Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Berouně otevřeli supermoderní centrum duševní péče. Přišli Fiala i Válek

  10:00aktualizováno  14:37
V Berouně se v úterý otevřelo Centrum duševní rehabilitace. Jde o nejmodernější pracoviště ve střední Evropě za více než miliardu korun. Nabídne mimo jiné některé terapie, které jsou v Česku zatím nedostupné. Slavnostního otevření se vedle managementu centra zúčastnil i premiér Petr Fiala či ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„O projektu jsme začali uvažovat v roce 2015, ale moc velkou podporu jsme nedostali. Stavět jsme tedy začali až v roce 2019. Stálo to 1,2 miliardy korun,“ řekl majitel zdravotnického holdingu AKESO, který centrum vybudoval, Sotirios Zavalianis.

Podle premiéra Petra Fialy Česko takové zařízení velmi potřebuje. Péče o duševní zdraví zde prý patří mezi nedostatečné, a to i přes probíhající reformu. „Máme také slabost v osvětě o psychiatrické a duševní péči. Lidé se bojí předsudků, a proto v některých případech nevyhledají pomoc včas,“ řekl premiér během slavnostního otevření.

„Máme tady narůstající dluh, který nás omezuje, a je skvělé, že na to reaguje i soukromý sektor. Naprosto unikátním příkladem je toto Centrum duševní rehabilitace v Berouně, které dnes otevíráme. Věřím, že ta jeho promyšlená podoba pomůže nejen pacientům, ale i celé společnosti,“ dodal Fiala.

„Duševní zdraví je priorita všech vlád. Co jsou vám platné peníze nebo jídlo, když nemáte vnitřní klid. Je jedno, jestli to postaví stát nebo soukromý sektor, zdravotnictví se dělí pouze na dostupné a nedostupné a já doufám, že toto zařízení bude dostupné. Ministerstvo zdravotnictví je otevřeno všem, kteří chtějí nabízet dostupnou a kvalitní péči,“ ujistil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Světlo mění podle nálady pacientů. Jaká je nejmodernější psychiatrie v Česku

Válek věří, že bude nově otevřené zařízení poskytovat péči nejenom dospělým, ale také adolescentům. Podle jeho slov je vděčný, že se projekt tímto směrem upravil.

„Pro mě je to malý zázrak. Protože nemoc je jedna věc, ale prostředí, ve kterém nemoc léčíme, je naprosto zásadní. Pokud léčíme v tak krásných prostorách, je léčba příjemnější a má lepší výsledky,“ řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Akce se mimo výše zmiňovaných zúčastnila také hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová nebo ministr dopravy Martin Kupka.

Pacienty bude Centrum duševní rehabilitace (CDR) přijímat postupně. Od 26. června se mohou první začít hlásit první na lůžkové oddělení, které zahájí pilotní provoz 10. července.

„Zahájíme první psychoterapeutický program na jednom s oddělení pro přibližně 20 pacientů. V srpnu to rozšíříme o další oddělení,“ říká vedoucí CDR Martin Hollý.

Akutní ambulance a lůžka s prvním stacionárním programem začne fungovat od září. O měsíc později se otevře urgentní příjem s nepřetržitým provozem 24 hodin denně 7 dní v týdnu, který bude přijímat pacienty i od záchranné služby.

Centrum duševní rehabilitace bude mít k dispozici při plném provozu začátkem příštího roku na 200 lůžek. Hospitalizovaných, ambulantních i stacionárních pacientů se pak během dne může vystřídat až na 500.

Stát chystá změnu, chce víc lůžek pro psychiatrie. Kapacita se blíží limitu

„Děláme všechno proto, abychom pro dospívající otevřeli alespoň jednu lůžkovou stanici. A to v příštím roce,“ řekl Hollý. Pro děti i dospívající budou fungovat rovněž ambulance a odpolední stacionáře.“Celkem bychom měli mít za více jak 16 měsíců od spuštění provozu kolem 300 zaměstnanců, nicméně start bude postupně,“ řekl náměstek pro projektová řízení AKESO holdingu Pavel Scholz.

Základem léčby u hospitalizovaných bude skupinová psychoterapie. „Naším cílem však je poskytnout co nejširší paletu komplementárních terapií zahrnujících pohybové a tvůrčí terapie. Včetně neurostimulačních metod - dramaterapii, muzikoterapii, arteterapii, či terapii virtuální realitou,“ doplňuje Scholz.

Celá budova CDR je chytrá - s nejmodernějšími technologiemi. Pacienti budou mít karty s čipem, které jim umožní přístup na jejich pokoj, ale také na psychoterapie, rehabilitaci a do dalších prostor. V celém objektu je takzvané cirkadiánní osvětlení – přes den kopíruje intenzitu přirozeného světla. V noci má odfiltrované modré světlo, jež snižuje hladiny melatoninu (hormonu důležitého pro správný cirkadiánní rytmus orgánů, spánku a bdění) a souvisí s nespavostí.

V Berouně bylo otevřeno Centrum duševní rehabilitace. Jde o nejmodernější pracoviště ve střední Evropě za více než miliardu korun. (20. června 2023)

„Pacienta, který se v noci probudí a půjde na toaletu, bude obklopovat jen žluté světlo. Uvidí, ale světlo mu nenaruší denní rytmy,“ doplnil Praško.

Součástí AKESO holdingu je kromě berounské a hořovické nemocnice také radiologické a onkologické centrum Multiscan Pardubice či diagnostické centrum v pražských Nových Butovicích. Zavalianis je stoprocentním vlastníkem skupiny, narodil se v Řecku a do tehdejšího Československa přijel studovat v roce 1984. V minulosti získal titul podnikatele roku ve středních Čechách.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

Autoři: , ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Vláda na Česko muniční iniciativou namalovala terč, kritizoval Zaorálek

9. června 2024  13:10

Letošní eurovolby byly vyhrocené, shodli se předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, poslanec...

Malostranský zápisník: Diplomatická akademie prosťáčků hledá profesora

9. června 2024

Premium Proč nám premiér tají ještě jednu, mnohem lepší Evropskou unii? Jak je to s utajeným pitím Aleny...

„Cítila jsem se na nic.“ Čemu čelí ženy, které se po rodičovské vrací do práce?

9. června 2024

Ženy, které se chtějí během mateřství postupně vracet do práce, to mají v Česku složité. Do tří let...

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?
Jak hodnotíme obilné kaše GERBER Grain&Grow?

Výživné kaše GERBER Grain&Grow přináší to nejlepší ze světa obilovin. Potěší všechna malá bříška a především uspokojí potřeby děťátka v klíčovém...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...