Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Voda by měla zdražit méně, než je inflace, myslí si náměstek hejtmana

  12:39
Jako náměstek hejtmana a člen představenstva zlínských vodáren byl u jednání o budoucnosti vodáren na Zlínsku. David Vychytil (ANO) v rozhovoru pro MF DNES mluví o zdražování vody, roli koncernu Veolia i rozvleklosti soudních sporů.

Náměstek hejtmana Zlínského kraje David Vychytil (květen 2022). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Vodárna Zlín. Tak se jmenuje nová společnost, jež bude provozovat zlínské vodárny a bude v ní mít zastoupení také Moravská vodárenská, jež je součástí koncernu Veolia. Podle kritiků tohoto modelu ale může i s ohledem na rostoucí ceny energií od příštího roku voda výrazně podražit.

„To nehrozí. Nový výpočet vodného a stočného více zohledňuje ceny energií a vstupních materiálů, nemůžeme ale libovolně zdražovat. Rozhodující slovo bude mít valná hromada nové společnosti, kde máme 75 procent,“ říká David Vychytil (ANO), jenž je náměstkem hejtmana i členem představenstva Vodovodů a kanalizací (VaK) Zlín.

Za ně se účastnil dvouletého mimosoudního vyjednávání s koncernem o nové podobě fungování vodáren.

Náklady porostou a vodárny se budou muset rozhodnout, jestli zdraží vodu, nebo sníží investice. Navíc v nové tvorbě ceny už zdražování není omezeno inflací. O kolik se může voda zdražit, když dnes kubík stojí necelých 95 korun?
Cenu vody budeme stanovovat citlivě. Poslední známá výše inflace dosahuje 15 procent. Nedokážu si ale představit, že by se o tolik zdražila voda. Pak by stál kubík 110 korun. Pokud bude inflace dvojciferná, tak by podle mého názoru měla cena vody růst méně a měli bychom se podívat na to, které investice do infrastruktury jsou nezbytné a které by se daly třeba o rok odložit.

Takže by to bylo spíše na úkor investic?
Ve stejné situaci je každá firma v oboru. Netýká se to toho, jestli je schválená transformace vodáren dobrá, nebo špatná. Musíme najít rovnováhu mezi nejnutnějšími investicemi a zdražováním. Nemůžeme roztáčet inflační spirálu. Konkrétně budeme toto téma řešit na podzim.

Možné výrazné zdražování vody bylo jednou z věcí, kterou někteří akcionáři na nové dohodě kritizovali. Vy jste byl u jejího vzniku od začátku. Je pro města a obce výhodná?
Když jsem do jednání vstupoval, bylo o mně známo, že nejsem příznivcem současného provozního modelu. Vadí mi, jak velké zisky z vodáren Veolia v některých letech čerpala. Můžu říci, že původní nabídka koncernu byla výrazně vyšší, než je vyjednaná cena 142 milionů korun. Navíc není konečná. Je to strop, který se může snižovat podle toho, jaké nová provozní společnost vygeneruje zisky. Pokud budou nižší, budeme platit méně. Reálná kupní cena je také výrazně nižší, než nám doporučovala nezávislá auditorská společnost a další odborníci. Proto je pro akcionáře výhodná.

Vodovody
a kanalizace Zlín

Podnik, jehož akcionáři jsou hlavně města a obce z regionu, provozuje od roku 2004 firma Moravská vodárenská. Ta je součástí koncernu Veolia, smlouvu má na třicet let a vlastní i provozní část podniku, již koupila za 80 milionů korun.

Tento model má dlouhodobě řadu kritiků. Soud už dříve řekl, že valná hromada VaK, kde se o tom rozhodovalo, byla neplatná.

Podle nově schváleného modelu, který vzešel z mimosoudního vyjednávání v rámci žalob na neplatnost klíčových smluv, vznikne od druhé poloviny letošního roku nová provozní společnost Vodárna Zlín. Do ní se převede majetek Moravské vodárenské. VaK za něj zaplatí částku 142 milionů korun. 75 procent akcií získá hned, 25 procent na konci roku 2029, kdy Moravská vodárenská definitivně odejde.

Jak se povedlo cenu vyjednat, když koncern požadoval vyšší cenu?
Podle mě se jednalo o kombinaci mediálního tlaku, společenské poptávky a našich vyjednávacích schopností. Důležité bylo, že jsme se sjednotili v tom, že jsme chtěli vodu vrátit občanům, důležitá byla i neústupnost Fryštáku a Otrokovic, které s Veolií vedly soudní spory. Je třeba také zmínit, že se změnil postoj zlínské radnice a částečně se měnilo představenstvo VaK.

Zůstal ale předseda představenstva Svatopluk Březík, jehož hodně lidí kritizovalo.
Ano, také ode mě slyšel kritiku. Je ale férové říci, že v čase svůj přístup změnil a dokázal dohodu s Veolií vyjednat po odborné stránce.

Proč Veolia v nové společnosti působí? Nešlo to bez ní?
Veolia tam má své manažery a podíl, aby mohla mít vliv na splácení kupní ceny. Ale kontinuita je výhodná pro obě strany. Vedení měst a obcí nyní kvalitními odborníky z oboru nedisponují. Pokud je tedy vodárenská společnost v majetku měst a obcí, neznamená to automaticky, že je efektivnější. Veolii se chod vodáren podařil výrazně zefektivnit. Bylo to sice ve prospěch jejích zisků, nicméně její odbornou zdatnost nikdo zpochybňovat nemůže.

Neměly se ale Vodárny a kanalizace Zlín během let, co je provozuje koncern, připravit na převzetí? Podle současných smluv by to bylo v roce 2034.
Původní smlouvy z roku 2004 nebyly pro VaK dobře připravené, protože negarantovaly hladké převzetí podniku v roce 2034. Naopak by hrozilo výrazné riziko, že během předání vodárenství zaplatíme ještě výrazně více, než je nynější cena za podíl v nově vytvořené společnosti.

Kritici upozorňují na to, že Vrchní soud v Olomouci už dříve označil valnou hromadu vodáren v roce 2004, kde se rozhodovalo o prodeji části podniku, za neplatnou. Tudíž se podle nich nemělo nic platit, protože obchod nebyl legální.
Laicky si můžeme říci, že když je neplatná valná hromada, na které se rozhodovalo o smlouvách, tak budou neplatné i smlouvy. Bohužel to tak není. Soud rozhodl o neplatnosti valné hromady, pak ale následuje samostatné soudní řízení o neplatnosti smluv, což žalobami řešily Otrokovice a Fryšták. Neexistuje žádné soudní rozhodnutí, které by říkalo, že jsou smlouvy neplatné. Nemohli bychom tedy přijít do vodáren a říct koncernu, že od něho chceme klíče. Kdo to tvrdí, neříká pravdu.

Náměstek hejtmana Zlínského kraje David Vychytil (květen 2022).

Ale i další soudy se daly vyhrát, ne?
Ano, ale mnoho nezávislých právníků nám říká, že soudy jsou na mnoho let. A i kdybychom další soudní kolo vyhráli, neznamená to vracení zisků Veolie. Následovaly by zřejmě další soudní spory, ve kterých by se musel prokázat zlý úmysl Veolie. Je to složité téma, ale ve zkratce mohu říci, že jsme měli na výběr ze dvou možností: buď uzavřít pro nás výhodnou dohodu, nebo jít cestou destrukce. To by znamenalo dlouhé roky soudů, možná i mezinárodní arbitráž, s rizikem, že zaplatíme až desítky milionů za právníky a ve finále dosáhneme výrazně horšího výsledku, než se nám podařilo nyní vyjednat.

Někteří kritici v této souvislosti mluví o korupci. Co na to říkáte?
Jasně. Tak hlavně těm několika málo věčným kritikům bereme téma. Ale vážně, dohodu viděly a odsouhlasily obrazně řečeno stovky očí. Vedle představenstva VaK Zlín a jejich odborníků to byli experti a právníci Otrokovic, Fryštáku a dalších měst. Ve Zlíně pro dohodu hlasovali všichni přítomní zastupitelé, na valné hromadě VaK drtivá většina akcionářů, tedy hlavně obcí. Snad si z toho každý udělá svůj vlastní názor.

VaK nemohou čerpat evropské dotace, protože podnik dlouhodobě provozuje koncern. Bude je moci získat nová provozní společnost?
Aktuálně se tvoří nová pravidla pro čerpání evropských fondů. Teď VaK čerpat dotace nemohou, protože smlouva s koncernem je na 30 let, což je příliš dlouhá doba. VaK tak nemají provozování pod kontrolou. Tyto důvody byly odstraněny, Veolia už nebude ovládající subjekt, bude mít v nové společnosti jen 25 procent. Takže je předpoklad, že bychom mohli evropské dotace čerpat, i když jisté to zatím není.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Místo plánované nemocnice může v Malenovicích vyrůst nová čtvrť či sportoviště

26. dubna 2024  6:34

Zlínský kraj má plány, jak využít pozemky ve zlínské části Malenovice, kde chtělo minulé vedení...

Policie prověřuje zlínského zastupitele za SPD kvůli tajně pořízené nahrávce

25. dubna 2024  18:31

Zlínský opoziční zastupitel Pavel Sekula (SPD) je i předsedou Bytového družstva Podlesí a právě na...

Svah pod silniční rampou je v pohybu, stavba nové křižovatky se zpozdí

25. dubna 2024  12:14

Druhým rokem cestáři pracují na úpravách nebezpečné křižovatky ve Vsetíně, jíž se také říká...

Chci vyhrát první ligu a jít do baráže, říká nový zlínský kouč Pardavý

25. dubna 2024  9:57

Z kempu slovenské reprezentace před mistrovstvím světa si odskočil do Zlína, aby tady podepsal...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...