Demisi Benešové a prezidenta žalovat za velezradu, žádal Milion chvilek

  • 492
Demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a to, aby současná vláda už nejmenovala nového nejvyššího státního zástupce požadovalo asi pět tisíc lidí na demonstraci spolku Milion chvilek pro demokracii na pražském Václavském náměstí. Předseda spolku Benjamin Roll také řekl, že prezident Miloš Zeman by měl být žalován za velezradu.

Pokud do 27. května Benešová neodstoupí, uskuteční se po celé republice další protesty a pak 1. června i pochod Prahou, oznámil Roll.

Prezidentovi Milion chvilek pro demokracii vyčetl šéf Milionu chvilek pro demokracii zrádnou, proputinovskou politiku.

Kritikům prezidenta vadí vystupování Miloše Zemana ke kauze vyšetřování výbuchu ve Vrběticích, kdy ve svých vystoupeních relativizuje zjištění českých tajných služeb, že za výbuchem ve Vrběticích stojí důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Aleksandr Miškin.

Trestně stíhaný člověk nemůže vybírat nejvyššího státního zástupce

Impulsem pro svolání protestu Milionu chvilek pro demokracii bylo, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman minulý týden oznámil, že ve funkci ke konci června končí. Jako důvod označil tlak ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešové. „Velkou část svého času věnuji odrážení útoků na mou osobu na úkor práce pro státní zastupitelství,“ řekl Pavel Zeman ke své rezignaci.

„Trestně stíhaný člověk nemůže vybírat nejvyššího státního zástupce stejně jako bandita nemůže určovat, kdo bude šerifem,“uvedla Hana Strašáková v narážce na premiéra Andreje Babiš.

„Nikdy jsem do práce státního zástupce nemluvila a ctila zásadu padni, komu padni,“ reagovala Benešová na Zemanova slova. Nového šéfa žalobců chce vybrat co nejdříve a hledat ho chce mezi současnými státními zástupci.

„Zažíváme předsmrtné křeče mnohohlavé hydry, ale právě teď se nesmíme vzdát a usnout na vavřínech. Zeman, Babiš, Benešová, Nejedlý a všichni další musí jednoznačně vidět a slyšet sílu, která v lidech je. Musí konečně pochopit, že je tady občanská společnost, která necouvne a která je nenechá následujících pět měsíců rozmetat poslední zbytky právního státu, které nám ještě zbývají,” uvedl již před demonstrací předseda Milionu chvilek pro demokracii Roll.

Osobně se mě dotýká tvrzení Benešové o více verzích výbuchu, řekl syn oběti z Vrbětic

Na demonstraci vystoupil i Ondřej Havránek, právník a syn jedné z obětí výbuchů muničních skladů ve Vrběticích, kdy je důvodné podezření, že je mají na svědomí důstojníci ruské vojenské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

„Osobně se mě dotýká tvrzení ministryně Benešové o vice verzích výbuchu. Měla by se zamyslet nad svým setrváním ve funkci,“ řekl Ondřej Havránek. I on soudí, že by prezident Zeman měl být žalován za velezradu.

I premiér Andrej Babiš a ministr vnitra Jan Hamáček přitom opakovaně řekli, že je na stole a vyšetřuje se už jen jedna vyšetřovací verze. Zpochybňoval to prezident Miloš Zeman tvrzením o dvou vyšetřovacích verzích a po něm i Zemanova dlouholetá spojenkyně v politice Marie Benešová, když tvrdila, že existuje více vyšetřovacích verzí než dvě.

Spolek Milion chvilek vznikl po volbách v roce 2017. Pořádá protesty a demonstrace, v nichž upozorňuje na kauzy spojené především s premiérem Andrejem Babišem. Předloni v červnu se na pražské Letné sešlo více než 250 tisíc lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video