Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí. | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Maturity stíháme, stroje tisknou 200 tisíc stran denně, říká šéf Cermatu

  • 18
Do maturit zbývá ještě několik měsíců, zaměstnanci Cermatu (CZVV) jsou pod drobnohledem už teď. Kvůli přípravám nového ročníku. Ačkoliv samotné testy jsou připravené, jejich tisk zatím úplně ne. Přesto ředitel CZVV Miroslav Krejčí uklidňuje, že se vše stihne. Redakci iDNES.cz navíc nechal nahlédnout do přísně střežených míst - do tiskařského centra.

Ředitelem Centra zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV) neboli Cermatu je Miroslav Krejčí teprve třetí měsíc, přesto stojí před velkou výzvou. Stabilizovat organizaci, na kterou se snášela kritika, a hlavně zajistit přípravu, tisk a distribuci maturitních testů v situaci, kdy vypršela smlouva na správu a servis tiskařských strojů s Konica Minoltou.

Cermat je tak nyní ve výběrovém řízení na nového dodavatele. Jenže organizaci dorazila námitka na zadávací dokumentaci, a tak se vedení rozhodlo hledání nového dodavatele zrušit. „Potvrzuji, že máme námitku a během pár dní se s ní vypořádáme,“ sdělil redakci Krejčí.

Doplnil, že novou strategií CZVV je získat tiskařského partnera v zakázce malého rozsahu, pak by nemusela organizace vypisovat výběrové řízení.

Bude vaše dítě v tomto školním roce maturovat?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 31. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

Ať tak či onak, tisk maturitních zkoušek to neohrozí. „Ty se tisknou v lednu a únoru, tohle se týká přijímacích zkoušek na střední školy, které tiskneme v březnu,“ vysvětluje Krejčí a dodává, že pokud by se nepodařilo najít vhodného dodavatele, vytiskli by zkoušky ještě na starých strojích.

„Nyní probíhá testovací tisk takzvaných pretestů, ale 5. ledna začínáme tisknout naostro první maturity,“ říká ředitel v tiskovém centru. Doplňuje, že od zmíněného data se do centra nedostane nikdo nepovolaný.

Za dva roky bychom rádi spustili digitální maturity, má jasno nový šéf Cermatu

„Všude je elektronická kontrola vstupu, vše se pečetí a zamyká do trezoru, aby k tomu nemohly nepovolané osoby,“ popisuje bezpečnostní opatření.

Za dva měsíce vytisknou miliony papírů

Krejčí u strojů prozrazuje, že v horké fázi tisku se tu tiskne zhruba 200 tisíc stránek denně.

V prvních dvou měsících nového roku pak zaměstnanci potisknou oboustranně přes 3,5 milionu listů.

Výrazně se zlepšila kvalita testů, chválí první šéf Cermatu odvolanou ředitelku

V poslední době se jméno Cermatu skloňovalo hned z několika důvodů. Tím prvním byly audity nyní již bývalého ministra Petra Gazdíka v organizaci, na což jako první upozornily iDNES.cz a MF DNES, posléze také závěry ministerstva financí z jejich kontrol.

Všechny tyto kroky pak vedly k odvolání Michaely Kleňhové z postu ředitelky, její křeslo dočasně převzal dnes již bývalý náměstek bývalého ministra školství Petra Gazdíka Milan Štábl.

Jak školský rezort informoval koncem listopadu, potvrdily exministrovy audity několik pochybení Cermatu. Všechny zmíněné nedostatky by měl odstranit právě Krejčí, který v minulosti působil na Policejním prezidiu v odboru informatiky a provozu informačních technologií, kde se podílel na provozu centrálních informačních systémů.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video