Ve zkrachovalé lounské vagonce bude pokračovat DAKO-CZ, Legios protestuje

  • 3
V areálu zkrachovalé lounské vagonky Heavy Machinery Services, která je v konkurzu, bude pokračovat ve výrobě vagonů společnost DAKO-CZ. Českému výrobci brzdových systémů prostory pronajala konkursní správkyně několik dní poté, co ukončila pronájem společnosti Legios Loco, ta se chce bránit u soudu.

„Cílem smlouvy o spolupráci a pronájmu je zachovat v Lounech výrobu a dát zaměstnancům jistotu,“ uvedla insolvenční správkyně Petra Hýsková.

Firma DAKO – CZ, která patří do průmyslového holdingu Czechoslovak Group, chce rozjet výrobu co nejdříve.

„Chceme návrat do období, kdy lounská vagonka standardně podnikala a plnila své závazky. Je obdivuhodné, že i přes dlouhodobou nejistotu a podivné fungování si podnik zachoval kvalitní tým zaměstnanců, kteří výrobu vagonů drželi na nohou. Právě na nich chceme stavět,“ uvedl mluvčí společnosti Andrej Čírtek

Výroba v areálu stojí od konce června, kdy krajský soud v Českých Budějovicích ukončil po pěti letech reorganizaci zadlužené společnosti a poslal ji do konkurzu.

Insolvenční správkyně následně areál uzavřela kvůli sporům s firmou Legios Loco, který v noci z 30. 6. na 1. 7. vyústil v ozbrojený konflikt.

Na pondělní ráno svolala správkyně a vedení firmy Dako – CZ do lounského areálu schůzi se zaměstnanci, kterých je celkem kolem osmi set.

„Zaměstnancům Heavy Machinery Services (HMS), jsem nabídla minimálně na tři měsíce klid k práci. Nový nájemce složil jistotu 30 milionů korun, což je částka, která bezpečně pokryje mzdové náklady. A pokud se zaměstnanci Legios Loco rozhodnout přejít k HMS jsou vítáni a bude s nimi jednáno stejně jako se zaměstnanci HMS,“ doplnila Hýsková.

Vedení společnosti Legios považuje náhlé ukončení za neplatné

Vedení společnosti Legios Loco do areálu nesmělo vstoupit. Náhlé ukončení nájmu bez výpovědní doby a údajně bez důvodu považují za neplatné.

„Kroky insolvenční správkyně jsou v podstatě násilným převzetím a pro Legios Loco znamenají denní ztrátu v milionech korun. Máme tam svůj majetek – zásoby, rozdělané zakázky, technické výkresy, kalkulace, v podstatě veškeré know-how,“ uvedl technický náměstek Jiří Petrů, který postával před vchodem do vagonky.

Ředitel společnosti Petr Vlček uvedl, že se firma obrátila na soud se stížností na insolvenční správkyni a se žádostí o vydání předběžného opatření, které by její kroky zneplatnilo.

Legios Loco vyzvala následně své zaměstnance, aby k DAKO – CZ nepřecházeli. „Řekli nám, že máme být doma a že se koncem týdne dozvíme víc. Co budu dělat? Nevím. Mám určité závazky k Legios Loco, ale potřebuji mít i jistotu práce,“ uvedl jeden ze zaměstnanců Legios Loco.

„Práci potřebuji, mám rodinu, závazky, takže já do práce přijdu,“ uvedl další.