Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Extrémní gastronomie: ochutnejte vietnamskou omeletu z vodních červů

Stovky hemžících se těl, něco mletého vepřového a kachní vejce. Výsledkem je chả rươi, vietnamská omeleta. Nejlépe v ní chutnají růžoví nebo nafialovělí „červi“.

I žížaly mohou být chutné. Opravdu | foto: commons.wikimedia.org CC-BYCreative Commons

I když je obyvatelé v okolí severovietnamské metropole Hai Phong a Rudé řeky nazývají říčními či písečnými červy, z čistě zoologického hlediska mají tito živočichové mnohem blíže k žížalám. Dalším nejasnostem jen nahrává, že těla „červů“ jsou pokrytá panožkami (podobně jako u mnohonožek) a dokážou se přichytit na lidskou kůži stejně silně jako pijavice. Hybridní vzhled jen podtrhuje jejich komplikovanou biologii: žijí v brakické vodě, tedy na předělu, kde se slaná mořská voda mísí s říční.

Exempláře, které mohou dorůstat až patnácti centimetrů, žijí po většinu roku skrytě, zahrabány v písku mělkých břehů. Odtud jen zřídka vyráží na lov jiných vodních bezobratlých, potažmo na pastvu řasových nánosů.

Čas páření a lovná sezóna

To se ale s příchodem podzimu na krátký čas mění. Rươi se totiž chtějí rozmnožovat, a tak, jak píší staří vietnamští básníci, „ke sklonku lunárního září až po pětinu měsíce října“ nastává jejich čas. Přibližně v tomto historií prověřeném patnáctidenním úseku vyrazí „červi“ k hladině, nechají se přílivem zanést do mělčin při samém pobřeží, kde se páří.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Pravidelnost tohoto jevu samozřejmě neunikla jen dávnověkým poetům, už mnohem dříve si jí všimli vietnamští rybáři. Ti dodnes využívají podzimní etapy rươi k tomu, aby jindy téměř neviditelné říční červy mohli sbírat po kilech. Fakt, že čerstvý pokrm z říčních červů chả rươi je možné připravit jen v tomto časově omezeném úseku, totiž žene cenu úlovků nahoru. Za tři stovky červů utrží přes 200 tisíc vietnamských dongů, tedy asi 185 korun.

    Sliz a zápach růžového masa

    Hemžení tisícovek na omak slizkých tělíček polapených v sítech prý nese „všechny barvy vietnamského podzimu“. K vidění jsou rươi modré, červené, žluté i šedé barvy. Převládající barevný tón této živé směsi rozhoduje o ceně a kvalitě. Převaha růžové nebo nafialovělé hovoří o vyšším zastoupení mladých exemplářů, které jsou prý příjemnější chuti. Nahnědlé a tmavé barvy pak charakterizují úlovek složený ze starších kusů. Jsou sice větší, ale k jídlu jsou snad až příliš bahnití.

    Naplněná síta s červy, z nichž odkapává viskózní maz a bílá seminální tekutina, jejichž pohyb vydává mlaskavý zvuk, zatímco se nad tím vším line vydatný zápach rybiny, u nezkušeného strávníka apetit nepovzbudí. Místní to tak ale nevnímají.

    Datum spotřeby? Chvátejte…

    S nadšením se scházejí na šestatřiceti hlavních ulicích Hanoje, kam dorazila čerstvá várka „říčních červů ze Severu“. Tlačenice a spěch k tomu všemu patří: Rươi není možné skladovat a po třech dnech mimo své přirozené prostředí už podléhají rozkladu. Po dvou týdnech se rozloží na tekutinu s konzistencí průhledného lepidla.

    Ti, kteří si své „červy“ koupili, si mohou doma připravit chả rươi podle vlastní chuti. Receptura pro jednoho počítá s dvěma stovkami červů o váze asi 350 gramů, polovičním množstvím mletého vepřového a třemi kachními vejci. Koření, pepř, česnek, zázvor, rybí omáčka, drcená usušená kůra mandarinky, je individuální záležitostí.

    A výrobní postup? Nejprve je zapotřebí vodní „červy“ usmrtit. Nejrychlejší, i když ne definitivně nejspolehlivější variantou je promýt je ve vařící vodě. Ta většinou všechny zabije najednou. A pokud ne? Dalším krokem je přidání soli, které má na rươi podobný efekt jako na naše slimáky. Rozleptaná tělíčka se poté měchačkou rozkvedlají do narůžovělé kaše a přidá se mleté maso a vejce. Hmota se pak smaží na rozpáleném tuku. Výsledkem je svěží omeleta výrazné rybí chuti nebo několik menších placiček chả rươi, které nabízí pouliční prodejci.

    Ochutnali byste tuto vietnamskou omeletu?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 1. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 187
    Ne 172
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Seznamte se s múzami kalendáře Pirelli, jejich krásou a příběhy

    Jsou zosobněním krásy, též nositelkami síly, dovednosti, poznání, pokory. Kalendář Pirelli pro rok 2023 nese název...

    Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

    Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Mají větší sexuální pud muži, nebo ženy? Velká studie vynesla verdikt

    Premium Zajímalo je, kdo myslí na sex, poddává se sexuálním fantaziím, cítí touhu a masturbuje častěji. Prozkoumali kvůli tomu...

    SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

    Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

    Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

    Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

    Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

    Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

    Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

    Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

    Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

    SOUTĚŽNÍ KVÍZ: Vyhrajte knihu o egyptologii

    Před dvěma stovkami let rozluštil Jean-François Champollion egyptské hieroglyfy. Otevřel tím dveře k pochopení dávné...

    Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

    Premium Je přátelské k životnímu prostředí, je etické, má být šancí pro lidstvo. Zatím se však maso z laboratoře mohlo prodávat...

    Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

    Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

    Zrzek v šedém baloňáku. Seniorku zabil z frustrace a nenávisti k ženám

    Premium Plačící děvčátko, které přiběhlo z domku Boženy S., chlácholila sousedka a její muž utíkal ke stavení, odkud se...

    Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

    Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

    Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

    Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

    Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

    Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

    Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

    Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

    Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

    Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...