Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

EU bohatým bere a Česku dává. Ale ví o tom jen sedm procent Čechů

Seriál   17:59
Za 18 let členství v Evropské unii už do české státní pokladny přiteklo přes bilion korun, stejnou sumu Česko dostane zas. Většina Čechů o tom nemá potuchy – a věří mnoha mýtům o evropských fondech.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdyby dějiny kráčely jinak, oslavilo by Československo v roce 2018 sto let své existence. Lánské muzeum T. G. Masaryka, prvního prezidenta nezávislé republiky, si k výročí nadělilo novou expozici. Interaktivní prohlídka návštěvníky vezme do bytu rodiny Masarykových na pražské Malé Straně, s legionáři na Sibiř, do zákopů první světové války i na cesty po rodné zemi, které tehdy už bělovlasý prezident podnikal.

Výstava ke 100 rokům republiky vznikla i díky penězům evropských daňových poplatníků. Rekonstrukci totiž zafinancoval rozpočet Evropská unie, a to sumou 4,5 milionu korun. Z českých veřejných peněz šlo zbylých 800 tisíc.

Česko do EU vstoupilo v roce 2004, evropské dotace se rozeběhly záhy. I díky tomu od té doby přibylo bezbariérových autobusů a vlakových souprav, hasiči se už roky připravují na účinnější boj s ohněm v důsledku klimatických změn, záchranáři jezdí v modernějších sanitkách. Lidé ve stovkách obcí mají k dispozici nové čistírny odpadních vod a vodovody. Hradec Králové novou knihovnu, Třebíč zrekonstruované vlakové a autobusové nádraží.

Jak se hasí požáry v EU. Koordinace probíhá napříč všemi členskými státy

I když se tím tehdejší dosluhující kabinet Andreje Babiše tak trochu zapomněl pochlubit, úplně nejvíc peněz, a to 16 miliard korun (80 procent celkových nákladů), šlo z evropského balíku na projekt, který využívají lidé napříč republikou: do opravené dálnice D1.

Podobných projektů, kterými se protočily evropské peníze, už vzniklo 150 tisíc. Kromě toho u nás dostávají nejvíc peněz přes dotace zemědělci. A právě díky tomu je Česko dohromady s ostatní státy Evropy soběstačné ve výrobě potravin – na rozdíl od Ruska nebo Číny. I když teď jídlo všude zdražuje, nedostatek nebude.

Cože, tolik?

Češi podle průzkumů ekonomický přínos EU oceňují – a to i ti, kteří mají jinak problém vůbec unii důvěřovat. Peníze z EU mají za jeden z hlavních úkolů srovnat životní úroveň napříč kontinentem. Podle statistik je nyní ČR zhruba na průměru unie, jen čtvrtina společnosti ale tuší, že do Česka stále přichází víc peněz, než kolik do společné kasy odesíláme.

Jen 12 procent veřejnosti si navíc s jistotou vzpomene na konkrétní projekt podpořený z evropského rozpočtu, další třetinu něco spíš napadne. Přitom – dálnice D1!

Stroje, co přemění starou hmotu v dálnici. Stát na ně firmám nabízí dotace

Jasno není ani v tom, kdo rozhoduje, na co konkrétně se peníze použijí, a kde tedy případně hledat viníka leváren, ke kterým příležitostně při čerpání dotací dochází (nápověda: v Bruselu to opravdu není). Jak užitečné peníze Evropanů budou, záleží na samotných státech a krajích. Třeba Španělsko za ně propojilo zemi rychlými železnicemi a Polsko novými dálnicemi, v ČR se především v začátcích podporovaly i hotely, alias školící zařízení, a golfová hřiště.

Letos v polovině roku přitom Česko překročilo důležitý milník: za 18 let členství si na účet připsalo celkem jeden bilion korun z peněz evropských daňových poplatníků. A to hlavně německých, francouzských nebo italských, protože právě tyto země dlouhodobě do unijního rozpočtu posílají peněz nejvíc.

Pro představu, bilion korun odpovídá asi polovině veškerých plánovaných výdajů českého státního rozpočtu na příští rok. A právě takovou sumu má Česko k mání i na další období, které se počítá od roku 2021 do roku 2027. Že budeme ve vztahu k EU s penězi nadále v plusu, si přitom před dvěma lety myslelo pouhých sedm procent obyvatel. Třikrát větší podíl veřejnosti byl přesvědčený, že do EU víc peněz odevzdáme. Nejvíc lidí ale prostě neví.

Rozdíly mezi příjmy a odvody evropských peněz [ČTK]

Rokmiliardy korun
20047,3
20052,0
20066,9
200715,2
200823,8
200942,3
201047,9
201130,8
201273,8
201384,8
201475,3
2015150,0
201680,6
201756
201844,7
201970
202085,4
202188,8
2022 (1.pol.)23,5

Hořkosladká bilance

Že Česko z EU pořád ještě víc peněz dostává než platí, znamená, že nám dotace dál budou pomáhat s obnovou přírody, budováním solárních panelů a větrných elektráren nebo rozšířením nízkoemisní veřejné dopravy - třeba Praha dostane nové trolejbusy, a na desítky miliard si sáhnou i tuzemské firmy. Extra péče (v podobě 40 miliard korun) čeká tři kraje, které pomalu končí s těžbou uhlí: Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký.

Zároveň ale takový výhled do budoucna signalizuje, že pokud jde o životní úroveň, máme ještě pořád co dohánět. S tím, jak budeme postupně bohatnout, totiž o peněžní převahu nakonec přijdeme.

Co Češi nevědí o Evropské unii?

Velmi povšechně dění v Evropě zajímá asi 40 procent Čechů, jen desetina ho ale sleduje blíže.

Víc než polovina společnosti neví, že jsou to český premiér a ministři, kdo Česko zastupuje na jednání Rady Evropské unie a spolurozhodují tak o návrzích, které ovlivňují životy Evropanů.

Víc než třetina veřejnosti neví, že o tom, kam nakonec potečou evropské peníze, rozhodují české úřady. Právě ty rozdělují dotace.

A 40 procent lidí neví, že ve všech klíčových oblastech, jako je zahraniční politika, bezpečnost nebo daně má každý z 27 států EU právo veta. Pokud členské země nenajdou shodu, nemůže návrh projít. V seriálu se na tyto „otazníky“ zaměřujeme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Zlato je doma! V Česku propukla hokejová euforie

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...