Poslední Schwarzenbergova cesta: lidé zpívali a tleskali, navštívil kapli i paláce

  • 107
Zesnulého knížete Karla Schwarzenberga vyprovodili na poslední cestu státníci i šlechtici. Z katedrály svatého Víta byla jeho rakev s ostatky vynesena za zpěvu koledy Narodil se Kristus Pán, jak si bývalý ministr zahraničí sám přál. Rakev s ostatky projela Prahou a poté zamířila do rodové hrobky na Orlíku v jižních Čechách.

Po vánoční koledě zazněl smuteční marš v podání hudby Hradní stráže, zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga, jednoho z největších českých vojevůdců, který stát v čele vítězných spojeneckých vojsk v bitvě u Lipska proti Napoleonovi. Smuteční marš naposledy zazněl na pohřbu královny Alžběty II.

Schwarzenberg ještě naposledy cestou z katedrály „prošel“ za doprovodu Hradní stráže kolem Schwarzenberské kaple, která je umístěna v chrámu svatého Víta.

Rodina vyprovázela rakev s knížetem z katedrály. Za rakví kráčel nový kníže Jan Nepomuk, jeho manželka Francesca, která pochází z italské šlechtické rodiny Riario-Sforza a vdova po Karlovi, kněžna Terese. Před katedrálou se s rakví rozloučili spolu s kněžími, kteří také tvořili průvod.

Vůz s rakví ještě na chvíli zastavil před Schwarzenberským palácem, který byl do roku 1947 hlavním sídle rodu v Praze, poté také před Černínským palácem, kterému Schwarzenberg několik let jako ministr šéfoval.

Při cestě z Hradu Schwarzenbergovi lidé, kteří z řad veřejnosti dorazili, tleskali. Poté se postupně začali rozcházet a Hrad se opět otevřel veřejnosti. Během pohřbu nebylo totiž možné projít.

Symbol demokracie i sametu. Lidé u projekce na Hradě vzpomínali na knížete

Spojení s katedrálou

Schwarzenbergové mají ke katedrále svatého Víta blízko. Na oltáři proto byly erby jejich a Fürnsterberova rodu, tedy rodičů Karla Schwarzenberga. Odkazuje k nim také vitrážové okno s vyobrazením Jana Nepomuckého a schwarzenberským erbem. Při vynášení rakve také zvon Zikmund odbil 34 ran na připomínku 34 let od sametové revoluce.

Rakev s ostatky poté krokem projela okolo Černínského paláce, kde sídlí česká diplomacie. K paláci rakev dorazila krátce po půl třetí odpoledne. U Černínského paláce čekaly podle reportérky iDNES.cz nižší desítky lidí, většinu tvořila skupina polských turistů, kteří nepřišli primárně kvůli Schwarzenbergovi.

„Projíždějící auto si ale natáčeli a na dotaz, co pro ně kníže znamenal, ukazovali palce nahoru. Jakmile auto s rakví odjelo, lidé se rozešli,“ popsala reportérka iDNES.cz.

V doprovodu policejního vozu nyní odjede rakev na Orlík. Tam budou už zpopelněné Schwarzenbergovy ostatky uloženy do rodinné hrobky.

Tečka za epochou, vychovatel Čechů. Hrad se mší loučil se Schwarzenbergem

Schwarzenbergové mají ke katedrále svatého Víta blízký vztah, nachází se v ní například socha pražského arcibiskupa Bedřicha Schwarzenberga. Patronem rodu je Jan Nepomucký, jehož stříbrná tumba s prosklenou rakví leží na pravé straně katedrály.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video