Ruský plyn je „sranec“, skandovala hrstka aktivistů před Úřadem vlády

  • 125
Aktivistické hnutí Fridays for Future pořádalo v pondělí v Praze u sídla vlády symbolický happening s názvem „Ruský plyn je sranec“. Kromě nesouhlasu s válečným konfliktem na Ukrajině a dodávkami plynu z Ruska chce hnutí upozornit i na aktuální energetickou a klimatickou krizi. Vládu vyzvalo k jejich řešení.

Okolí Úřadu vlády bylo ohrazené kovovými zábranami, na místě dohlíželo i několik policistů. Aktivistů nebylo o mnoho víc, přinesli si válcovité transparenty symbolizující potrubí s opakujícím se heslem „Ruský plyn je sranec“.

„Chtěla bych vám říct, že v tuto chvíli jsem se měla připravovat na maturitní zkoušku, která mě čeká zhruba za hodinu. Stojím ovšem tady, protože vláda neplní to, co má,“ řekla hlavní řečnice s megafonem.

Aktivisté několikrát skandovali „Ruský plyn je sranec, chceme OZE ranec,“ v narážce na jejich požadavek využívání obnovitelných zdrojů energie.

Hnutí Fridays for Future klade vládě otázky, co konkrétně dělá pro zlepšení klimatické krize a aktuální energetické krize. „Vláda stále odmítá aktivně řešit urychlení rozvoje čisté energie a využití potenciálu v úsporách,“ napsali organizátoři.

Rusko minulý týden zastavilo dodávky plynu do Polska a Bulharska. Podle české vlády nejsou informace, že by něco podobného aktuálně hrozilo i ČR. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela mimořádným opatřením rozhodl o tom, že zásobníky plynu v ČR budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent.

Putin je válečný zločinec, naznačil Zeman. Rusko podle něj plyn Evropě nezavře

Podle prezidenta Miloše Zemana je dlouhodobým národním zájmem nebýt závislý na ruském plynu. Česko je na problémy s dodávkami připraveno jen částečně, řekl v neděli. Možnými řešeními jsou podle něj diverzifikace zdrojů, zkapalněný plyn, nové zdroje a plynovody, ale též rozložení ústupu od uhlí do delšího časového intervalu.

Premiér Fiala mluvil o jednání v Polsku o výstavbě česko-polského plynovodu Stork II, který by snížil závislost Česka na ruském plynu. Současná situace a inflace způsobila, že vysoké ceny potravin, energií či pohonných hmot už pociťují české domácnosti. Opozice pravidelně vládě vytýká, že problémy občanů dostatečně neřeší.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video