Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Draze zaplacené poučení. Zvrat přišel s nástupem Husáka, říká historik

Před 50 lety zveřejnilo Rudé právo neslavně známý dokument, který položil základ husákovské normalizaci. Magazín Víkend DNES si o něm povídal s historikem Petrem Blažkem z Ústavu pro studium totalitních režimů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

Dokument byl závazný, tj. když jsem se chtěl dočíst něco víc o tomto období, všechny prameny stále dokola omílaly nejen stejná fakta, ale i stejné věty a formulace. O r. 1968 prakticky neexistovaly jiné dokumenty než Poučení. Nikdo se ani neodvážil napsat jinou formulaci, jen stejné bláboly. Dobové dokumenty noviny, časopisy byly zamknuté a nepřístupné v knihovnách. Soudruhům byla ta doba a invaze nepříjemná s chtěli, aby na ni národ co nejrychleji zapomněl.

6 0
možnosti
TT

V zapomnění asi nedoufali, spíš vytvářeli tabu.

0 0
možnosti
IN

Proto je potřeba volit v letošních parlamentních volbách Piráty, mladé lidi narozené již na konci komunistické diktatury, lidi nezatížené morálním balastem komunistické diktatury, lidi svobodné, nezkorumpované, s rovnou páteří. Chceme totální výměnu vládnoucí generace!!

1 5
možnosti
Foto

Vyhánět čerta ďáblem není příliš dobré. Komunisté nás opouští přírodní cestou, bačkorami dopředu je vynáší funebráci.

Bylo by velkým omylem, myslet si, že je tím vše vyřešeno, jejich potomkové si dnes hrají na liberály, protože to může něco přinést- třeba dobře placenou funkci.

Nicméně, i oni tvoří skupinu hochů a dívek, ktreří spolu mluví , dřive se jim říkalo nomenklatura. Ta si žádné nováčky mezi sebe jen tak nepustí. Je to problém, který vyřeší až mnohem delší čas, než jedna generace.

3 1
možnosti
VT

Ocenuju skryty vyznam tohoto rozhovoru, hned po clanku, jak v usa uz vyhazuji z prace soudruhy, kteri se vcas nepoucili :-)

1 4
možnosti
PL

"Poučení z krizového vývoje" byla abnormálně hnusná věc.

Zatápěli podle něj mým rodičům v práci v 70. letech, my se ho museli učit takřka nazpaměť v dějepisu na gymplu, jenž nás učil kovaný soudruh ředitel, který se v krizovém období nenechal pomýlit, na technické vejšce bylo v prváku součástí zkoušky v rámci předmětu "Mezinárodní dělnické hnutí"... prostě úplná součást zjeveného bolševického písma svatého, s kterým mě v práci zkoušely otravovat svazačky typu Bobo ještě v roce 89. Některé pasáže bych bohužel dokázal zpaměti odrecitovat ještě dnes, stejně jako vojenskou přísahu a základní články vojenských řádů, s kterými nás dusili lampasáci na vojenské katedře na Kraví hoře, oproti nimž pak ti praví lampasáci na pravé vojně byli zlatí a naprosto normální...

13 0
možnosti
PB

ZLATÁ SLOVA. Pravou vojnu a buzerace jsem zažil na vojenské katedře ČVUT. Pak co jsem se dostal na VÚMV 2220, kdy jsem vozil spojovací techniku do opravy po celé ČR to byla "jen jiná práce, ale v uniformě".

Jo a jednou měsíčně povinné MLP. Naštěstí já nemusel vést týdenní PŠM.

Do zálohy jsem odešel jako četař.

Jojo:

Dějiny mezinárodního dělnického hnutí.

Politická ekonomie. (Kapitalista si přivlastňuje nadhodnotu, kdežto v socialismu si nadhodnotu přivlastňuje dělnická třída = my rádoby všichni)

Marxisticko-leninská filozofie

A povinná Státní zkouška z Marxismu - Leninismu jako následek poučení z krizového vývoje, kdy ten "bordel" v řadách KSČ udělala inteligence, takže nezbylo než dbát o skladbu členské základny strany, aby zase neuvědomělá inteligence nepřečíslila dělnickou třídu.

Tohle opravdu není sranda. To je výsledek Poučení!!!!

A v práci ještě za totáče jsem strašně sr*l soudruhy s VUMLem, že já, na rozdíl od nich, mám státní zkoušku. A oni mi odpovídali, že VUML je víc, protože je to škola stranického každodenního života!!;-D;-D;-D;-D;-D

7 0
možnosti
PB

Takže tu odcituji z Poučení z krizového vývoje nehoráznou drzost o které neví 80% veřejnosti:

Po listopadovém plénu ÚV KSČ v roce 1968 zapojovala pravice do nového kola nátlakových kampaní zaměřených proti normalizačnímu procesu především mládež a sudenstvo. Organizovala studentské stávky, demostrace různá memoranda a jiné akce, v nichž našly výraz ultimativní požadavky pravicově oportunistické a protisovětské fronty. Z psychózy vybičované mezi vysokoškoláky vzešla i osobní tragédie studenta Jana Palacha, za jehož smrt nesou představitelé pravice plnou i morální odpovědnost. Tato událost se stala podnětem k vyvolání nové protistranické a protisovětské křeče, která měla před světem symbolizovat odpor proti nastolení klidu a pořádku v naší zemi.

Cituji zdroj: Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ. v tomto vydání je tento odstavec na straně 23, poslední odstavec.

Vydání nic, datum, nic, Jen pro vnitřní potřebu KSČ.

Jen tak pro paměť národa.

11 0
možnosti
Foto

V roce 1968 jsem překládal asi 120 stránek protokolů tehdejšího mimořádného sjezdu KSČ tuším v Pragovce, v ilegalitě sešlého, za Husáka prohlášeného za neplatný. Překlad z češtiny do polštiny pak vydalo Wydawnictwo Kultura, Maison Lafitte u Paříže. Na jaře dopadla polská policie studenty s několika exempláři, začalo hledání, kdo to přeložil. Takže jsem raději odcestoval z Husákova dosahu.

Je to ale autentický doklad, o čem se na tom sjezdu jednalo a že se původní KSČ postavila proti okupaci a proti Brežněvově doktríně. Ty texty lze nepochybně v Polsku dohledat, redakci měl Zbigniew Brzeziňski.

Je to autentický doklad, že to tehdy žádná kontrarevoluce nebyla, základní idea byla, jak se dostat z ekonomických potíží, jak zvýšit výrobu a životní úroveň při zachování dosavadního systému. Dnes bychom to považovali za nereálné, problém byl systém, ale tehdy to byla naděje na lepší život.

3 0
možnosti
DV

Čierno-biele videnie je uplne od veci.

Pekna a poučná kniha od pana Macháčka: https://www.databazeknih.cz/knihy/gustav-husak-278680

0 0
možnosti
JD

J77a25n 59D39o20u46š83a

9. 1. 2021 19:49

Proč? Nebylo to tak?

0 0
možnosti
PB

Hmmmmm. Hezký. Já jsem to Poučení si musel přečíst. Ten pán jistě má i státní zkoušku z Marxismu - leninismu? Tady byl jen a jen prvotní zájem dostat a posílit západní front v útoku na Západ, když jsme neplnili závazky Varšavské smlouvy v počtu vojáků, tanků, ....

Stačí si dát události z vojenství a budování záhadných objektů Javor atd. rok 1968 do souvislosti. A tito soudruzi včetně Dubčeka byli s tímto srozuměni.

2 0
možnosti
Foto

Patláme se v důsledcích! Kdyby nebyla mnichovská zrada, nebyl by 68. Ale to se jaksi nehodí připomínat, neboť naše hlavy jsou umístěny v análech bývalých zrádců.

5 10
možnosti
JD

J33a25n 98D58o27u71š77a

9. 1. 2021 19:50

Ha, ha. To je dobrý! Pobavil jste mě tak, že si + zasloužíte.

8 0
možnosti
Foto

Slabý a ovlivnitelný Dubček nechal zrušit cenzuru. Neuvědomoval si jakou smršť to ve sdělovacích prostředcích vyvolá a komu to nahraje. Zřejmá byla i jeho neochotna spolupracovat těsněji s Brežněvem. Toho využili

vládci Kremlu k použití vojenské síly. Ruské veřejné mínění pod vlivem propagandy se tím netajilo. Ani tuto variantu si vůbec nepřipustil i když byl Kadarem varován. Ten dosazený tanky a spoustou mrtvých nakonec zvládal lavírovat mezi zájmem Maďarska a zájmem Ruska. Do srpna 1968 tu byla určitá míra tvůrčí svobody, připravovala se ekonomická reforma, invazí se vše smetlo a nastolila se vláda neostalinistů. Nakonec podobné to bylo i v roce 1618.[>-]

9 4
možnosti
PL

Nechápu za co Vám ti exoti dali mínus.

Zřejmě znalci roku 1618. ;-)

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  13:33

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

„Chtěli, abych zemřel.“ Řecká pobřežní stráž shazovala migranty zpět do moře

17. června 2024  13:13

Řecká pobřežní stráž během tří let zavinila smrt desítek migrantů ve Středozemním moři, včetně...

KOMENTÁŘ: Neonacista, anebo debil? Kdo je nová politická hvězda Filip Turek

17. června 2024

Premium Europoslanec za koalici Přísaha-Motoristé je novým zjevením české politiky. Hlavně ve zjištění, že...

Kdybych s ní neměl sex, byl bych bez jídla, řekl chlapec o obžalované matce

17. června 2024  12:55

Mladík, kterého podle obžaloby od jeho sedmi let roky zneužívala matka, vypověděl, že sex s ní...