Ženy umí točit pivo líp, říká česká reprezentantka na světovém mistrovství

aktualizováno 
Jednou rukou seřezává speciálním nožem pěnu, druhou už ale točí další sklenici. "Obě ruce musí dělat jiné úkony. A proto podle mě ženy točí pivo lépe než muži, protože umíme pracovat s oběma hemisférami současně," směje se barmanka Lucie Nováková. Koncem října se umístila na děleném pátém až osmém místě na Mistrovství světa v točení a servírování ležáku Stella Artois.

Barmanka Lucie Nováková skončila na světovém mistrovství točení a servírování Stella Artois ve finálové osmičce | foto: Jiří ŠvorcXman.cz

Šestadvacetiletá barmanka, která se do Londýna nominovala jako letošní česká mistryně, se na světový šampionát připravovala každou vytočenou sklenkou v pizzerii v Kadani, kde pracuje. A nejen to. Dvakrát absolvovala ostrý trénink pod vedením obchodního sládka a experta na točení a servírování piva společnosti Pivovary Staropramen Libora Vávry.

"Vytočila jsem si tréninkově pár soudků. Jela jsem pořád dokola, do dvou sklenic," říká. "Jen jsem litovala, že jsme to pivo nemohli dát někomu vypít. Rovnou se vylévalo."

Devět kroků k cíli

Celý rituál točení ležáku má devět kroků, které je třeba úzkostlivě dodržet. "Nejdřív se sklenice očistí na kartáči, opláchne ve vodě a ochladí," popisuje. "Druhým krokem je obětování. První střik piva nejde do sklenice, aby se hostu dostalo úplně čerstvého, svěžího nápoje. Poté už točím pivo, pod úhlem 45 stupňů, ale postupně sklon narovnávám."

Barmanka Lucie Nováková skončila na světovém mistrovství točení a servírování Stella Artois ve finálové osmičce

Čtvrtým krokem je vytvoření pěny. V pátém dá barmanka sklenici od kohoutu a nechá pěnu dojít a přetéci. "Potom pěnu seříznu speciálním nožem tak, aby se nedotýkal skla a nebylo to slyšet. Pěnu nechám stéci. Osmým úkonem je opláchnutí sklenice ponořením do vody, čímž ji znovu zchladím, a pak už jen servíruji s rozetkou," vypočítává světová finalistka.

Nejtěžší je přitom sladit práci obou rukou. "Já mám jako pravačka levou ruku pořád méně jistou. Naučit se to ale dá. Mezi nejčastější chyby patří i špatné držení skleničky. Musí se sevřít mezi prsty za nožičku, aby se nesmazalo orosení. Když ji barman uchopí jako halama, to rostu," směje se. A co dělá největší problémy ji samotné? "Asi trefit správnou míru pěny, má být na dva prsty. A potom se občas mračím. A to se nemá."

Barmanka Lucie Nováková skončila na světovém mistrovství točení a servírování Stella Artois ve finálové osmičce

Zapomenout se dá i na pěnu

Nejde jen o to, naučit se strojově oněch devět kroků a dobře je technicky provést. "Součástí barmanova řemesla je i elegance, lehkost. Musí být přirozený. To dává jeho povolání i soutěžím neuvěřitelně lidský rozměr. Musí hosta i porotu zaujmout, aby si zákazník objednal další pivo a porota si ho zapamatovala," doplňuje Libor Vávra.

A zdůrazňuje, že na soutěžích hraje obrovskou roli tréma. "Zvlášť na mistrovství světa jsou kolem barmana kamery a fotografové. To vše rozptyluje. Kvůli tomu se i na tak vysoké úrovni stane, že soutěžící občas zapomenou sklenici ochladit. Někdy dokonce zapomenou natočit pěnu a sklenici rovnou seřezávají," dodává.

Pivo se začíná točit pod úhlem 45 stupňů, postupně se sklenice narovnává

V Praze to bylo těžší

Nic takového se naštěstí nestalo Lucii Novákové v historické budově Old Billingsgate, bývalém rybím trhu na břehu Temže. "Abych řekla pravdu, čekala jsem, že to v Londýně bude náročnější. Díky atmosféře, která tam panovala, díky tomu, že lidé kolem soutěže byli přirození a komunikativní, to byla tak trochu zábava, trochu práce, ale hlavně příjemná zkušenost," bilancuje své mistrovské angažmá Lucie Nováková. "Na českém mistrovství v Praze jsem byla nervóznější."

V konkurenci dalších pětadvaceti národních mistrů a mistryní skončila na pátém až osmém místě (nerozlišovalo se přesné pořadí). Vítězem se stal Američan Chris Mayers.

Autoři: ,

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Tradiční maskulinita ohrožuje mužské životy, tvrdí psychologové

Drsňácké chování a machistická role může být i vězením, připomínají...

Soutěživost, diktát úspěchu a moci, potlačování a nesdělování emocí, protiženské postoje, vyhýbání se projevům...

Porno trendy 2019: rostoucí ženské publikum a návrat placených videí

Letos v květnu bude mít premiéru pornografická verze  seriálu Sex ve městě....

Dívky a dámy budou tvořit třetinu klientely a kvůli cenzuře a mileniálům bude větší ochota za porno zase platit. A...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: pepřové dřevo je klenotem laoské kuchyně

To je ono, pepřové dřevo. V Laosu vám ho naservírují i jako přílohu.

Leckde v Africe domorodci dochucují pokrmy kůrou z dřevin, bambusové výhonky známe i my, stejně jako kůru skořicovníku....

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Nekonvenční turistika: lidé jezdí za chudobou i vlastní sebevraždou

Bílý turista s bonbony a chudí z ulice. Navštívit dnes můžete i „skrytou tvář...

Je to odvrácená strana turistiky nebo přímo její nemorální a zločinná tvář. Do dalekých zemí se však lidé vydávají též...

Nevíte, co vařit? Inspirujte se
Nevíte, co vařit? Inspirujte se

Uvařte rodině něco dobrého.

Najdete na iDNES.cz