Čtvrtek 22. dubna 2021, svátek má Evženie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. dubna 2021 Evženie

Extrémní gastronomie: masitá kaše z larev má být stravou budoucnosti

Je to bílkovina, která neobsahuje antibiotika, hormony, pesticidy, cholesterol, gluten. Její produkce spotřebovává minimum zdrojů, nevypouští skleníkové plyny a zabírá jen minimum prostoru. O mouku z larev mušek octomilek je zatím jen velmi skromný zájem, její propagátoři však věří, že se jí budeme v budoucnu živit.

To je ona, octomilka obecná. | foto: Profimedia.cz

Pojídači hmyzu, entomofágové, mají jasno: když přijde na výživu rostoucí lidské populace, je hmyz jedinou nadějí. Až donedávna vítězili v bitvě o budoucnost lidské stravy obyčejní cvrčci, respektive proteinová mouka z nich vyrobená. 

Jenže Izraelci ze start-up Flying SPark před čtyřmi lety rozjeli mnohem slibnější model: bílkovinový substrát extrahovaný z larev drobných mušek octomilek. Lépe odpovídá požadavkům na průmyslovou výrobu, ale většině lidí přijde snad ještě méně snesitelnou alternativou než cvrčci.

Extrémní produkce má být zárukou úspěchu

Fotogalerie

V roce 2040 bude pravděpodobně planetu Zemi obývat devět miliard lidí, a minimálně 795 milionů z nich bude mít hlad. Řešení? Izraelští podnikatelé Eran Gronich a Yoram Yerushalami pevně věří, že odpovědí mohou být jejich vajíčka octomilek. Dokážou je totiž upravit do několika potravinářských produktů, do podoby olejů, tuku a proteinové mouky.

„Čím více lidí bude jíst hmyz, tím méně lidí bude jíst maso,“ tvrdí oba. „Tradiční farmaření a chov dobytka je přežitkem minulosti, který není dlouhodobě udržitelný. Jediná bariéra ve snaze konzumovat hmyz na širší bázi je v naší hlavě.“ Až potud si s dalšími propagátory hmyzí stravy notují.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Rozdíl je v tom, že izraelské duo vám na talíř nepoloží křupavá tělíčka hmyzu nebo jeho larvy. „My vám dodáme práškový substrát, vysušený protein oddělený od tuku. A to je něco jiného, než bylo dosud v nabídce,“ říká Gronich. Výhod má jejich produkt vícero. Předně jsou tu samy octomilky, drobné mušky, které možná znáte i ze své kuchyně. Délka jejich života činí jen něco okolo šesti dní, ale za onu dobu se jsou schopny rozmnožit patnáctkrát. A jedna octomilka produkuje 300 vajíček za jediný den.

    Čím je vykrmit? Zatímco dosud favorizovaní cvrčci jsou spíše všežraví, octomilky přežijí čistě na zbytcích ovoce. „Nevzniká prakticky žádný odpad, ten naopak mizí. Zpracujeme všechny části jejich larev,“ zaznívá z Flying SPark.

    Prázdná střívka a žádná tykadla

    Proč by měly být larvy octomilek lepší? „Nemají žádné panožky, křidýlka, anténky a tykadla, žádné oči. V zásadě jsou celé plně stravitelné. Po určité úpravě, pochopitelně,“ lákají propagátoři octomilek. A příjemný bonus? „Larvy mušek vyměšují své střevo do obalu, do kukly. Takže jsou čisté. Když zpracováváte mouku ze cvrčků, zbytky fekálií ve střevech jsou stále částečně přítomné,“ vysvětluje Yerushalami.

    Zpracování kilogramu proteinové mouky z octomilek přijde zhruba na 10 dolarů, ze cvrčků v průměru na 40. „Produkce a rozmnožování cvrčků navíc není v průběhu roku kontinuální,“ zdůrazňují Izraelci.

    Obsáhlý výčet kvalit ale nezastře jednu podstatnou vadu produkce Flying SPark: zboží prostě nejde na odbyt. Podle údajů marketérů z Global Market Insights činil obrat globálního trhu s hmyzími pochutinami 33 milionů dolarů a v rámci tohoto úzkého profilu se octomilky dokázaly proti konkurenčním cvrčkům stěží prosadit. Mouka z larev octomilek navíc není košer, což ji znevýhodňuje na domácím izraelském trhu. Navíc ji výrobci propagují jako „opravdové maso bez environmentálních následků“, což dráždí alternativní vegany i masojedlíky.

    Mladým podnikatelům příliš nevyšla ani expanze do švédského potravinářského průmyslu: jejich „masové“ kuličky lákaly zvědavce jen k jednorázovým ochutnávkám.

    Chuť? Nevíte do poslední chvíle…

    Gronich a Yerushalami si přesto zachovávají optimismus, ačkoliv se o jejich díle nepříliš nadšeně vyjádřil i vyhlášený izraelský šéfkuchař Yair Feinberg: „Nemyslím si, že by tahle věc někdy mohla nahradit maso, ale věřím, že by se mohla stát jistou součástí lidské výživy.“

    Problematizujícím faktorem rozhodně zůstává nestálá chuť. Zatímco jedni oceňují jemný oříškový nádech proteinového těsta, jiní zase vnímají pátou chuť, umami. Jdete tedy do nejistoty. Jak říkají oba tvůrci: „Ty potvůrky jsou schopny sníst cokoliv od nasládlé zeleniny, mrkví, dýní, batátů až po ovoce. A chuť mouky je pak ovlivněna tím, co dříve snědly.

    Autoři:
    • Nejčtenější

    Myslím, že jsem někoho zabil, řekl sjetý producent Spector. Nemýlil se

    Premium Phil Spector, vyšel s pistolí v ruce z ložnice svého luxusního panství, odkud se krátce předtím ozval výstřel. Byl...

    Zrzky mají kouzlo, jsou jedinečné a nejvíc sexy, směje se MOgirl Estelle

    Za sebou má vysokou školu v Amsterdamu. Aktuálně žije v Oxfordu, kde studuje mezinárodní obchodní management a...

    Vraždila mlýnkem na maso. Poté svého manžela celou noc porcovala

    Premium Holínky se jim bořily do měkké hlíny, kterou před chvílí skropil vydatný říjnový déšť. Švitořily a smály se. Chlápek...

    OBRAZEM: Lézt nahá po skalách je osvobozující, říká Američanka

    Pracuje v kasinu v New Jersey, ale její vášní je lezení po skalách. A již celé roky se na ně vydává nahá, částečně nebo...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Češi a porno fetiše. Svádí nás tenisky, mimozemšťané a rusovlásky

    Zajímají nás fetiše ženských nohou, mimozemšťanů, ale taky animovaných poníků. Vůbec nejvíc ze všeho však rusovlásky....

    Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

    Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

    Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

    Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

    Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

    Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

    • Další z rubriky

    Opičí zadek. Středověcí labužníci milovali ovoce s vulgárním jménem

    Dnes je téměř neznámé, ve starověku a středověku po něm však šíleli. Navzdory tomu, že jeho jméno neznělo ani v jedné...

    Češi a porno fetiše. Svádí nás tenisky, mimozemšťané a rusovlásky

    Zajímají nás fetiše ženských nohou, mimozemšťanů, ale taky animovaných poníků. Vůbec nejvíc ze všeho však rusovlásky....

    Zívání jako příprava na lov. Vědci jsou na stopě lví záhady

    Zívání jednoho se dá fyziologicky vyložit, okysličuje, ochlazuje mozek. Proč je však u savců tak nakažlivé, vědci...

    Viníky byli i indiáni. Bizony začali hubit oni, bílý muž zkázu dokonal

    Před příchodem bělochů se jich prý na pláních amerického středozápadu prohánělo přes 65 milionů. Zákeřní osadníci,...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Zlom 3. května. Otevřou se obchody a služby, další žáci se vrátí do škol

    Systém PES nahradí šest vln rozvolnění, oznámil ve středu premiér Andrej Babiš. Od 3. května by se mohl vrátit druhý...

    Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

    Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

    Hráče vyloučili z turnaje, protože měl příliš vysoko nastavený jas obrazu

    Známý streamer Tfue přišel o vítězství v turnaji o dvanáct tisíc dolarů kvůli tomu, že měl příliš vysoko nastavený jas...

    Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

    Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...

    Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

    Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...