Z jaderné elektrárny do kuchyně. Další kuchařku vydám sama, říká foodblogerka

Seriál   14:57
K problematice potravin měla Radka Vrzalová vždy blízko. Když však její dceři diagnostikovali celiakii, musela se naučit vařit a péct bezlepkově. „Tehdy nebylo zdaleka tolik dostupných informací a ani bezlepkového sortimentu v obchodech,” říká v rozhovoru pro IDNES.cz Bezlepková matka, která své recepty začala jako jedna z prvních sdílet s veřejností.
Fotogalerie2

Radka Vrzalová alias Bezlepková matka (5. října 2023) | foto: archiv Radky VrzalovéiDNES.cz

Když jsme spolu domlouvaly rozhovor, zmínila jste, že pracujete v jaderné elektrárně. Kromě jiného jste také vystudovala genetiku a genové inženýrství. Pracovala jste i u policie jako soudní znalkyně v oboru forenzní genetiky i na hygieně… Ale známá jste pro své bezlepkové pečení. Kdy a proč jste se mu začala věnovat?
Nejsem vyučená kuchařka, ani cukrářka. Teď si sice dělám doktorát z kvality potravin, a studovala jsem mimo jiné i zpracování zemědělských výrobků, takže mám k potravinám velmi blízko, ale pořád jsem laik. Když jsem ale pracovala u policie, narodila se nám dcera, kterou jsme poměrně brzy dali do jeslí. Byla ale pořád nemocná, trvalo to dlouho, a nakonec se začala i zpožďovat v psychomotorickém vývoji a měla trávicí obtíže. Začali jsme hledat příčinu a za nějakou dobu běhání po doktorech dceři diagnostikovali celiakii. V té době byly dceři necelé tři roky. Obrátilo nám to život vzhůru nohama.

Snažím se o to, aby i lidé, kteří mají tyto zdravotní diety jedli kvalitně, pestře, regionálně v souladu s ročním obdobím a hezky česky.

Radka Vrzalová

To už je několik let zpátky a předpokládám, že bezlepkových kuchařek tehdy existovalo minimum, jestli vůbec nějaká. Jak jste si poradila?
Hodně lidí řekne, že je to „jen“ celiakie, ale přesně, jak říkáte – před několika lety ještě nebylo o této nemoci zdaleka tolik dostupných informací a ani bezlepkového sortimentu v obchodech. Začala jsem si tedy hledat informace na zahraničních webech. Čerpala jsem i z kuchařky, ale tehdy tu byla opravdu jedna jediná, od paní Ivy Bušinové. A pak už to všechno bylo ve stylu „pokus, omyl“. Leccos letělo do záchodu, ale hodně mi pomohlo, že jsem byla z laboratoře zvyklá přesně odměřovat, vážit a psát si. Postupně jsem pilovala receptury, začala fungovat i na sociálních sítích a založila jsem webové stránky.

Radka Vrzalová

Radka Vrzalová věří na šťastné náhody, kterým ale jde člověk naproti. Manžela...
  • Matka dcery s autoimunitním onemocněním – celiakií.
  • Na popud dceřiny nemoci se z ní stala foodblogerka věnující se tvorbě receptů a poradenství bez lepku a bez jiných alergenů. Říká si bezlepková matka.
  • Autorka a spoluautorka kuchařek, článků o bezlepkovém stravování, ale i bezlepkových výrobků, které celiakům usnadňují život.
  • Lektorka kurzů vaření bez lepku a alergenů.

Přešla celá vaše rodina na bezlepkovou dietu?
Ve velké míře ano, ale s manželem si občas kupujeme klasické pečivo, těstoviny, nebo strouhanku. Jen pro naše jídlo, často, když dcery nejsou doma. Popřípadě dostane nejprve jídlo starší dcera a pak až si uděláme jídlo my, aby nedošlo ke kontaminaci.

Cítila jste pak na sobě nějaký zdravotní benefit?
To vůbec, paradoxně jsem spíš přibrala. V bezlepkové dietě jsou v podstatě takové dva nepsané směry, z nichž jeden je víc asketický. A ten je hlavně pro dospělé, pro děti je hrozně bolestný. Dítě chce jíst to, co jedí jeho spolužáci. Chce si dát koblihu a namazat rohlík. Když dáte dítěti ke svačině čtyři křehké plátky a k tomu zeleninu, tak bude toužebně koukat na spolužákovu krabičku. Takže tímto asketickým směrem jsme nešli.

Snažila jsem se vařit „normální“ česká jídla. A i když v nich není lepek, pořád obsahují škrobové směsi, zahušťovadla a vlákniny, které vytváří iluzi lepku. Když se bude někdo cpát od rána do večera pečivem, i když bezlepkovým, tak nezhubne, spíš naopak.

Není to jen módní trend

Když říkáte „koukat toužebně na spolužákovu krabičku“– pro dítě to tedy může být náročné i psychicky?
Ano, nechcete, aby se cítilo jinak. Začali jsme proto řešit celodenní stravu do školky a školy, tehdy totiž žádné varianty pro celiaky ve školce nevařili. Dceři ještě ve školce ohřívala jídlo uklízečka, protože to nikdo nechtěl řešit. Dnes sice existuje vyhláška o školním stravování, v níž je toto do jisté míry upraveno, ale pořád je v tom hrozný zmatek. Chybí vůle a jednotný přístup ministerstva školství i zdravotnictví, ale i jednotnost přístupu zřizovatelů (měst a obcí).

Dnes už je to jednodušší? Včetně stravování v restauracích?
Je, ale taky trochu zákeřnější. Na mnoha místech se dnes snaží bezlepkářům vyjít vstříc, bohužel mnohdy je to za každou cenu a není to pořádně. Jak se říká: „Lepek z cukrárny prostě nevyvětráš“. Když není kuchař opravdu precizní, tak velmi snadno dojde ke kontaminaci, a pro celiaka je to pak problém. Bezlepková dieta není nějaký módní trend, je to doživotní zdravotní dieta.

Kde tedy mají dnešní „začínající“ bezlepkáři čerpat, aby to pro ně bylo bezpečné?
Dnes je edukačních materiálů spousta, hodně se toho dá dohledat i na internetu. Ale celkově bych stejně byla opatrná, například v jedné nejmenované kuchařce jsem teď objevila žitný kváskový chléb, který má být bezlepkový. Lepek se podle autorky rozloží kvašením. To ale tak vůbec při klasickém kvašení není… Kvasinky v kvásku umí rozložit škroby a složité cukry (na jednoduché cukry), ale rozhodně ne lepek. Taková informace pak ale putuje dál, třeba i na sociální sítě mezi foodblogery, a dokáže nadělat spoustu paseky.

Nestačí vyměnit mouku za mouku

U jakých potravin jste byla překvapená, že obsahují lepek?
Kdysi jsem v jednom obchodě viděla džem, v němž bylo málo ovoce, hodně cukru a lepek. Asi z toho důvodu, aby to opravdu mělo konzistenci džemu. Ale to už se dnes moc nestává. Lepek najdeme třeba i v sypkých kořenících směsích nebo v čokoládách s náplní. A třeba i v točené zmrzlině, když v předcházející várce byl třeba prach ze sušenek (cookies).

Jak číst složení potravin, abychom se mohli lepku vyvarovat?
Na výčet alergenů existuje legislativa – neměly by být nikde vypsané zvlášť, vždy bychom je měli najít ve složení. Pokud výrobek obsahuje alergen, měl by být ve složení uveden jiným typem písma. Člověk tedy musí vědět, že lepek je pšenice, žito, ječmen a oves (pokud není bezlepkově připraven).

A nebát se éček. Lidé mají vždy dojem, že jsou škodlivá a vždy obsahují alergen, ale pokud ano, tak alergen musí být vypsaný. Hodně lidí také mate znak přeškrtnutého klásku na přední straně obalu. Přední strana má ve značení vždy prioritu před zadní. Takový výrobek nám tedy říká, že je bezlepkový, ale může vadit alergikům na pšenici.

I bez lepku se dá žít. Co dělat, když vám lékař zjistil celiakii

Prodraží se bezlepkový jídelníček?
Velmi prodraží! Když to vezmeme obecně, tak kilo klasické mouky stojí zhruba 28 korun. Kilo bezlepkové se pohybuje kolem 120 korun. Já jsem navíc ze začátku opravdu zkoušela a teprve získávala informace, takže jsem toho i spoustu vyhodila. A pak také nestačí vyměnit mouku za mouku, jak si mnozí myslí. Udělejte to, a za hodinu či dvě třeba s kynutým pečivem můžete vybíjet okna. Obecně se říká, že s jedním celiakem se rodinné výdaje na potraviny zvýší až o tři tisíce měsíčně.

Opustila forenzní genetiku a vymýšlí recepty bez lepku

Jste autorkou čtyř kuchařek. Odkud jste čerpala inspiraci na nové recepty?
Nejprve jsem vycházela hlavně z toho, na co dcera měla chuť. Pak to ale hodně posunuly sociální sítě, kde mi hodně lidí psalo zprávu typu: „Tohle dělala moje babička a vždycky jsem to milovala, jak to udělat bezlepkově?“ Tak přepočítám poměry, vyladím tuky a hydrataci těsta, zvolím nejvhodnější směs, protože každá je trochu jiná, a tak vznikne recept.

Stává se, že lidé vaše recepty vydávají za své?
Ano, poslední dobou se to děje opravdu často, a ti lidé jsou ještě ublížení, když jim napíšete, že jste rádi, že jim recept vyhovuje a jídlo chutná, ale jestli by nemohli připsat autorství.

Inspirativní ženy – rozhovory

Březovská: Pařížskou dohodu psali muži. Pohled žen chybí

Kubala Havrdová: Netrápím se věcmi, které nezměním

Kalistová: Společnost se ještě nevyrovnala s ambiciózními ženami

Bělková: Ženy a muži jsou skoro stejní

Valdrová: „Baba“ je často silnější než chlap. Jazyk společnost mění

Täubelová: Prababičce všechno vzali. Ke kvalitním lůžkovinám jsem se prospala

Šprincová: Jde nám o systém. Podporujeme všechny ženy v politice

Hosprová: Koncertovala jsem tři měsíce po porodu, předsudky neřeším

Tarasovičová: Máma se s vrtulníkem smířila. Na výcvik padlo spoření

Ptáčková: Bojové sporty nejsou o násilí, vybudujete si tak respekt

Vlčková: Každý nemocný mě ovlivní, v umírání je bolest i krása

Falk: Rebelství proti stereotypům mě nakoplo k hvězdné kariéře

Valkárová: Dnes už se vědci nehodnotí jen podle počtu publikací

Neodradilo vás to od přípravy další případné kuchařky?
Ani ne, ale chtěla bych si najít sponzory a další kuchařku už udělat sama na sebe. Ale teď mě čeká poměrně rozsáhlé pracovní školení, poté musím dopsat disertační práci a také udělat státnice. Takže to teď budu mít hodně nahuštěné a uvidíme, jak se to povede.

Jak stíháte toto všechno a do toho být ještě mámou a manželkou?
Vždy říkám, že kdybych neměla co dělat a nad čím přemýšlet, tak už bych tu dávno nebyla. Snažím se překročit stín vlastní pohodlnosti a nestresovat se hloupostmi a událostmi, které nezměním. Snažím se dělat prostě něco smysluplného, z čeho mám radost a přinese to užitek i ostatním. Proto dělám i kurzy vaření. Když z nich lidé pak odcházejí s dobrou náladou a nabytými zkušenostmi a vůlí zkoušet péct a vařit bez lepku dál, tak mě to moc těší. Často mi i dávají zpětnou vazbu a vrací se. Proto to dělám.

Připadá mi, že máte i velkou podporu od rodiny.
Velikou! Hodně od mého manžela, který se mnou jezdí i na kurzy. Někteří účastníci kurzů už nevyhledávají jenom je, ale i můj soukromý profil, kde občas píšu fejetony o našem manželství. Jsme prostě tým. Často si lidé myslí, že mě ten „bezlepek“ živí… To ale není pravda, je to jen velký koníček, kterému dávám spoustu času, nadšení a energie nejen já, ale i celá moje rodina.

Kde hledáte inspiraci?
Na Instagramu nebo u foodblogerů. Také se ráda inspiruji arabskými, italskými či španělskými recepty na cukrovinky, které se často dají přetvořit do bezlepkové varianty. A poté mě hodně inspirují recepty po mojí prababičce, která vařila v Českém Krumlově na zámku a s panstvem procestovala celou Istrii. Její ručně psané recepty jsou z velké části bezlepkové, protože tehdy se mouka zase tolik nepoužívala. Hodně se využívaly třeba vlašské ořechy. A vždycky jsem uměla dobře německy, takže ačkoliv se říká, že Němci nemají dobrou kuchyni, tak si kupuji hodně jejich časopisů o vaření a pečení. Jsou velice kreativní a otevřeni alternativním směrům v pečení.

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny?

Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat – píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost.

Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Dvakrát vyhořela. Dnes její firma pomáhá s péčí o duševní zdraví zaměstnanců

Simona Zábržová

Seriál Se syndromem vyhoření má zkušenost každý třetí Čech. Když Simona Zábržová na několika vysokých...

Léky na hubnutí vytvářejí iluzi zdraví, říká nutriční terapeutka o „Ozempic kultuře“

Klinická nutriční terapeutka Markéta Gajdošová (1. května 2025)

Seriál Ještě nikdy v historii lidstva nebylo tak snadné ztratit se v záplavě informací a podlehnout...

Znásilnění blízkým člověkem bývá polehčující okolnost. Absurdní, varuje šéfka proFem

Ředitelka organizace proFem Jitka Poláková (1. dubna 2025)

Seriál Lidé jsou dnes v šoku z nízkých trestů za znásilnění a už si nedovolí říct, že to, co se děje mezi...

Vysoký věk má smysl jen ve zdraví. V cizině jsem začala od nuly, říká fitness manažerka

Generální manažerka Balance Club Brumlovka Petra Tyrpeklová (30. dubna 2024)

Seriál Po letech strávených ve světe fitness a sportu zakotvila Petra Tyrpeklová na pozici generální...

V Zimbabwe založili školku. Sochy jsem vyvdala, směje se majitelka kavárny

Hana Homolková, která se od roku 2011 věnuje prodeji soch ze Zimbabwe se svým...

Seriál Vystudovala bohemistiku, osud jí ale do cesty přihrál Afriku. Dnes se Hana Homolková pravidelně...

Politickým tlakům by teď jako ředitel ČT nejlépe odolal Dvořák, míní analytička

Nejčtenější

Poslala manželce zprávu, že jsme milenci. Sekal jsem ji do hlavy, vypověděl primář

Šokující detaily mimořádně brutální vraždy dnes zaznívají u Krajského soudu v Plzni, kde stanul bývalý primář Domažlické nemocnice Vojtěch Č. Čtyřicetiletý muž čelí obžalobě z vraždy kolegyně a...

Advokát Prouza spáchal sebevraždu. Nechal po sobě dopis na rozloučenou

V sobotu spáchal sebevraždu renomovaný padesátiletý advokát a bývalý českobudějovický soudce Daniel Prouza. Redakci iDNES.cz to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Podle nich se zastřelil v autě...

V Indii se zřítil letoun s 242 lidmi mířící do Británie, dopadl na lékařskou ubytovnu

Letadlo společnosti Air India s 242 lidmi na palubě mířící do Británie se krátce po startu zřítilo do obydlené čtvrti za letištěm v západoindickém městě Ahmadábád. Záchranáři již na místě neštěstí...

Rudé prádlo a finta se třpytkami. Strip klub v Charkově nabízí show i útěchu

Když si dvacetiletá Lisa na svou směnu ve striptýzovém klubu v ukrajinském Charkově obouvá boty na podpatcích, tak ví, že bude nejen tančit, ale také utěšovat traumatizované vojáky. Od ruské invaze...

Sláva v Přešticích. Na svatbu komtesy z rodu Černínů přijel i belgický král

Své ano si v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích řekli v sobotu v poledne osmadvacetiletá komtesa Maria Gloria Czernin z Chudenic na Klatovsku ze známého šlechtického rodu a Laszlo markýz de...

Hamburk ukazuje MHD budoucnosti. Vyjde ho na desítky miliard eur

Premium

Druhé největší město v Německu je známé svým rozsáhlým, integrovaným, a hlavně organizovaným systémem veřejné dopravy. Hamburk byl jedním z prvních měst na světě, v nichž byl takový řád vůbec...

19. června 2025

Nájemník si připlatí za opravy. Vláda zvedá částky za údržbu, kterou lidé hradí sami

Premium

Nájemník zjistí, že vodovodní baterie v koupelně kape a je potřeba vyměnit celou kartuši. Oprava vyžaduje zásah instalatéra, jehož práce a materiál stojí 1 400 korun. Zatímco dnes by ještě tuto...

19. června 2025

Za platbu kartou v cizině platí Češi vysoké poplatky. Víme, které banky si účtují nejvíc

Blíží se čas dovolených a české domácnosti počítají peníze, které do letošních cest do zahraničí dají. Součástí dovolených jsou přitom i platby kartou. A není bez zajímavosti, že za tyto platby si...

19. června 2025

Elektřina už není jen něco, co přichází ze zásuvky, říká odbornice

Dlouhé roky byly energie levné, spousta domácností je tak moc neřešila, někteří byli celé roky u stejného dodavatele. S válkou na Ukrajině se ale vše změnilo. „Energie, které jsme dříve brali jako...

19. června 2025

Konec vajec z klecových chovů je v nedohlednu, obchodům hoří slíbený termín

Vajíček z neklecových systémů není aktuálně na evropském trhu dostatek, říkají půl roku před termínem, dokdy se většina řetězců zavázala k opuštění vajec od nosnic v klecích, zástupci obchodních...

19. června 2025

ANALÝZA: „Smrt Chameneímu!“ Zhroutí se íránský režim? Na k. o. to zatím nevypadá

Premium

Není pochyb o tom, že íránský teokratický režim teď čelí největší výzvě od islámské revoluce v roce 1989. Mluví se i o tom, že by se mohl definitivně zhroutit. „Vláda v Íránu je velmi slabá,...

19. června 2025

Útok Spojených států na Írán? Možná to udělám, možná ne, prohlásil Trump

Sledujeme online

Americký prezident Donald Trump ve středu prohlásil, že nemůže říct, zda Spojené státy podniknou útok na Írán. Zároveň uvedl, že mu dochází trpělivost. Teherán vyjádřil zájem vyjednávat, ale na to je...

18. června 2025  19:31,  aktualizováno  22:46

Britku v Maroku poškrábalo toulavé štěně. O pár měsíců později zemřela na vzteklinu

Devětapadesátiletá Britka Yvonne Fordová v únoru navštívila Maroko, kde ji podle její rodiny lehce poškrábalo toulavé štěně. Později ji začala bolet hlava, následně nemohla ani chodit. Začátkem...

18. června 2025  22:31

Hackerský útok na Írán. Izrael se naboural do jeho vysílání a vyzval lidi k protestům

Izrael se ve středu krátce naboural do vysílání íránské státní televize. Pustil záběry dřívějších protestů za ženská práva a vyzval íránské občany, aby vyšli do ulic. Íránský deník Hamšahrí na...

18. června 2025  22:27

Vláda ustála hlasování o nedůvěře. ANO trvá na tom, že Stanjura musí skončit

Vláda Petra Fiala si udržela díky poslancům koaličních stran důvěru většiny Sněmovny. Pro její povalení hlasovalo 94 poslanců ANO, SPD a Pirátů. Pro pád vlády potřebovala opozice 101 hlasů. Ty...

18. června 2025  11:40,  aktualizováno  22:20

Policie na Klatovsku vyšetřuje násilný trestný čin. Podezřelého muže zadržela

Policie ČR se zabývá od středečního podvečera násilným trestným činem, ke kterému došlo na Klatovsku. Případ nyní vyšetřuje. Nebezpečí už momentálně nehrozí, podezřelého muže zadržela.

18. června 2025  22:01

Decroix zveřejnila časovou osu bitcoinové kauzy, neobsahuje konkrétní jména

Ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo časovou osu bitcoinové kauzy, kterou ministryně Eva Decroix předložila vládě. Dokument o 27 stránkách začíná dubnem 2015 a neobsahuje konkrétní jména lidí....

18. června 2025,  aktualizováno  20:09
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.