Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová

Místopředsedkyně STAN Věra Kovářová | foto: Ladislav KřivanMAFRA

Chceme udržitelné penze, řekla Kovářová. Z problémů obvinila Babišovu vládu

  • 104
Sněmovní pnutí mezi koalicí a opozicí po dění ve Sněmovně kolem valorizací penzí nevychladlo ani po konci projednávání. Zástupci menšiny i většiny se střetli v debatě na CNN Prima News. Zatímco poslankyně STAN Věra Kovářová zkritizovala Tomia Okamuru (SPD) a Alenu Schillerovou (ANO) za zrušení superhrubé mzdy, Schillerová naopak prohlásila chování vlády za nedemokratické.

„Prosadili jsem to a stálo to za to. Důchodový systém by měl být udržitelný, netvořila se žádná rezerva a za vlády Andreje Babiše se zcela vyčerpal fond účtu národního majetku,“ řekla v Partii Terezie Tománkové poslankyně Kovářová za hnutí STAN. Dále obvinila opoziční SPD a ANO za zrušení superhrubé mzdy, kdy by se výnos z ní podle jejího názoru mohl použít právě na důchody.

Na kritiku reagovala místopředsedkyně ANO Schillerová slovy o tom, že se opozice v žádném ohledu nevzdala „Byly to ty nejdelší sněmovní obstrukce, kam mi paměť sahá. Byly pošlapána práva opozice a demokracie. Bylo nám sebráno úplně všechno, snad i právo mluvit,“ zdůraznila v narážce na několikadenní jednání Sněmovny, které skončilo teprve v sobotu dopoledne v pátém jednacím dni.

Zemanův bilanční rozhovor: Tchaj-wan jako henleinovci, lovec Mynář i ošklivé ženy

Schillerová poté prohlásila, že důchodci mají zcela jinou strukturu výdajů, než běžná populace. „Valorizace je citlivá věc a my jsme připraveni se s vámi bavit, telefonovali jsme o tom s ministrem práce,“ doplnila.

Senátor za TOP 09 Tomáš Czernin, který spolu s kolegy dostane nyní novelu zákona o důchodech v horní komoře parlamentu k posouzení, vyzdvihl, že důchody jsou nyní historicky nejvyšší. „Musíme ale myslet na budoucnost, přijdou populačně silné ročníky a nebude dostatečně vyvinutý systém na vhodné vyplácení,“ varoval Czernin.

Sám sdělil, že určitě zvedne ruku pro úpravu. Senátor dále v debatě ubezpečil, že horní komora věc konzultuje s právníky. „Jakkoliv je toto bolestné, ústavně je vše v pořádku, jde o to, aby ti, co půjdou do důchodu v roce 2050, důchod vůbec měli a já jsem přesvědčen, že při hlasování v Senátu budeme mít většinu,“ zmínil v narážce na sněmovní opozicí uváděný argument, že současným důchodcům nárok na původní valorizaci penzí již vznikl a vláda tak novelou jde proti platným zákonům.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video