Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

PŘEHLEDNĚ: Rok s covidem. Neznalost, izolace i světová panika

Část 3/11

BŘEZEN

1. března - Z vojenského letiště Praha Kbely odletěl v neděli kolem páté hodiny ráno armádní speciál s humanitární pomocí do Pekingu. Letoun do Číny vezl ochranné pomůcky či dezinfekční prostředky pro boj s novým typem koronaviru.

  • Testy v ČR odhalily první tři případy nákazy koronavirem. Všichni nakažení přicestovali z Itálie. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem číslo 3 300.
  • V Itálii už na nákazu novým typem koronaviru zemřelo 52 lidí. V zemi je 2 036 nakažených. První dva případy lidí s koronavirem zaznamenalo Portugalsko.
  • Německé ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem 117 případů. Čtyři nově nakažené ohlásilo Rakousko, bilance tak stoupla na 14 případů. Austrálie a Thajsko zase oznámily první úmrtí.

2. března - Vláda zastavuje kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. České aerolinie s okamžitou platností zastavily kvůli doporučení Bezpečnostní rady státu své linky do Milána a Boloni, kde je zvýšený výskyt koronaviru.

3. března - Laboratorní testy v Česku podle ministra zdravotnictví potvrdily pět případů nákazy novým typem koronaviru.

4. března - Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému typu koronaviru zakazuje vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku. „Znovu bych chtěl apelovat na naše občany, aby zachovali klid. Skutečně děláme maximum pro to, aby se vir u nás nerozšířil,“ uvedl premiér Andrej Babiš. 

  • Bezpečnostní rada státu se rozhodla neomezovat další hromadné akce kvůli koronaviru. K omezování shromáždění podle něj není důvod, nákaza se nerozšiřuje. Všechny akce a shromáždění nad 5000 lidí budou ale pořadatelé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha muset hlásit krajským hygienickým stanicím, aby posoudily riziko. I podle něj není nutné rušit akce plošně.
  • První případ nákazy koronavirem hlásí i Polsko, další dva první případy hlásí Maďarsko.
  • Všichni zákazníci tuzemských operátorů pobývající v cizině v oblastech se zvýšeným výskytem koronaviru dostávají 3. března od svého operátora informační SMS. Ta je vyzývá, aby kontrolovali svůj zdravotní stav a řídili se doporučeními na stránkách ministerstva zdravotnictví.
  • Italská vláda rozhodla o uzavření všech škol a univerzit v celé zemi do poloviny března. Itálie je z celé Evropy nejhůře zasaženou zemí nynější epidemií nového koronaviru. V zemi je evidováno více než 2500 případů nákazy a nejméně 79 obětí.

5. března - V Praze vyjela poprvé speciální sanitka pro první vzorky od pacientů s podezřením na koronavirus.

6. března - V Česku začíná platit zákaz vývozu dezinfekční přípravků na ruce do zahraničí. Testy prokázaly v České republice nákazu koronavirem u dalších lidí, celkem jich je 18. Vláda rozhodla, že kdo se vrátí z Itálie, musí to oznámit bez osobního kontaktu svému lékaři, který nařídí povinnou dvoutýdenní karanténu.

  • Slovensko má první oficiálně potvrzený případ nákazy na Slovensku.
  • Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 100 tisíc lidí. Virus se rozšířil do 80 zemí. Na 3 400 lidí po nákaze koronavirem zemřelo, drtivá většina v čínské provincii Chu-pej.

8. března - Italská vláda vyhlásila karanténu v celé oblasti Lombardie a 14 dalších provincií na severu země. Nařízení se dotýká více než 15 milionů lidí. Za porušení karantény hrozí pokuta. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou nákazou novým koronavirem.

  • Prezident Miloš Zeman varuje před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru. Nejhorší, co by mohlo Česko potkat, je strach, řekl.

Zachovejme chladnou hlavu, koronavirus přejde, varoval Zeman před panikou

  • Koronavirus byl v Egyptě příčinou úmrtí 60letého německého turisty. Podle agentury DPA jde o první známou oběť nemoci covid-19 v Africe.
  • Ve čtyřech italských věznicích vypukla vzpoura proti novým opatřením, jež mají zamezit šíření koronaviru. Úřady trestancům zakázaly rodinné návštěvy.

9. března - Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že jeho země zavádí kvůli novému koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českou republikou a Německem. V Polsku je evidováno 16 potvrzených případů nákazy koronavirem.

10. března - Bezpečnostní rada státu zrušila od 11. března na neurčitou dobu výuku na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Již od 10. března platil zákaz pro akce nad 100 osob.

  • Premiér Andrej Babiš oznámil, že stát má v plánu vyzvat studenty pátých a šestých ročníků lékařských fakult, aby pomohli v nemocnicích, kterým můžou chybět zdravotní sestry. Ty mohou kvůli uzavření škol využít ošetřovné a zůstat s dětmi doma.
  • Kvůli šíření nového typu koronaviru Rakousko zakázalo italským občanům vstup do země. Rakousko má 158 nakažených koronavirem.

11. března WHO vyhlašuje celosvětovou pandemii. Jedná se tak o druhou pandemii chřipkových virů ve 21. století, první byla pandemie prasečí chřipky v letech 2009 až 2010 při níž zemřelo na 18 500 lidí. Z chřipkových virů měla od začátku 20. století nejvíce obětí pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 vyžádala na 40 milionů mrtvých.

  • Koronavirem by se v Německu mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Německo má více než 1200 nakažených s potvrdilo třetí oběť nemoci covid-19.
  • V Evropské unii už není jediný stát bez pacienta nakaženého novým typem koronaviru.

12. března - Počet nakažených v České republice překročil stovku (bylo jich 117).

  • Americký prezident Donald Trump ohlásil 30denní zákaz veškerých cest z Evropské unie do Spojených států.
  • Česká váda vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky. V provozu je nově i bezplatná celostátní informační linka 1212. Kabinet odvolal hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou.
  • Slovensko zpřísní opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. Zavře školy, letiště, restaurace, omezí mezinárodní přepravu a omezí provoz nákupních center, kde si lidé budou moci nakoupit jen potraviny, léky a drogerii. Také uzavře hranice, vstup bude možný jen pro lidi s trvalým či přechodným pobytem. Země má celkem 16 nakažených.
  • Ministerstvo zdravotnictví ČR povolilo a souhlasilo, že lidé se mohou sami nechat testovat na nemoc covid-19 v osmnácti doporučených laboratořích. Musí si to však sami zaplatit. Z pojištění se testování hradí pouze, když ho nařídí hygienici. Cenu testů si každá laboratoř určuje sama.
  • Vedení kanadsko-americké NHL přerušilo kvůli pandemii koronaviru na neurčito sezonu. Zámořská hokejová liga následovala basketbalovou NBA.

13. března - Začal platit zákaz akcí s účastí nad 30 osob, začal platit i zákaz vstupu na sportoviště. Byl také zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb mezi 20:00 a 06:00.

  • Íránská armáda dostala příkaz zajistit, aby byly ulice měst do čtyřiadvaceti hodin prázdné. V rámci boje proti koronaviru se má postarat o to, aby nikdo nebyl „v obchodech, na ulicích ani na silnicích“. Potvrzeno v zemi je nyní více než 11 tisíc nakažených a 514 mrtvých.
  • Americký prezident Donald Trump ve Spojených státech vyhlásil stav nouze. Nákaza se v USA potvrdila u téměř 2 000 lidí, přes 40 jich zemřelo.
  • Polsko oznámilo, že zakáže cizincům vstup do země. Všichni Poláci vracející se do vlasti půjdou do dvoutýdenní domácí karantény, oznámil premiér Mateusz Morawieck.
  • Epicentrem světové pandemie koronaviru se nyní stala Evropa, prohlásil generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po Číně nejvíce postiženou zemí je Itálie, kde je podle čtvrteční bilance přes 15 000 případů nákazy a kde nemoci podlehlo více než tisíc lidí.
  • Rakousko oznámuje, že budou kvůli šíření koronaviru zavřeny obchody s výjimkou potravin, drogérií nebo lékáren. Fungovat budou i pošty. Rakousko eviduje 432 případů nákazy koronavirem.
  • Kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru se nebude hrát fotbal ani v Anglii. Premier League i nižší soutěže byly do 3. dubna přerušeny. Celkem Velká Británie zatím zaznamenala téměř 600 osob nakažených koronavirem a deset mrtvých.

14. března - Byli ohlášeni první dva vyléčení, pacienti byli z Děčína a patřili mezi první nakažené v ČR.

  • Nařízení vlády kvůli epidemii koronaviru zastavilo mezinárodní linkovou dopravu. Letečtí dopravci smí přistávat pouze na letišti Václava Havla Praha.
  • Francie oznámila, že kvůli šíření nového typu koronaviru zavře restaurace, bary, kluby, kavárny, kina a obchody, uzavření se nebude týkat obchodů se zbožím běžné spotřeby.
  • Spojené státy rozšíří zákaz letů z Evropy kvůli šíření nového typu koronaviru také na Británii a Irsko.

15. března - Na celé Česko bude podle premiéra Andreje Babiše zřejmě uvalena karanténa. „Směřujeme k dalšímu zásadnímu opatření, k tomu maximálnímu,“ řekl Babiš. Pak dodal, že to je karanténa celé České republiky. Znamenalo by to omezení pohybu mimo cesty do zaměstnání. V Česku je potvrzeno už 253 lidí infikovaných koronavirem a do večera jich podle Babiše bude přes 300.

  • Vláda aktivovala Ústřední krizový štáb. V jeho čele stanul náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
  • Vláda zakázala do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

16. března - O půlnoci začal platit zákaz vstupu cizinců do ČR a zákaz cestování Čechů do zahraničí (s výjimkami). Češi po návratu z 15 rizikových zemí museli do karantény.

  • Slovensko na dva týdny uzavře maloobchodní prodejny s výjimkou prodeje potravin, lékáren či drogerií. Kabinet v neděli na mimořádném jednání také vyhlásil nouzový stav, který se týká státních zdravotnických zařízení.
  • Kvůli šíření koronaviru uzavře Německo své hranice s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem.
  • Hygienici časně ráno uzavřeli Uničov, Litovel a dalších devatenáct obcí na Olomoucku, aby zabránili šíření koronaviru. Příjezdy střeží policie.

17. března - Fotbalové mistrovství Evropy se kvůli pandemii koronaviru odehraje až v létě 2021. Roční odklad schválila Evropská fotbalová unie s tím, že v průběhu června by se mohly dohrát nyní přerušené ligové a pohárové soutěže.

18. března - Kabinet schválil zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který začal platit od půlnoci na 19. března. Vláda též vymezila dvě hodiny pro nákupy pro lidi starší 65 let (platily do 25. května).

  • Počet potvrzených případů nákazy v Česku překročil pět stovek (bylo jich 562).
  • Opatření proti šíření koronaviru budou trvat minimálně ještě měsíc, uvedl předseda Ústředního krizového štábu Romana Prymula.
  • Spojené státy a Kanada uzavřou kvůli pokračující pandemii koronaviru svou společnou hranici.
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru s německým deníkem Bild připustila, že spolu s dalšími politiky podcenila nový typ koronaviru. „Myslím, že my všichni, kdo nejsme experti, jsme na začátku koronavirus podcenili,“ řekla.

19. března - Čínské město Wu-chan, odkud se na začátku letošního roku do světa rozšířil nový typ koronaviru, poprvé od začátku nynější pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy.

Wu-chan hlásí nula nových nakažených. Koronavirus se však do Číny vrací

20. března - Čínská provincie Chu-pej, odkud se do světa rozšířil nový typ koronaviru, nemá už druhý den v řadě žádný nový potvrzený případ nákazy. 

  • Ve Španělsku zemřelo už 1 002 pacientů s nákazou novým koronavirem, nákaza se od února potvrdila celkem u 19 980 lidí.
  • Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šíření nového typu koronaviru celoplošnou karanténu. Kalifornie je prvním americkým státem, který přistoupil k plošnému omezení pohybu.
  • Kvůli šíření nového typu koronaviru zrušil americký prezident Donald Trump summit hospodářsky nejvyspělejších zemí G7, který se měl uskutečnit v červnu v rezidenci Camp David v americkém Marylandu. Lídři USA, Kanady, Japonska, Německa, Francie, Itálie, Británie a zástupce Evropské unie se spojí místo toho prostřednictvím videokonference.
  • Už více než 10 000 obětí si vyžádala po celém světě nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru.

21. března - Počet případů nákazy v Česku překročil tisícovku, bylo jich 1051.

  • Hokejové mistrovství světa, které mělo v květnu uspořádat Švýcarsko, bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno.

22. března - V Česku zemřel první člověk nakažený koronavirem. Pětadevadesátiletý muž trpěl řadou zdravotních problémů.

  • V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromáždění více než dvou lidí.
  • V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil pět tisíc.  Infikovaných je celkem už 59 138.
  • Spojené státy americké v posledních několika dnech zaznamenaly strmý nárůst počtu nakažených koronavirem na svém území. 
  • Přísná karanténní opatření se začnou rozvolňovat nejdříve od půlky dubna, pokud se nákaza zastaví. Hranice zůstanou zavřené měsíce, ne-li roky, uvedl Roman Prymula. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zavřené obchody a omezený volný pohyb navrhne zatím prodloužit do 1. dubna. Jako poslední se podle něj budou otevírat školy.
  • Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla dnes agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.

23. března - Ministři prodloužili omezení volného pohybu do 1. dubna. Znamená to, že do té doby zůstanou uzavřené i restaurace i většina obchodů.

  • Více než miliardu lidí po celém světě už odpovědné úřady vyzvaly, aby kvůli šíření koronaviru zůstali v karanténě. Nemoci covid-19 ve světě podlehlo přes 15 tisíc lidí. 
  • Premiér Andrej Babiš poděkoval lidem, že chápou a respektují nutnost mimořádných opatření vlády, která se snaží zabránit rozšíření infekce koronaviru. „Odvaha nás provázela v těžkých dobách a posilovala naše národní sebevědomí. Našeho ducha. Odvaha, ohleduplnost a vzájemná pomoc, to je to, co vidím dnes,“ řekl v televizním projevu Babiš.
  • Britský premiér Boris Johnson v projevu k občanům Spojeného království řekl, že koronavirová pandemie představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let. Vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

24. března - Začal platit zákaz pobývat na veřejnosti více než ve dvou lidech.

  • Olympijské hry v Tokiu se letos v létě konat nebudou, dohodli se na tom japonský premiér Šinzó Abe s šéfem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem.
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze už má k dispozici lék remdesivir a začíná jej podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění covid-19.
  • Indický premiér Naréndra Módí nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení. Opatření kvůli šíření koronaviru se dotkne všech obyvatel druhé nejlidnatější země světa.

26. března - Počet potvrzených případů v Česku přesáhl 2 000 (bylo jich 2 028).

  • Spojené státy mají nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě. Počet nakažených Američanů dosáhl 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů.

28. března - Belgické úřady oznámily přenos nemoci z člověka na kočku. Nákazu odhalili výzkumníci z lékařské fakulty univerzity v Lutychu. Podle belgických expertů však není důvod domnívat se, že by kočky nebo psi mohli koronavirem nakazit člověka.

  • Již více než dva tisíce lidí zemřelo v USA na nákazu koronavirem. Infikovaných je ve Spojených státech přes 121 tisíc. Vůbec nejvíce obětí nemoci covid-19 má Itálie, kde počet mrtvých přesáhl hranici 10 tisíc.

29. března - Česko odeslalo do Itálie a Španělska dohromady dvacet tisíc ochranných obleků, které mají nejvíce zasaženým zemím pomoci v boji s koronavirem. Dodávka, která je rozdělená napůl, vyrazila na jih Evropy z policejního skladu v Opočínku u Pardubic. Ochranné obleky získalo Česko z Číny.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označuje nálepkami s českou a španělskou vlajkou krabice s humanitární pomocí. (29. března 2020)

30. března - Počet vyléčených z nemoci covid-19 v ČR dosáhl sta.

  • Testování Chytré karantény začalo na jižní Moravě. Do akce se zapojila také armáda. Vytvořila mobilní týmy odebírající vzorky. Vláda Prymulu do čela Centrálního řídícího týmu covid-19. Prymula tak měl na starosti i projekt chytré karantény.
  • Nákaza koronavirem se v Itálii potvrdila už u více než sto tisíc lidí. Onemocnění v zemi podlehlo dalších 812 pacientů, celkem tamní úřady nyní evidují 11 591 obětí. Itálie je co do počtu obětí stále nejhůře zasaženou zemí na světě.

31. března - Vláda prodloužila omezení volného pohybu kvůli koronaviru do 11. dubna do šesté hodiny ráno. Omezení dosud platilo do 1. dubna. Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami. Vedení Ústředního krizového štábu převzal nově ministr vnitra Jan Hamáček místo náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

  • Nemoc covid-19, kterou způsobuje koronavirus, si vyžádala už více než 40 tisíc obětí, z toho polovinu v Itálii a ve Španělsku. K dalším nejpostiženějším zemím patří USA, Čína, Francie a Írán.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Češi s kradenými věcmi v Rakousku při honičce s policií proráželi zábrany

7. května 2024

Rakouská policie dnes v okrese Freistadt zatkla dvojici Čechů s kradenými věcmi vysoké hodnoty....

Kreslíř přežil útok na Bataclan, teď traumatizovaný spáchal sebevraždu

7. května 2024  21:05

Francouzský kreslíř Fred Dewilde, který přežil teroristický útok na hudební klub Bataclan, spáchal...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  20:54

Izraelská armáda v úterž zahájila operace na východě Rafáhu, který leží na jihu Pásma Gazy a kde...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...