Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Italská pirátská vysílačka v Srpnu pomohla Čechům proti okupantům

  11:53
Měl to být nástroj komunistické propagandy proti kapitalistické Itálii. Během sovětské okupace v srpnu 1968 se však nelegální pražský vysílač Italské komunistické strany obrátil proti těm, kteří ho vytvořili. Pirátská vysílačka Oggi in Italia (Dnes v Itálii) významně pomohla v boji proti okupantům.

Budovu rozhlasu v Praze Rusové dobyli. Nedaleká italská vysílačka však pravdu o okupaci vysílala dál. | foto: Pavel Macháček

Sovětská vojska již pátý den okupují Československo. Píše se 25. srpen 1968. Z nenápadné vily pod pražskou Pankrácí vysílá redaktor Československého rozhlasu Jan Petránek. "Toho dne se odmlčely všechny vysílače. Italové nám tehdy dali k dispozici svoje zařízení a díky nim se povedlo, že se vysílalo nepřetržitě. Ostatní stanice v tu chvíli mlčely," vzpomíná Petránek.

O dramatické chvíle tehdy prý nebyla nouze. Podle člena pražské italské komunity Ulrica Bova před vilou zastavil sovětský tank. Osazenstvo okamžitě začalo pálit veškeré dokumenty. Z tanku vystoupil voják a... došel si k plotu na malou a pak Rusové zase odjeli.

Pro pochopení toho, jak a proč Italové v srpnu pomohli Čechům proti Rusům, je potřeba vrátit se do roku 1951. V té době na základě dohody mezi československou a italskou komunistickou stranou vznikla v Praze nelegální rozhlasová stanice Oggi in Italia.

. REDAKTOR ČS. ROZHLASU VZPOMÍNÁ

"Italští redaktoři v roce 1968 podlehli kouzlu pražského jara. Příjezd Rusů pro ně byl ohromným zklamáním," říká redaktor Čs. rozhlasu Jan Petránek.

Jejím úkolem bylo - alespoň podle toho, co vypovídají dokumenty komunistické rozvědky - šířit v Itálii a mezi italskými emigranty v SRN a Belgii "bojovou propagandu". To znamená hlásat pro "kapitalistický režim" nepříjemné věci (například zatajované smrtelné úrazy dělníků). S pomocí Oggi in Italia se však také řídily komunistické demonstrace v 50. letech v Itálii.

Z československé strany byl u vzniku vysílání pozdější známý televizní komentátor Vladimír Tosek a například i Lisa Londonová, manželka Artura Londona, autora knihy Doznání, jež pojednává o procesu s komunistickými funkcionáři v čele s Rudolfem Slánským.

Pracovali pod cizími jmény
Tosek uměl dobře italsky - jeho otec za první republiky obchodoval s víny z Apeninského poloostrova. Italskou stranu reprezentovali někdejší partyzáni a členové skupiny Volante Rossa, obdoba jakýchsi eskader smrti, kteří si v roce 1945 až 1949 v okolí Milána na vlastní pěst vyřizovali účty se skutečnými nebo domnělými exponenty italského fašistického režimu.

V Itálii jim kvůli tomu hrozily vysoké tresty, a proto přes Rakousko emigrovali do Československa. Tak tomu bylo i v případě prvního šéfa Oggi in Italia Francesca Moraniniho. Mnozí se mohli domů vrátit až po amnestii z počátku 80. let minulého století.

Ačkoliv byli Italové zaměstnanci československého rozhlasu, pracovali v utajení. Pod cizími jmény, oficiální adresa rádia byl P. O. Box v Západním Berlíně. Kvůli tomu docházelo k zapeklitým situacím. Italská vláda, která po čase zjistila, že Oggi in Italia vysílá z Prahy, několikrát v 50. letech vznesla oficiální dotaz, zda je tomu skutečně tak. Pražští soudruzi vše popřeli.

Řím kvůli rádiu hrozil bojkotem skla i vízovým embargem
V roce 1958 se kvůli vysílání Oggi situace vyhrotila natolik, že italská vláda vyhrožovala československé straně zastavením vydávání víz a bojkotem českého skla. Materiály StB navíc vypovídají, že Italové pracující v Oggi in Italia měli velkou autonomii. V době, kdy vládla cenzura, mohli vysílat, co chtěli. Později se jim to vymstilo.

Jedním z italských posluchačů Oggi in Italia byl Nicola Ferrara z jihoitalského přístavního města Bari. "Oggi in Italia jsem si poprvé naladil, když v roce 1961 vyletěl do vesmíru Gagarin. Ladil jsem moskevské vysílání v italštině a hned vedle byla stanice, kterou jsem neznal. Zaujala mě," vypráví šedesátiletý muž. Pražské vysílání prý přestal poslouchat na sklonku 60. let, kdy v Itálii vznikla řada levicových tiskovin a "informací bylo více".

Podle Jana Petránka italští redaktoři Oggi in Italia v roce 1968 podlehli kouzlu pražského jara. "Hrozně tomu fandili a příjezd Rusů pro ně byl ohromným zklamáním," říká Petránek. Ostatně, jeden z bývalých zaměstnanců rádia, Luciano Antonetti, dělal v roce 1988 při návštěvě Alexandra Dubčeka v Boloni ikoně osmašedesátého roku tlumočníka.

Počínající normalizace udusila i nelegální italské rádio. Redaktoři odmítli podepsat prohlášení, že sovětská invaze byla internacionální pomocí. Na sklonku roku 1970 navíc Oggi in Italia odvysílala nezkrácený projev tehdejšího šéfa Italské komunistické strany Enrica Berlinguera kritizující Sovětský svaz a situaci v ČSSR. Počátkem roku 1971 československé komunistické vedení rozhodlo o konci "bojové propagandy" pro italské soudruhy.

Někteří redaktoři se vrátili zpět do Itálie, kde se zapojili do "hnutí československé socialistické opozice" vedené Jiřím Pelikánem. Jiní dožili v Československu pod dohledem StB.

Více o vysílání stanice Oggi in Italia se dozvíte ve pořadu Reportéři ČT ve 21:30 na ČT 1.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...