Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politolog: Korespondenční volba by ublížila hlavně SPD, volební mapu ale nepřekreslí

  19:03
Korespondenční hlasování by mohlo odhadem využít přes sto tisíc lidí žijících s českým pasem v zahraničí. „Argumenty, že by se nějak podstatněji narušovala tajnost hlasování, jsou směšné,“ míní politolog z Masarykovy univerzity Vít Hloušek v rozhovoru pro iDNES.cz. Vládní koalice chce o změně jednat ve Sněmovně hned na začátku ledna příštího roku s tím, že by platila už pro volby v roce 2025.

volby | foto: MAFRA

Pro koho by byla korespondenční volba výhodná?
Nejvíce samozřejmě pro naše občany žijící v zahraničí, kteří by nemuseli podstupovat někdy značně komplikované cestování na české zastupitelské úřady. Obecně by to prospělo lepšímu naplnění principu všeobecnosti volebního práva.

Prospěla by v současné době korespondenční volba spíše vládě, nebo opozici?
Můžeme-li hodnotit na základě toho, jak dopadají volby na zastupitelských úřadech, Češky a Češi v zahraničí volí daleko častěji vládní strany, takže je to aktuálně nevýhodné pro ANO a zejména pro SPD. To je také důvodem jejich odmítavého postoje k této úpravě výkonu volebního práva, u ANO navíc docela pokrytecké, protože hnutí bylo kdysi pro zavedení korespondenční volby.

Jak velký nárůst hlasů by odhadem korespondenční volba přinesla?
To je těžko říci, odhady, kolik lidí s českým pasem žije v zahraničí, se různí. Pohybují se nejčastěji mezi 200 až 300 tisíci, z nichž je část nezletilých, takže se bavíme patrně o vyšších desítkách tisíc potenciálně směrem přes sto tisíc hlasů.

Připomenu, že v minulých parlamentních volbách bylo zhruba osm a čtvrt milionu oprávněných voličů, z nichž šlo volit necelých pět a půl. K dosažení pěti procent tak reálně potřebujete přes čtvrt milionu hlasů, takže by korespondenční volba sice výsledky ovlivnila, ale nebyla by až takovým nástrojem překreslení volební mapy.

Jednodenní volby jsou lepší, Poláci jen nezvládli administrativu, říká politolog

Jakým způsobem by měl být tento způsob voleb ošetřen, aby nebyl důvod ke zpochybňování platnosti hlasování?
Lze se inspirovat úpravami, které mají v jiných státech, od liberálnější německé až po komplikovanější způsoby, ale stejně tak, jako nemáme naprostou jistotu o tom, jak vznikl lístek, který hází volič za plentou, nemáme ji ani tady. Argumenty, že by se nějak podstatněji narušovala tajnost hlasování, jsou ale směšné.

Většinou to bývá ošetřeno tak, že spolu s vaším hlasem posíláte čestné prohlášení, že je to vaše tajná volba. To je nejčastější řešení, pokud se nejedná o estonské internetové hlasování, kde se přihlašujete pomocí bankovní identity tak, jako když komunikujete se státní správou v jiných věcech.

Někdy to bývá tak, že požádáte o zapsání do registru a obdržíte něco jako voličský průkaz, který poté odevzdáváte se svým hlasem. V zásadě je to postaveno na tom, že deklarujete, že je to vaše tajná svobodná volba a takto jste to chtěli udělat.

Míníte, že výtka opozice, že nadále nepůjde o tajnou volbu a tedy jde proti ústavě, je relevantní?
Osobně je takový argument vlastně trochu hloupý. Samozřejmě stejně tak, jako nemůžete zajistit, že si někdo přinese hlasovací lístek, který mu někdo jiný vybral, formálně si s tím zajde za plentu a hodí to tam, stejně tak nelze zajistit tohle.

Na druhou stranu musíme mít nějakou důvěru v to, že ti lidé chtějí vykonávat svoje volební právo na základě svých názorů a že si to dokážou zajistit, to není něco, na čem by to mělo ztroskotat.

Proč je korespondenční volba určena pouze pro voliče v zahraničí, nebylo by možné tímto způsobem hlasovat také z Česka?
Prakticky by tomu nic nebránilo, některé státy, třeba zrovna už zmiňované Německo, to umožňují, nebo třeba estonské elektronické hlasování, ale to je ještě něco trochu jiného a pro Česko asi až příliš moderního.

Chybí ovšem politická shoda a také je pravda, že většina členských států EU s korespondenčním hlasováním jej má skutečně jen pro voliče pobývající v den voleb v zahraničí.

Kde ve světě se tento způsob volby osvědčil a jakým způsobem to tam funguje?
Vesměs je to tak, že se předem zaregistrujete jako korespondenční volič, to jde samozřejmě také korespondenčně, v osvícenějších systémech i elektronicky, poštou Vám na danou adresu dorazí volební obálka, hlasovací lístky a potřebné. Například na Slovensku si ale můžete hlasovací lístek klidně vytisknout i z internetu. Vy si vyberete příslušnou kandidátku, lístek zalepíte do obálky a pošlete poštou na příslušnou adresu, což je někdy centrální úřad (třeba volební komise nebo samo ministerstvo vnitra), někde do konkrétního volebního okrsku.

Musíte to vesměs udělat tak, aby zásilka dorazila adresátovi nejpozději v den voleb. Funguje to všude možně, jen v EU je nějaká forma takové volby přítomna ve více než dvaceti státech, jsme tedy spíše výjimka a „exoti“. Kromě aféry s nekvalitními (rozlepujícími se) obálkami v roce 2016 v Rakousko, kdy se kvůli tomu musely odkládat volby. Jinde s tím problémy nejsou a třeba ti Němci takto volí od konce 50. let minulého století a podíl korespondenčně odeslaných hlasů už dosáhl v posledních parlamentních volbách skoro poloviny všech odevzdaných hlasů. I díky tomu mají v řadě zemí vyšší volební účast než u nás.

Má korespondenční volba vůbec šanci na prosazení v České republice?
Má. Koalice to chce, opozice bude obstruovat, ale nemá sílu to zastavit. Jsem přesvědčen, že by taková úprava obstála i před Ústavním soudem. Koneckonců se o podobných zákonech příznivě vyjádřila i řada zahraničních ústavních soudů v minulosti. A je to věc, která se permanentě vrací a pro zkvalitnění české demokracie by bylo dobré, kdyby byla korespondenční volba konečně zavedena.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích, podle zastánců korespondenční volby je to mnohdy časově i finančně náročné. Nová pravidla by podle návrhu měla platit už pro sněmovní a případně i prezidentské volby vyhlášené po lednu 2025, jejich plná účinnost se předpokládá od roku 2026.

Kritici z opozice mluví vedle možné kolize s ústavními pravidly o možném ohrožení demokracie. Vládní koalice podle opozičních politiků prosazuje hlasování poštou jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci zase naopak uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení takové volby nechce. SPD řadí předlohu k těm, jejichž schvalování hodlá důsledně brzdit.

Zdroj: ČTK

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným dávky

  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Referendum o přijetí eura chtějí Dostálová, Konečná i Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:16

Přímý přenos „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:14

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

Vlajka EU má třináct hvězd, kde vznikla Katargate. Testovali jsme znalosti lídrů

3. června 2024  12:13

Aktualizujeme Kolik mělo Česko dosud eurokomisařů? Kolik má europarlament poslanců? A kolik jich zastupuje Česko?...

Po rekordních vedrech může přijít ochlazení. Jev El Niňo v létě vystřídá La Niňa

3. června 2024  11:55

Meteorologický jev El Niňo letos v létě pravděpodobně ustoupí fenoménu La Niňa, který má snižující...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...