Pobočka společnosti Pierburg v Trmicích u Ústí nad Labem. Firma patří pod...

Pobočka společnosti Pierburg v Trmicích u Ústí nad Labem. Firma patří pod Rheinmetall. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Firma u Ústí kvůli hackerům téměř nevyrábí, útok míří na německý Rheinmetall

  • 4
Rheinmetall, známá strojírenská společnost zaměřující se na zbrojní a automobilový průmysl, se stala obětí hackerského útoku. Zasažena je i dceřinná společnost Pierburg v Trmicích u Ústí nad Labem. Už několik dní kvůli tomu téměř nevyrábí.

Vyšetřování útoku na koncern s centrálou v Düsseldorfu už převzalo státní zastupitelství v Kolíně nad Rýnem, které se zaměřuje na kyberkriminalitu. Mluvčí úřadu ani mluvčí Rheinmetallu útok komentovat nechtěli. Podle německých médií jeho původ není znám.

Výrazný dopad má činnost hackerů i na společnost Pierburg v ústeckých Trmicích, která do koncernu Rheinmetall rovněž patří. Pierburg se třemi stovkami zaměstnanců má ve výrobním programu hlavně ovládací prvky a řídicí jednotky pro automobily, na zbrojní výrobě se přímo nepodílí.

Hackerské útoky na firmu jsou pravidelné a Rheinmetall si s nimi umí poradit. „Ale tenhle je asi dost silný,“ sdělil jeden ze zaměstnanců. „Od minulého týdne téměř nevyrábíme.“

Paralyzovány jsou hlavně počítačové systémy pro výrobu a komunikaci s dodavateli a odběrateli, zasaženo je i účetnictví. „Samozřejmě Pierburgu držíme palce, aby problémy co nejrychleji vyřešil,“ uvedl jeden z dodavatelů, který už se společností o problémech komunikoval.

Tisíc kyberútoků týdně. České firmy jsou oblíbeným terčem hackerů

Podle informací MF DNES minulý týden výplaty zaměstnancům přišly. IT specialisté se pak v současné době snaží alespoň provizorně obnovit výrobu.“Situaci vůbec nesmíme komentovat,“ uvedl další ze zaměstnanců s tím, že k útoku se může vyjadřovat jen mluvčí celého koncernu. Zaměstnanci Pierburgu jsou však přesvědčeni, že útok není vyděračský, ale právě kvůli zbrojní divizi jde o“válku jinými prostředky“.

Podle německého listu Handelsblatt je napadeno hlavně „civilní podnikání“ skupiny. Dodávky pro armádu ovlivněny nejsou.“Společnost uvedla, že vojenský obchod nebyl ovlivněn. Rheinmetall v současné době zjišťuje rozsah škod a je v úzkém kontaktu s odpovědnými úřady,“ uvádí Handelsblatt.

IT systémy pro civilní a vojenské podnikání jsou ve firmě oddělené. Zatímco systémy v civilní divizi byly údajně v pátek odstaveny, práce ve zbrojním sektoru mohou normálně pokračovat. Handelsblatt otom informovali lidé obeznámení s problémy firmy.

O úspěchu hackerů nerozhoduje genialita útočníka, ale lidská chyba, říká expert

Zatím ani podle zaměstnanců z trmické dceřiné firmy není jasné, kdo za hackerským útokem stojí a o jaký druh útoku přesně jde.Každopádně zasaženo je hned několik společností patřících pod Rheinmetall. Problémy mají firmy Kolbenschmidt v Neckarsulmu i Pierburg v Neussu. Tam dokonce poslali v pátek všechny zaměstnance domů.

Jak vysoké budou finanční škody, nelze zatím určit. Není totiž stále jasné, k jakým údajům se hackeři dostali.Během krátké doby jde o druhý „viditelný“ útok na Rheinmetall. Byť se specialistům daří napadení firmy odrážet téměř denně, v březnu nebyl v provozu web společnosti, vyřadil ho takzvaný DDoS útok, kdy útočníci přetížili požadavky síť.

Pokud jde o vojenskou divizi, získává ve společnosti v posledních letech na významu díky poptávce po vojenských vozidlech a munici ve světě. Enormně vzrostla po začátku konfliktu na Ukrajině v roce 2022. Rheinmetall dodává zbraně i pro boj proti ruským teroristům. Firma podle listu Die Welt posílá na Ukrajinu desítky tanků Leopard, požádala také o licenci na vývoz stovky starých bojových vozidel pěchoty Marder.

,