Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dětská strava je děsivá, hygiena se příští rok zaměří na jídelníčky

  11:04
Hygienické stanice napříč kraji se v příštím roce zaměří zejména na důkladnou kontrolu stravování dětí ve školních zařízeních. Hygienici budou měřit obsah kovů v pitné vodě, soli v pokrmech a na paškál si vezmou i skladby jídelníčků. „Strava dětí bývá v dnešní době dost děsivá,“ komentoval plány Matyáš Fošum z ministerstva zdravotnictví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Hygienická služba plánuje na příští rok kontrolu opalovacích krémů, kosmetických přípravků, textilu, ale také kvalitu jídelníčků na zotavovacích akcích, jako jsou dětské tábory a v rámci školních zařízeních budeme kontrolovat například přítomnost olova v pitných vodách,“ shrnul na setkání s novináři Matyáš Fošum, ředitel Odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví.

Kontroly ve školních kuchyních dělají hygieny pravidelně co dva roky. Novinkou ale je, že se hygienici podrobně zaměří i na nabídku dietních jídel. „Reagujeme na to, že dětská populace je stále silnější a silnější,“ podotkl Fošum.

Všeobecným problémem je pak výrazné přesolování jídel. „V září jsme už začali s kontrolou polévek a budeme pokračovat s dalšími pokrmy,“ doplnila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Covid sílí, ministerstvo však vyhazuje hygieniky. Plánuje strukturální změny

Kontrola skladby školních jídelníčků je iniciativou hygien, podle hlavní hygieničky nezávisle na ministerstvu školství či zdravotnictví. „Školní inspekce sice kontrolují potravinové koše, ale nemají naše odborné znalosti. Kontroly navíc spojujeme se vzděláváním a učíme kuchařky vařit s menším množstvím soli a ochucovat pokrmy jiným stylem,“ vysvětlila Svrčinová.

Zefektivnit chod hygien má nová superstanice

Hygieny čeká i velká restrukturalizace. Řízení hygienické služby není z pohledu ministerstva dostatečně efektivní, což ukázala i epidemie covidu-19. Změny by měla přinést novela zákona, na které ministerstvo zdravotnictví pracuje.

V Praze by mělo nově vzniknout centralizované pracoviště, které by zajišťovalo jednotnost kontrol všech 14 krajských stanic nebo také komplexní administrativu, včetně žádostí o evropské dotace.

Taková superstanice hygien však začne fungovat nejdříve v roce 2024, příští rok čeká návrh připomínkové řízení. Žádné hygienické stanice se podle ministra Vlastimila Válka nebudou rušit a nejde o centralizaci.

Zdravotnictví začíná šetřit. Popírá, že chce po hygienách propouštění

„Ředitelé krajských hygien jsou nyní naprosto svébytné orgány. Když mě neposlechnou, tak nemám žádné nástroje, jak je donutit, aby dělali to, co chci,“ postěžovala si hlavní hygienička.

„Dneska mi každý region kontroluje jinak. Navíc když zjistí nedostatky, tak si každý region zahájí vlastní správní řízení. Zato centralizované pracoviště by vedlo jedno, což by vedlo i k úsporám. Více než polovina hygien si také nežádala o peníze z evropských fondů, i to je důvodem k restrukturalizaci,“ popsala aktuální nastavení Svrčinová.

Pomoci má i digitalizace

Hygienické stanice v republice mají nyní zhruba 2 tisíce zaměstnanců. S nabíráním dalších ministerstvo nepočítá, naopak chce fungování zefektivnit. Už v létě nařídilo zrušení asi 150 pozic, podle Svrčinové však šlo o předpokládaný krok, kdy se rušila zejména místa vytvořená kvůli pandemii covidu či dlouhodobě neobsazená.

Problémem je pro hygieny z jejího pohledu spíše nezájem mladých absolventů. „Do hygienické služby chce nastupovat méně a méně lékařů, každý rok ubývají,“ vysvětlila Svrčinová. Důvody jsou podle ní ekonomické, nemají vysoké platy.

Covid ovlivnil úplně vše a úplně všechny, říká nová šéfka krajské hygieny

Úsporu času pro hygienické stanice i provozovatele, kteří s nimi musí komunikovat, má přinést i další digitalizace. Covidová pandemie podle Svrčinové ukázala velké nedostatky hygieniků v práci s IT. Hygienici neměli pracovní notebooky ani telefony.

S digitalizací by mělo být pro zaměstnavatele snadnější třeba zhodnocování rizik při práci na jednotlivých pozicích, vyplňování on-line formulářů namísto vypracovávání celých dokumentů by jim mělo ušetřit čas. Živnostníkům by pak mohla odpadnout povinnost písemného ohlašování zahájení činnosti, data by si hygienické stanice mohly čerpat přímo ze živnostenského rejstříku.

Digitalizace by měla zrychlit práci také při kontrolách. Podle Fošuma by pracovníci mohli protokoly provozovatelům přímo na místě vytisknout nebo poslat do datové schránky. Hygienická služba chce také získaná data více analyzovat a používat při plánování.

Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

Zbrojní průkaz vraha z fakulty mohla psychiatrička zastavit. Stačily tři kliky

19. června 2024

Premium Je to práce na deset vteřin. Stačily tři kliky v počítači a vrah z Filozofické fakulty Univerzity...

Senát bude schvalovat ústavní soudce. Prezident nominoval Přibáně a Langáška

19. června 2024  8:53,  aktualizováno  9:54

Přímý přenos Senátoři budou rozhodovat o tom, zda se právník a sociolog Jiří Přibáň a Tomáš Langášek z...

Stížnost na nelidský trest ÚS muži neuznal. Doživotí za vraždu otce a macechy platí

19. června 2024  9:43

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Pavla Nárožného, doživotní vězení za vraždu otce a jeho manželky...

Biden otevřel nelegálním migrantům v manželství s Američany cestu k občanství

18. června 2024  15:14,  aktualizováno  19.6 9:23

Přistěhovalci, kteří dlouhodobě žijí ve Spojených státech bez patřičných dokladů a uzavřeli...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...