně s kolegy každý týden vyšetří přibližně čtyřicet nově příchozích postcovidových pacientů. 

„Naštěstí jsme zatím téměř u nikoho neshledali závažné poškození plic, a to ani u těch, kteří byli na ventilátoru. Jen u nízkého procenta se objevují jisté patologie – mají například sníženou plicní difuzi (přivádění odkysličené krve a odvádění okysličené krve, pozn. ed.) či ventilační poruchu a v takových případech řešíme, zda léčit nebo sledovat, jestli se porucha sama časem nezlepší,“ popsala lékařka. 

Deset procent nemocných

Podle Vladimíra Koblížka, přednosty Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, z celé skupiny těch, kteří onemocněli covidem-19, má přetrvávající potíže přes 10 procent nemocných. Výjimkou nejsou ani mladší ročníky.

Lidé vyléčení z covidu-19 mají i po měsících poškozené plíce, ukázala studie

Například studie Fakultní nemocnice v Hradci Králové ukázala, že až 40 procent lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19, má i čtvrt roku po vyléčení poškozené plíce. Pacienti mohou trpět ztrátou chuti či čichu, potíže často přetrvávají až několik měsíců. Právě na tyto pacienty se mají zaměřit plicní lékaři. 

Hradecká fakultní nemocnice již proto otevřela Centrum postcovidové péče. „Většina příchozích jsou zcela noví pacienti bez předchozích potíží, nejčastěji ve středním věku, mezi 40–60 lety. Mnohdy u nich vidíme poruchy plicní difuze a poruchu okysličení krve zejména při zátěži. Zajímavé je, že se vyskytují i lidé, u nichž se na CT plic objeví fibrotické změny, a oni nepociťují, že by se jim hůře dýchalo. Covid je bohužel nová a zrádná nemoc, která se mnohdy podceňuje. Denně vidíme lidi, zejména starší, kteří na ni umírají,“ popsal pneumolog Michal Kopecký, vedoucí královéhradeckého Centra postcovidové péče.

Nejpozději v únoru po schválení potřebné vyhlášky ministerstva zdravotnictví má tak vzniknout speciální registr, do něhož se pacienti a jejich příznaky budou zaznamenávat. 

Díky registru vzniknou pravidla péče

„Mnoho lidí, kteří prodělali covid-19, se i po jeho skončení potýká s obtížemi, většinou plicního rázu. O tyto lidi se staráme už delší dobu, ale nyní dostane péče oficiální rámec, jsou pro ni stvořeny postupy a bude spuštěn registr, kde můžeme shromažďovat data o dopadech nemoci,“ uvedla Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Pacienty s následky covidu-19 do ordinací plicních lékařů posílají nemocnice i praktičtí lékaři, pozdní následky tak nejsou doménou jen těch, kteří museli být kvůli vážnému průběhu nákazy hospitalizováni. Drtivá většina z nich si podle Vašákové stěžuje na únavu. Na vině může být podle pneumologů nedostatečná okysličenost krve. Ukáže to ale až podrobnější prohlídka.

PŘEHLEDNĚ: Následky covidu? Poškozuje srdce, plíce i mozek, způsobuje únavu

„Lidé, kteří prodělali covid-19 ambulantně a zvládli jej doma, by měli k plicnímu lékaři zajít, pokud se po 2–3 měsících od infekce stále potýkají s respiračními obtížemi. Pacienty by měli sledovat i praktici, a pokud mají podezření, že se nezotavují dostatečně, poslat je k nám,“ doplnil Koblížek.

Díky registru budou stanovena pravidla, jimiž se mají lékaři v péči o takto nemocné řídit. „Toho, kdo prodělal těžkou formu koronavirového postižení s léčbou v nemocnici, by měl pneumolog vidět šest až dvanáct týdnů od stanovení diagnózy a pak po dalších šesti měsících po dobu tří let,“ popsal přednosta. 

Pokud tak u pacienta, který měl těžký průběh nemoci covid-19 a byl na JIP či ARO, lékaři objeví přetrvávající zdravotní potíže, zařadí jej do registru. 

„Tyto pacienty budeme po měsících sledovat přibližně po podobu 2–3 let, abychom získali takový ucelenější obraz o nemoci. O tom, jak dlouho následky přetrvávají, jestli budou mít tendenci se upravit nebo jestli lidem zůstane nějaké trvalé postižení. To je situace, kterou mi nyní neznáme a nemáme s ní zkušenost,“ doplnila Bártů. Podle ní obdobné registry vznikají i v zahraničí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...