Ministryně zažila v ghettu grilování i vyhazování odpadků z oken

  17:42
Říct, že ministryně práce a sociálních věcí přespala jednu noc tam, kam se bojí chodit i policie, je asi nadnesené. Jana Maláčová ovšem našla odvahu a ve středu večer poslala svůj doprovod pryč z ústeckých Předlic a zůstala do rána, aby viděla život v převážně romském ghettu zblízka.

Jana Maláčová přijala pozvání poslankyně Evy Fialové, která tu v jednom z lepších domů žije od června.

„Noc byla klidná. Při grilování s místními starousedlíky mě překvapilo pouze to, jak jsou realističtí. Ví, že pokud nově příchozí nebudou chodit do práce, děti posílat do školy a udržovat okolo sebe pořádek, nic nezmění,“ řekla ráno při snídani v předlickém bytě Evy Fialové ministryně.

„Už na začátku jsem říkala kolegům, že kdo chce přijet, může. Paní ministryně toho využila a jsem strašně ráda. Viděla věci, tak jak jsou. Problémů je zde opravdu hodně, některé však lze odhalit po několika měsících,“ říká nad kávou Eva Fialová (ANO).

Ministryně nyní dolaďuje vládou připravených 15 opatření boje proti obchodníkům s chudobou. Ve středu je konzultovala s Fialovou i vedením ústeckého magistrátu.

Součástí plánu je například revize systému dávek a jejich zastropování, dokončení cenových map nájemného ve městech, aby ho obchodníci s chudobou nemohli svévolně šponovat nebo revize veřejně prospěšných prací, aby práceschopní z ghett museli opravdu ráno nastoupit do zaměstnání, byť nuceného.

Co jsou Předlice

Ústecká čtvrť Předlice je jednou z nejproblematičtějších a největších částí města Ústí nad Labem. V minulosti zde vyhořelo několik domů, jeden dům spadl, protože z něj sběrači kovů postupně vyřezali kovové nosné trámy. Dnes jsou zde desítky domů prázdné, vybydlené a vnitrobloky původně krásných domů s okrasnými štuky plné odpadků stejně jako ulice. V řadě domů se přemnožil rus domácí, pobíhají zde krysy. Loni v celém městě řešili epidemii žloutenky typu A, které se říká nemoc špinavých rukou, a nejvíce nakažených bylo právě ve vyloučených lokalitách. V celém městě se loni nakazilo více než 400 lidí, zejména malých dětí. Loni vedení města muselo vyklidit vnitroblok ve Sklářské ulici, za odvoz 127 tun odpadků magistrát zaplatil 3,5 milionu korun.     

Zda její plán projde, zatím však není jasné.

První zastávkou ministryně ve středu v podvečer byla Sklářská ulice, ze které například město loni odvezlo za 3,5 milionu korun 127 tun odpadků.

„Uklidili jste před rokem a vypadá to opět takhle?“ ptala se primátora Ústí Petra Nedvědického ministryně kličkující mezi odpadky, fekáliemi, mrtvými krysami i injekčními stříkačkami.

„Problém je nejen zjistit majitele domů, ale nemůžeme ani vstupovat do bytů, protože to je soukromý majetek. Tento byt vyhořel, neměl by zde nikdo bydlet a přitom je plný lidí. Netušíme, zda jsou tam tři lidé nebo jich je patnáct,“ ukazuje ministryni primátor vedle jakési zapáchající louže ve vnitrobloku domů, které nemají funkční odpady, vše vytéká ven a domy jsou podmáčené a praskají.

„Tady pozor, může něco padat ze střechy. Nevím, jak je to možné, ale nedávno byla na střeše polovina auta,“ líčí zástupce velitele městské policie Jan Novotný.

Ministryně byla hygienickým stavem objektů zděšena.

„Doufám, že mi ministr zdravotnictví pomůže. Všichni chápou, že je jedním z důvodů začarovaného kruhu je, že se obrovské částky na bydlení posílají do zcela nevyhovujících prostor a sociální vyloučení to jen posiluje,“ říká Maláčová.

Změna doplatku, který by mířil jen do prostor s hygienickým standardem by podle ní mohla začít platit od 1. ledna příštího roku.

Takhle se tady opravdu žije? překvapilo Maláčovou

V tom z jednoho okna začínají létat odpadky na ulici. „Takhle se tady opravdu žije? Hází odpadky ven z oken?“ překvapilo Maláčovou.

Ve vyloučených lokalitách jsme před nepokoji

Co řekla ministryně Jana Maláčová poslancůn

V tu chvíli kdosi vysypal z okna kýbl popela a delegace z Prahy a lidé z vedení Ústí se radši klidila.

Mnohem lepší je situace v panelovém domě na Školním náměstí, který na jaře začal opravovat pražský developer Jaroslav Žižka. Najal si správce, kteří domy 24 hodin hlídají a starají se o pořádek.

„To jsou hezké byty. A ty bys chtěla být paní učitelka?“ ptá se ministryně malé holčičky v bytě, který obývá romská rodina.

Bezdoplatkové zóny podle ministryně nejsou ideálním řešením

Dům pana Žižky se jí líbí. Maláčová na místě zavádí debatu na to, aby prázdné byty a domy skupovaly radnice ještě dříve, než se k nim dostanou obchodníci s chudobou, kteří sociálně slabým, hlavně Romům, „napálí“ přemrštěné nájmy, protože ví, že dostanou sociální dávky.

Pak objekty podle Maláčové mohou mít radnice pod kontrolou a s lidmi pracovat. Takzvané bezdoplatkové zóny, tedy městy vytipované lokality, jejichž noví obyvatelé nedostávají doplatky na bydlení, podle ní nejsou ideálním řešením, zoufalý pokus měst a obcí však chápe.

„Ale chápu, že kupovat prázdné domy je drahé a velmi těžko se to vysvětluje občanům. Bude velmi těžké toto klubko potíží rozmotávat, ale jinak to nepůjde. Pomoci mi musí i zástupci měst,“ upozornila ministryně.

Primátor Petr Nedvědický, který se má brzy stát členem poradní komise ministryně, s Maláčovou souhlasí.

„Budeme spolupracovat a hlásíme se k probíraným bodům boje s chudobou. Budeme se také snažit přibrat hygieniky a hasiče, abychom mohli vstupovat do soukromých domů a kontrolovat hygienické poměry a technický stav domů,“ ujišťuje.

Maláčová chce snížit dávky lidem, jejichž děti nebudou ve škole

Maláčová se svými lidmi chce také například snížit dávky lidem, jejichž děti nebudou mít školní docházku alespoň 80 procent.

„Dokážu si představit, že budeme stropovat porodné a přídavky na určitém počtu dětí. Není to ale primární cíl. Velkým problémem jsou zde pěstounské dávky. Musí pomoci soudy a babička, která pečuje o vnouče kvůli vyšší podpoře, bude bez ní,“ sdělila Maláčová k problému, kdy romské rodiny vymýšlejí, jak se dostat k penězům a dávají své děti do fiktivní péče prarodičů.

Po snídani vidí ministryně Maláčová další zajímavý jev. Romové v montérkách nasedají do aut a kamsi jedou. Eva Fialová míní, že řada místních mizí do práce. Načerno.

„Měli bychom nastavit systém, aby lidé, kteří pracují, nepotřebovali podporu státu. O to usiluji tím, že zvyšuji minimální mzdu, aby se z ní dalo žít. Je to nepopulární, ale dnes je zhruba 10 tisíc korun, z toho žít moc nejde,“ přiblížila Maláčová.

Kdy některé z bodů připravovaného plánu, jak řešit chudobu a vyloučené lokality, začnou platit, se podle ministryně nedá odhadnout.

„Stále jen existují důvody, proč to nejde. Musíme ale najít cestu, aby se problém nezhoršoval. Dáme si pár týdnu na dopilování všech bodů. Všichni očekávají rychlé řešení, ale to nebude,“ dodala Maláčová.

Opatření, která by chtěla zavést ministryně Maláčová

1. Regulovat pronájem více bytů přes živnostenské oprávnění

2. Jasné nastavení hygienických standardů u bytů, které by určovaly, jak má vypadat byt (např. tekoucí voda, hygienické zázemí, funkční elektrika apod.) a stanovení počtu metrů čtverečních na osobu v dané domácnosti

3. Zavedení povinnosti trvalého pobytu v obci, kde jedinec fakticky bydlí

4. Opravy a výkup zdevastovaných bytů obcemi

5. Dokončení cenových map za účelem stanovení obvyklého nájmu

6. Revize dávkového systému: zvážit sloučení příspěvku a doplatku na bydlení, zastropovat výplaty dávek dle cenových map, zajistit adresnost vyplácení dávek, zúžit okruh spolužijících osob v domácnosti a zkrátit vyplácení např. paušálů na energie

7. Zákonně upravit možnost poskytovat data obcím o poskytnutých sociálních dávkách a vykonávané sociální práci

8. Personálně a finančně posílit Úřady práce, Policii ČR či pedagogické pracovníky ve vyloučených lokalitách

9. Zákonně definovat, co je přechodné bydlení a jakou má funkci za účelem eliminace tzv. ubytoven

10. Umožnit oddlužení osob v exekuční pasti bez nastavení minimálního limitu splacení

11. Striktně navázat pobírání dávek na sociální práci a školní docházku

12. Změnit povinnost školní docházky (neohraničovat věkem, ale např. stanovit povinnou školní docházku do ukončení vzdělávání, např. dosažením výučního listu) a omezit předčasné odchody dětí ze vzdělávání

13. Posílit sociální práci a sociální prevenci: pracovní a hygienické návyky, práce s dětmi a podpora vzdělávání, prevence kriminality a konzumu drog, schopnost udržet si bydlení apod.

14. Zajistit, aby všichni práceschopní skutečně pracovali vč. dlouhodobé zaměstnávání dlouhodobě nezaměstnaných osob, např. revize veřejně prospěšných prací, tak aby bylo možné je využívat dlouhodobě bez nutnosti opakované evidence na úřadu práce

15. Zajistit vymahatelnost práva zejm. s ohledem na rušení nočního klidu a sousedského soužití

  • Nejčtenější

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Mám toho hodně rozděláno, řekl končící náměstek z SPD. Dál ho živí magistrát

18. března 2024  16:11

V Ústí nad Labem nastala změna ve složení vedení města. Koaliční politici Michal Mohr a Bohumil...

Muž proti sobě držel nůž, po zásahu policejním taserem na něj spadl a zemřel

18. března 2024  10:11

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje zákrok policistů proti duševně nemocnému...

Advantage Consulting, s.r.o.
SVÁŘEČ R/O (35-45.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...