Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé vyléčení z covidu-19 mají i po měsících poškozené plíce, ukázala studie

  17:00
Až 40 procent lidí, kteří prodělali onemocnění covid-19, má i čtvrt roku po vyléčení poškozené plíce. Pacienti mohou trpět ztrátou chuti či čichu, potíže často přetrvávají několik měsíců. Vyplývá to ze studie Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Lékaři však popisují i další dlouhodobé následky koronaviru.

Téměř polovina nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává potíže s dýcháním nebo bolest na hrudníku. „Pacienti s covid-19 chodí s prvními příznaky kromě praktiků právě za námi. Staráme se o ně, i když se jejich stav zhorší a musí do nemocnice kvůli zápalu plic, případně se ocitnou na plicních jednotkách intenzivní péče,“ řekla předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Vašáková

„ Až se uzdraví, sledujeme je ambulantně, abychom případně včas zachytili případné trvalejší následky. Navíc jsme schopni rozeznat a pečovat i o jiné plicní nemoci, na které se kvůli koronaviru zapomíná,” dodala. 

Záněty, únava a deprese. I po měsících mají vyléčení z covidu-19 potíže

Až 90 procent nakažených má problém s určením vůně. U vyléčených pacientů testují lékaři čich například s pomocí fixů. „Necháte pacienty čichat fixy, měly by vonět jako ovoce nebo nějaká potravina. A ti pacienti, kteří jsou úplně v pořádku, přesně určí, o co se jedná,“ vysvětlil České televizi přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Vladimír Koblížek. Ztrátou čichu trpí i po třech měsících po vyléčení třetina pacientů. 

Do studie se zapojilo 79 lidí z Královéhradeckého kraje po prodělání onemocnění covid-19, většina z nich měla velmi mírný průběh. Lékaři u účastníků studie ještě v následujícím roce dvakrát zopakují vyšetření, aby mohli objektivně posoudit, jak rychle a zda vůbec potrvá návrat plicních funkcí a známek plicního postižení do normálu. Současně všem pacientům zanalyzují hladiny protilátek a známky buněčné imunity, aby zmapovali jejich nově získanou odolnost proti viru.

Covid-19 může zdevastovat plíce i jinak zdravému člověku, říká pneumoložka

„Virus může postihnout celé tělo. Nejčastějším důvodem, proč lidé s covidem končí v nemocnicích nebo potřebují intenzivní péči, jsou dýchací potíže spojené s nízkou hladinou kyslíku,“ doplnil předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem Stanislav Kos. 

Jizvy na plicích a potíže s dýcháním

K podobným výsledkům jako lékaři z královéhradecké nemocnice dospěli i autoři některých zahraničních studií, například v bývalém italském epicentru epidemie Bergamu. 

Ze 750 vyšetřených pacientů, kteří onemocněli covidem v březnu a v dubnu, jich asi 30 procent stále má jizvy na plicích a problémy s dýcháním. Dalších třicet procent pacientů má potíže se srdcem a záněty krve. Kromě toho se pacienti též potýkají s řadou dalších denních obtíží, jako je bolest nohou, brnění končetin, vypadávání vlasů, silná únava a deprese.

Podle americké Mayo Clinic jsou nejčastější symptomy, s kterými se stále potýkají pacienti vyléčení z covidu-19, kašel, teplota, dušnost či bolest hlavy a kloubů. Objevují se ale i potíže popsané italskými lékaři, jako jsou problémy se srdcem, plícemi, krví a dokonce i mozkem.

Koronavirus a diabetes?

Informace potvrdila i lékařka Vašáková. „Koronavirus u některých pacientů způsobuje rozsáhlé poškození plicních sklípků s následným zánětem, který může vyústit až v dechové selhání a nutnost umělé plicní ventilace. Pacienti se závažným postižením plic způsobeným koronavirem mohou mít i chronické následky ve formě jizevnatých změn v plicích a přetrvávající dýchavičnosti,“ řekla v minulosti pro MF DNES. 

Lékaři v odborných textech popisují i efekt poškození takzvaných endoteliálních buněk, které máme na vnitřní straně cév.  „Při jejich porušení dochází často k aktivaci procesů srážení krve, což může vést k tvorbě krevních sraženin a ucpání cévy. Na poškození jsou náchylné zejména cévy nemocných, jako jsou diabetici a jedinci s prodělaným srdečně-cévním onemocněním,“ uvedl předseda České kardiologické společnosti ČLS JEP Aleš Linhart.

Covid-19 jako cesta k cukrovce. Lékaři zkoumají trvalé následky nemoci

V jiných studiích se objevují i spekulace o vztahu mezi koronavirem a rozvojem diabetu I. typu. „Vzhledem k tomu, že uvedený mechanismus rozvoje diabetu I. typu způsobený viry je všeobecně uznávaný, je pochopitelné, že se o koronaviru uvažuje jako o možném spouštěči,“ sdělil předseda České diabetologické společnosti ČLS JEP Jan Škrha. 

Jistým vodítkem, proč nebezpečí hrozí více orgánům, může být způsob, jak virus do těla vstupuje. Jednak plícemi, tedy vdechnutím infekčního aerosolu, jednak trávicí soustavou, třeba dotykem úst či potravou.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...