PŘEHLEDNĚ: Rok s covidem. Neznalost, izolace i světová panika

Část 10/11

ŘÍJEN

2. října - Více než 19 816 zaměstnanců Amazonu ve Spojených státech se od března nakazilo koronavirem. Technologický gigant čelí nařčení, že během prvních měsíců pandemie na zdraví pracovníků příliš nehleděl. Zveřejněnou statistiku však považuje za dobrý výsledek a vyzývá, ať čísla nakažených ukážou i ostatní velcí zaměstnavatelé.

3. října - Počet zemřelých v Česku překonal hranici 700 a počet případů hranici 80 tisíc.

4. října - Zubař Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk nebo psychiatr Radkin Honzák v otevřeném dopise apelují na vládu, aby nedělala drastická opatření proti šíření viru. Dle nich ohrožují lidi více než nemoc samotná. Epidemiologové, virologové či pracovníci jednotek intenzivní péče se od apelu distancují.

Zrušte opatření, žádají Pirk, Šmucler a další. Nerozumí tomu, reaguje Prymula

5. října - Opět začal platit nouzový stav, mimo jiné se na dva týdny uzavřely střední školy v rizikových oblastech (což je většina území ČR). Byly zakázány hromadné akce ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

  • V nejrizikovějších okresech byly na dva týdny uzavřeny střední školy s výjimkou praktické výuky. Na ZŠ byl zakázán zpěv v hodinách hudební výchovy, tělocvik na druhém stupni byl možný jen venku. Ve stejných okresech přešly na výuku na dálku i základní umělecké školy (ZUŠ) a vyšší odborné školy.
  • Na Slovensku bude od 8. 10. kvůli šíření koronaviru platit nouzový stav, prozatím byl vyhlášen na dobu pětačtyřiceti dnů. Rozhodla o tom ve středu vláda, oznámil na internetu premiér Igor Matovič. Nouzový stav dává státu možnost například omezit základní práva lidí.
  • Zdravotníků, kteří jsou aktuálně v izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19, je desetkrát víc než na začátku září. Celkem jich je skoro 2 500, více než tisícovka zdravotních sester, ukazují data ke 3. říjnu, která zveřejnila Česká lékařské komora. Za poslední týden se počet aktuálně nemocných lékařů zvýšil o 181, zdravotních sester o 323 a ostatních zdravotníků o 277.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil po jednání vlády, že Česká republika nakoupí tři miliony dávek vakcíny proti koronaviru, kterou vyvíjí firma AstraZeneca. „Tři miliony dávek znamenají, že pokryjeme 1,5 milionu osob,“ řekl Prymula. Vláda rozhodla, že na to uvolní 152 milionů korun. Část vakcín by do Česka mohla dorazit ještě do konce roku.

6. října - Vláda pro potřeby škol, a to mateřských, základních a středních, uvolní 2,9 milionu respirátorů, dohodli se ministři. Do krajů rozvezou ochranné pomůcky proti šíření koronaviru hasiči. Každý zaměstnanec v regionálním školství by měl dostat deset respirátorů. Denní nárůst počtu případů poprvé přesáhl 4 000. Od březnového začátku epidemie bylo potvrzeno přes 90 000 případů. Počet zemřelých překonal hranici 800.

  • Slovensko podle premiéra Igora Matoviče zaznamenalo nové denní maximum 877 potvrzených nových případů koronaviru. Předseda slovenské vlády napsal, že v příštích dnech předpokládá další rekordní čísla. Koronavirové rekordy mezitím padaly i v Maďarsku a Polsku.

7. října - Počet nakažených v Česku poprvé přesáhl hranici 5 000 (bylo jich 5338).

8. října - Vláda oznámila další opatření platná od 12. října. Na dva týdny zastaví kulturní akce (uzavření se týká divadel, kin a například i zoologických zahrad), budou zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců (venku smí sportovat nejvýš 20 osob). Restaurace budou muset již od pátku 9. října zavírat ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé (v jídelnách v obchodních centrech jen dva, tyto jídelní služby musí vypnout wi-fi). Vysoké a střední školy v celé ČR přejdou na dva týdny na on-line výuku (výjimku má praktická výuka), na 2. stupni základních škol se bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Již od pátku 9. října platí také uzavření posiloven, fitness center, vnitřních bazénů či koupališť, a to na dva týdny. Počet potvrzených případů nákazy překročil 100 000 lidí, opět padla hranice 5000 nakažených.

9. října - Narůstající čísla a více hospitalizovaných v nemocnicích, které ale stále péči o pacienty zvládají. Omezené jsou restaurace, sportovní i kulturní akce či druhé stupně základních škol. „V pohodě budeme tak od 30. června příštího roku,“ odhaduje ministr zdravotnictví Roman Prymula. Poměr prokázaných a testů stoupl na rekordních 31,3 procenta.

10. října - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila opětovnou porážku koronaviru. Reagovala tak na uvolnění přísných opatření zavedených ve městě Auckland. V zemi už čtrnáct dní nebyl zaznamenán žádný případ domácího přenosu. Oceňovaný novozélandský přistup tvrdého a včasného zavedení opatření podle odborníků ale nemůže sloužit jako model pro ostatní země.

12. října - Na on-line výuku přešly VŠ, střední školy a ZUŠ v celé ČR (s výjimkou praktické výuky a praktik pro mediky). Na druhém stupni ZŠ se prezenčně učila jen půlka žáků, ostatní měli výuku na dálku. Po týdnu se žáci měli vystřídat.

13. října - Slovensko zpřísňuje koronavirová opatření. Vláda zakázala shromažďování více než šesti lidí, kromě osob z jedné domácnosti. Opatření v rámci nouzového stavu už v neděli podpořil ústřední krizový štáb. Prakticky tak nebude možné pořádat ani demonstrace.

  • Americká farmaceutická společnost Johnson&Johnson dočasně zastavila klinické testy vakcíny proti covidu-19. V prohlášení uvedla, že se u jednoho z účastníků studie objevily nevysvětlitelné zdravotní problémy.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula vystupuje mimořádně v televizním projevu a kromě jiného se omlouvá za svoje chyby.

14. října - Mobilní operátoři rozesílají v SMS milionům svých zákazníků výzvu k instalaci mobilní aplikace eRouška. Podepsaná je Jarmila Rážová, hlavní hygienička České republiky.

  • Uzavřely se všechny školy kromě mateřských (a škol pro děti zdravotníků a dalších nezbytných profesí). Žáci přešli na distanční výuku, do škol se měli 2. listopadu vrátit alespoň žáci prvního stupně ZŠ.
  • Koronavirus se po celém světě prokázal již u více než 38 milionů lidí. Milion nakažených v posledních několika týdnech celosvětově přibývá za tři až čtyři dny.

15. října - Sousední Sasko nabídlo Ústeckému kraji pomoc s pacienty nakaženými koronavirem. Pokud by počet infikovaných dál strmě narůstal, je německá spolková země připravena umístit desítky pacientů na akutních lůžkách v nemocnicích blízko u hranic.

  • Česko jedná o záložním plánu, že by Německo v případě nouze nabídlo svá lůžka českým pacientům s koronavirem. Na pracovní úrovni pomoc přislíbilo Sasko i Bavorsko, česká vláda zatím o ni oficiálně nepožádala.
  • Premiér Andrej Babiš nařizuje stavbu polní nemocnice pro 500 lidí v pražských Letňanech a chce nakoupit tisíce lůžek.
  • Hasiči požádali o mezinárodní pomoc prostřednictvím mezinárodního systému.

16. října - Klinické testy v rámci programů Světové zdravotnické organizace (WHO) tvrdí, že podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. Podle výrobce remdesiviru, americké společnosti Gilead, nejsou data z klinických testů WHO v souladu s předchozími údaji.

  • Nové počty případů nákazy koronavirem jsou v mnoha světových zemích opět vyšší než v předchozích dnech. V Německu zaznamenali největší přírůstek od začátku epidemie, v Berlíně přesto zrušili zavírací hodinu restaurací. V USA počet nakažených překonal hranici osmi milionů. V souvislosti s covidem-19 po celém světě zemřelo přes 1,1 milionu pacientů.
  • V Nizozemsku vědci zaznamenali případ úmrtí ženy, která se podruhé nakazila virem SARS-CoV-2. Jak naznačují i okolnosti tohoto případu, jde vzácný jev.
  • Denní nárůst potvrzených případů v Česku poprvé přesáhl hranici 10 tisíc, laboratoře zjistily 11 105 nakažených. Od března se nakazilo více než 160 tisíc lidí (bylo jich 160 112).

17. října - V Paříži a několika dalších velkých francouzských městech bude kvůli šíření koronaviru platit zákaz nočního vycházení. V televizním rozhovoru to oznámil prezident Emmanuel Macron. Vláda krátce před jeho vystoupením uvedla, že na území celého státu opět zavede zdravotnický nouzový stav.

  • Na Staroměstském náměstí v Praze se sešli demonstranti proti vládním opatřením. Policie zadržela 16 lidí, kteří na akci mířili ozbrojení. Dorazili také fotbaloví chuligáni. Organizátoři akci po třetí hodině oficiálně ukončili a krátce nato ultras zaútočili na policisty.
  • Slovenský premiér Igor Matovič oznámil, že v zemi otestují všechny obyvatele, patrně s výjimkou dětí do deseti let. Zatím ale nebylo rozhodnuto, zda podstoupení testu bude povinné. Hlavní fáze testování by se měla uskutečnit do dvou týdnů. Testování bude prováděno rychlotesty, stát jich už objednal 13 milionů.

18. října - Izrael díky poklesu nových případů nákazy covidem-19 po měsíci uvolnil část tvrdých opatření proti koronaviru. Otevřely se jesle a školky, národní parky a pláže. Lidé se mohou nově vzdálit dále než kilometr od domu. Otevřeno mohou mít malé podniky a restaurace budou moci prodávat jídlo s sebou.

  • S koronavirovou nákazou se v Česku aktuálně potýká více než 100 tisíc lidí.

19. října - Další evropské země přitvrzují v opatřeních proti koronaviru. Wales zavádí na více než dva týdny karanténu, na Slovinsku nově platí třicetidenní nouzový stav a noční zákaz vycházení. Rakousko omezilo maximální počet osob při scházení ve vnitřních i vnějších prostorech. Postupem pandemie jsou znepokojení i Němci.

  • Koronavirem se po celém světě nakazilo téměř 40 milionů lidí. Nejvíce postiženou zemí světa zůstávají co do počtu potvrzených případů nákazy Spojené státy americké.

20. října - V Česku se od začátku koronavirové epidemie v březnu nakazilo již přes 182 tisíc lidí, k úterku jich bylo konkrétně 181 962. Od září tempo růstu nákazy covidem-19 rychle stoupá, v posledních dnech rostou počty prokázaných případů o 10 tisíc za jeden až dva dny.

  • Zástupci Chytré karantény uvedli, že aplikaci eRouška má aktivováno 1,265 milionu lidí. Aplikace by měla být po aktualizaci přesnější

21. října - Počet hospitalizovaných je na osmdesáti procentech původní kapacity nemocnic, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. I navýšení o 10 tisíc se vyčerpá kolem 8. až 10. listopadu, dodal. Hospitalizovaných je aktuálně přes 4 400 lidí.

  • Bezplatné testování českých pendlerů na německé straně přechodu Železná Ruda odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Jde o 48 Čechů ze 1 456, kteří se nechali testovat. Zemský okres Regen, který testy Čechů financuje, v nich bude pokračovat.
  • Americká Národní garda z Texasu a Nebrasky by měla do Česka vyslat lékaře na pomoc se zvládáním koronavirové krize. Po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš.

22. října - Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos konat nebude. Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá je však kvůli epidemii koronaviru až příští rok. Hrad letos zveřejní jen seznam oceněných, řekl kancléř Vratislav Mynář. Vyhověl tak návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

  • Česko je spolu s Andorrou nejhorší na světě v týdenním nárůstu (7-day rolling average - pozn. red.) nových případů covidu v přepočtu na milion obyvatel.
  • Vláda kývla na to, aby do České republiky přijeli vojenští lékaři z USA, kteří mají pomoci v boji s koronavirem. Schválit to ještě musí obě komory parlamentu. Působit budou v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
  • Faktický zákaz vycházení na Slovensku bude postupně prodloužen na tři týdny, řekl premiér Igor Matovič. Podmínky výjimek ze zákazu volného pohybu osob se ale budou měnit tak, aby vláda přiměla obyvatele zúčastnit se připraveného plošného testování obyvatel, vyplývá z prohlášení členů kabinetu.

23. října - Vláda se na mimořádném jednání rozhodla, že od čtvrtka od 6 hodin uzavře maloobchody a služby, s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Omezila také volný pohyb. „Omlouvám se, že jsem v minulosti tuto možnost vyloučil. Musíme v první řadě ochránit životy občanů,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš.

  • Ve velkých nákupních centrech se vláda rozhodla uzavřít provozovny s výjimkou prodejen potravin, drogerie a lékáren.
  • Ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihli reportéři Blesku v noci u jedné z pražských restaurací. Podle vládních nařízení však tyto podniky musí v současnosti být uzavřeny. Prymula, který navíc byl v těsné blízkosti cizích osob bez roušky, tak porušil i další opatření, které sám prosazuje. Opozice ho vyzvala k rezignaci. Ještě ten den Babiš navrhl jeho odovolání.

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

  • Ve Francii se během epidemie nakazilo koronavirem již přes milion lidí. Po Španělsku je to další země v západní Evropě, co překonala tuto hranici. 

24. října - Počet úmrtí s covidem-19 v Česku přesáhl 2 tisíce, zdvojnásobil se za dva týdny. Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů.

25. října - Vojáci dokončili výstavbu polní nemocnice s kapacitou 500 lůžek na výstavišti v pražských Letňanech. Bude sloužit jako záložní pro případ, že kamenné nemocnice vyčerpají své kapacity pro akutní pacienty s koronavirem.

  • Slovensko hlásí již třetí den po sobě rekordní nárůst nově nakažených koronavirem. Sousední země Česka, ve které žije na pět milionů lidí, zaznamenala 3 042 nových případů.

26. října - Lékaři a lidé s vysokým rizikem těžkého průběhu onemocnění covid-19 by mohli být do konce roku očkováni, tvrdí vedoucí pracovník výzkumného týmu Oxfordské univerzity Adrian Hill. Vakcína by podle něho mohla být použita ještě před jejím licencováním. Pro zbytek populace může být dostupná na začátku roku 2021.

27. října - Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že 2. listopadu se do škol nevrátí ani žáci prvního stupně ZŠ, což původně sliboval.

28. října - Lidé od 28. října nesmí chodit ven po deváté hodině večer, rozhodla vláda. Zákaz platí vždy do 4:59 ráno a to až do konce nouzového stavu, což je zatím do 3. listopadu. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vláda také zakázala nedělní maloobchodní prodej. Netýká se to benzínek, lékáren či okének restaurací.

  • Slovenská vláda do 8. listopadu prodloužila faktický zákaz vycházení. Výjimku z výrazného omezení volného pohybu osob získají kromě jiného lidé s negativním výsledkem testu na koronavirus. O nadcházejícím víkendu se na Slovensku uskuteční dobrovolné plošné testování obyvatel starších deseti let na koronavirus.
  • Premiér Andrej Babiš promluvil k obyvatelům České republiky u příležitosti svátku dne vzniku samostatného Československa. Ve svém projevu, který sdílel předseda vlády na Twitteru, připomněl odkaz prvního československého prezidenta a vyzval všechny k soudržnosti a dodržování pravidel v boji proti koronaviru.

29. října - Prezident Miloš Zeman jmenova nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Podle Blatného musíme změnit vnímání celé situace a náladu ve společnosti. „Strach nás paralyzuje a rozděluje,“ řekl poté, co ho premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu. „Covid je závažná nemoc, ale není jediná,“ zdůraznil. Počet lidí nakažených od začátku epidemie překonal číslo 300 000.

30. října - Německo se domluvilo s Českou republikou na daru sto plicních ventilátorů.

  •  Česká vláda rozhodla, že od 2. listopadu přejdou na dálkovou výuku i speciální školy. Byla překročena hranice 3 000 mrtvých.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli prudkému šíření koronaviru v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Francii. Budou zavřeny restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol.
  • Sousední státy Česka hlásí za poslední den rekordní přírůstky nakažených koronavirem. Nejvyšší čísla od počátku vypuknutí epidemie zaznamenali na Slovensku, v Polsku, Rakousku i Německu. Maxima hlásí také Belgie, Rusko nebo Ukrajina.
  • Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru do 20. listopadu.

31. října - Celostátního testování na koronavirus se na pětimilionovém Slovensku do poledne zúčastnilo přes 828 500 lidí. Pozitivní test vyšel 7 947 z nich, což je přibližně jedno procento. Navzdory počátečním problémům při spuštění největší logistické akce v novodobých dějinách země se postupně podařilo zajistit provoz 99,2 procenta plánovaného počtu testovacích míst. Dvoudenní testování skončí v neděli večer.

  • Britská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Opatření budou platit do začátku prosince.
  • Británie překonala hranici milionu pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie.
  • Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech zavede Rakousko 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejová okénka či roznáškovou službu. Zavřít budou muset muzea, divadla či plavecké bazény. Hotely nebudou moci ubytovávat turisty.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...