Dostálová z ANO brzdila Okamuru: Opuštění EU je ekonomická sebevražda

  • 248
„Vystoupit z Evropské unie je ekonomická sebevražda České republiky. Je to úplný nesmysl.“ uvedla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (ANO), která vede stranickou kandidátku do voleb do Evropského parlamentu. Reagovala tím v pořadu 360°na CNN Prima News na předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru. Ten se netají tím, že by z EU nejraději vystoupil ihned.

„Dovolím si s panem Okamurou nesouhlasit. Vystoupit z Evropské unie je ekonomická sebevražda České republiky,“ řekla Dostálová, která to pokládá za „úplný nesmysl“.

Podle exministryně pro místní rozvoj je důležité si uvědomit, že je Česko obklopeno zeměmi Evropské unie. „Takovýhle sólo ostrůvek byl velmi ekonomicky znevýhodněn,“ míní Dostálová

Green Deal se musí vrátit na začátek. Zvrhlo se to, říká Dostálová

Dodala, že je nutné budovat Evropu na základech, na kterých vznikla. „To znamená jednotný trh, svoboda pohybu osob, zboží a kapitálu. To všechno ano. Žádnou zelenou ideologii, žádné podřezávání si větve, abychom se zničili v rámci konkurenceschopnosti,“ vysvětlila.

Za důležitý bod také pokládá ochranu vnějších hranic. „Nesmíme například připustit, abychom tady platili výpalné za nelegální migranty, které tady nikdo nechce. Té práce je celá řada, ale vystoupit z EU je opravdový nesmysl,“ uzavřela Dostálová.

ANO schválilo kandidátku pro volby do europarlamentu, vede ji Dostálová

Bývalá ministryně pro místní rozvoj a současná místopředsedkyně Sněmovny povede kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Druhé místo obsadil poslanec Jaroslav Bžoch, na třetím místě je dosavadní europoslanec Ondřej Knotek.

„Děkuji za důvěru. Pozici lídra pro červnové evropské volby přijímám s pokorou. Je to pro mě především obrovský závazek a odpovědnost za vizi, kterou pro evropské volby přineseme. Jsem připravena dát nejen do kampaně, ale také do práce v Evropském parlamentu maximum. Budu ráda, když nás budete podporovat,“ uvedla tehdy Dostálová na síti X.

Hnutí ANO bude v Evropském parlamentu obhajovat šest mandátů. „Určitě chceme obhájit šest mandátů. Já doufám, že se naše hnutí zmobilizuje, jsem optimista,“ prohlásil už dříve Babiš. Řekl, že doufá, že v europarlamentu nebudou po volbách sedět „promigrantští a zelení fanatici“.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video