ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Losos i zavináče. V boji s covidem pomůže také vhodná strava, říká lékařka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Dostatek vitaminu D může tělo ochránit před těžším průběhem různých onemocnění včetně virové infekce covid-19. Máme jej ale málo. Přijímat ho přitom můžeme z ryb, které bychom si podle lékařky Jany Čepové měli dopřávat třikrát týdně.

Za jeho objevení byla ve 20. století udělena Nobelova cena. První zmínka však pochází už z roku 1645 od lékaře Daniela Whistlera. Jen tehdy nevěděl, že popsal účinky vitaminu D.

Dnes už víme, že „déčko“ je prevencí osteoporózy, tedy řídnutí kostí, a má vliv na imunitu. Může tak pomoct i proti covidu-19. „Zjistilo se, že nemocní, kteří mají lepší hladiny vitaminu D, lépe zvládají toto onemocnění,“ říká Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie FN Motol.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video