Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Opravdový gastronomický extrém: fermentované tofu smrdí jako zhnisaná rána

Jeho výrobci se nesnaží zakrýt fakt, že jediným měřítkem kvality tohoto pokrmu je extrémní odér. Zápach však konzumenty čínského chòudòufu opravdu láká.

Některé fermentované tofu se dopracuje až k tmavé barvě. | foto: commons.wikimedia.org/Popolon CC-BYCreative Commons

Noční procházka úzkými uličkami zábavních čtvrtí čínských metropolí může cestovatelům zprostředkovat nejrůznější gastronomická dobrodružství. Na setkání s chòudòufu však rozhodně nezapomenou, i kdyby ho neochutnali. Už z dálky o sobě dává vědět zneklidňujícím pachem přeplněné popelnice, s lehkým akcentem hnijícího masa.

I to je důvod, proč do konvenčních zastřešených restaurací nesmí a nabízet ho mohou jen stánkaři. Uzavřenou místnost by pokrm doslova zahltil intenzivním puchem.

Podle legendy vynalezl tento pokrm zcela náhodou Wang Zhihe z provincie An-chuej v 17. století. Příběh je to prostý. Zhihe neobstál jako kandidát císařských studií, místo toho se musel živit jako prodejce tofu. Nechyběly mu ambice, ale zato podnikatelský talent ano. Jeho prvotní snaha ovládnout pekingský trh s tofu tím, že skoupil veškeré zásoby, dopadla nevalně. Získal jen spoustu neprodejného zboží, které se rychle kazilo. Tofu proto nakrájel na malé kostky a pohřbil je v keramických nádobách do země, aby je zakonzervoval pro pozdější prodej.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • masitá kaše z larev
  • Nádoby však nebyly zcela čisté, a tak se v prostředí bez přístupu vzduchu dočkal místo konzervace fermentace. Tofu začalo zapáchat a rozkládat se, získalo zelenou barvu a přijalo i silně slanou chuť. Unikající zápach však přivábil místní lépe než důmyslný reklamní poutač. Něco tak silného přeci nemůže být špatné! Lidé překvapivě přijali chòudòufu za své.

    Když později svérázný pokrm propagovala sama císařovna Cch’-si, stalo se z původního omylu velmi vyhledávané zboží. Následovníci legendárního Zhihe se však museli nejprve vypořádat s jednou technickou drobností.

    Zkažené ryby a střelný prach

    Na rozdíl od sýrů totiž tofu neobsahuje do startu žádné bakterie podmiňující kvašení. Musejí být proto dodány uměle z vnějšího zdroje. A to je problém. Dodnes neexistuje oficiální správná receptura a jediným měřítkem kvality produktu zůstává zápach. Proto výroba „páchnoucího tofu“ podléhá bezpočtu lokálních variací, které často zavání porušením všech hygienických pravidel.

    Hongkongský bulvární plátek Takungpao přinesl v roce 2010 zprávu o tom, jak někteří výrobci přidávají do fermentačního nálevu lidské exkrementy, chemická barviva, zkažené ryby, střelný prach a prošlé ovocné šťávy. To proto, aby zkrátili dobu zrání.

    Konvenční forma produkce přitom počítá spíše s postupným naložením plátků či kostek tofu do slaného nálevu, ve kterém si dříve poležel sýr, a přídavkem zkvašeného mléka. Vrstvy tofu jsou v nádobě pro zrání prokládány masem a zeleninou a podle regionálních odchylek bambusovými výhonky, bylinkami, kořením, krevetami nebo semínky laskavce.

    S´čchuanská kuchyně tradičně preferuje tofu ve zlatém, pikantním provedení, zatímco chunanská dává přednost šťavnaté dimenzi jídla, kde má spíše načernalou barvu. Východní i západní chòudòufu má však jedno společné: extrémní zápach.

    Smrdí to jako peklo

    Přirovnání pokrmu k dlouho nevyvážené popelnici nebo zhnisané ráně není bráno negativně. „Čím více smrdí, tím lepší je,“ volají místní a přirovnávají chòudòufu k těm nejluxusnějším modrým sýrům s ušlechtilou plísní. „Zapomeňte na ten opravdu pekelný puch a zkuste to. Jídlo je to skutečně neškodné a delikátní,“ dodávají.

    Osobní zkušenost se pochopitelně může lišit. Zahraniční turisté, kteří v sobě našli odvahu, se shodnou na tom „že fritované nebo zauzené chòudòufu je o poznání snesitelnější než studené“. Pořád však zůstává naprosto extrémním zážitkem, ze kterého se i odolným jedincům může udělat špatně.

    Ochutnali byste fermentované tofu?

    celkem hlasů: 522

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 6. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne
    Ne 300
    Ne, neochutnal bych ani standardní tofu
    Ne, neochutnal bych ani standardní tofu 147
    Ano
    Ano 75
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Divně zkřížené ruce. Sebevraždu podivínky zavěšené v okně vyloučil až patolog

    4. května 2024

    Premium Lékařka se skláněla nad drobným tělem staré ženy. „Ne, nevidím nic, co by třeba jen naznačovalo...

    Pět cviků na lepší sex. I milování pomůže trénink

    6. května 2024

    Sex je pohyb. A tomu prospívá cvičení. Čím trénovanější vaše tělo bude, tím lépe vám sex půjde....

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Z filmů mizí sex. Masivně. Studie vysvětluje proč

    5. května 2024

    Na plátnech kin a televizních obrazovkách je mnohem méně erotiky. Míra sexuálních scén ve filmech...

    Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog

    6. května 2024

    Premium Už před dvěma miliony let míval člověk strach z hadů, mírný sklon k mnohoženství, deprese, chuť na...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Léta zahálení se dají zvrátit. Cvičení pomůže i po čtyřicítce

    10. května 2024

    Vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, cukrovka. Nechceme jen žít dlouho, chceme se též...

    OBRAZEM: Stormy Daniels. Pornohvězda, která otřásá Trumpem

    11. května 2024

    Dopustila se bezpočtu sexu před kamerami, nejvíc ji však proslavil ten, který se odehrál v...

    Žijeme v době výkonové. Generace Z to chce jinak, říká manažer a psycholog

    10. května 2024

    Premium Dobrý manažer se musí orientovat nejen ve svém oboru, ale i v potřebách svých zaměstnanců, říká...

    Léta zahálení se dají zvrátit. Cvičení pomůže i po čtyřicítce

    10. května 2024

    Vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, cukrovka. Nechceme jen žít dlouho, chceme se též...

    Seznamte se, neandrtálka Shanidar Z. Její tvář nebyla až tak odlišná

    9. května 2024

    Její podobu dávali dohromady dlouho, jen poskládat lebku z dvou stovek kosterních fragmentů zabralo...

    Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
    Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

    Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

    V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

    Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

    Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

    S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

    Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

    Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

    Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

    Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

    První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

    Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...