Budoucnost lounské synagogy je otevřená. Poté, co ji přestane využívat archiv,...

Budoucnost lounské synagogy je otevřená. Poté, co ji přestane využívat archiv, může v ní být třeba muzeum. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

Stane se z lounské synagogy opět židovská modlitebna, nebo bude muzeem?

  • 1
V muzeum, či obnovenou modlitebnu se může v budoucnu proměnit synagoga v Lounech, kde má nyní depozitář státní okresní archiv. Ten se má za několik let přestěhovat do nově postavené budovy a památka z 19. století osiří. Vlastník a město proto vymýšlejí, jak ji poté využívat.

„Vzhledem k tomu, že předpoklad stěhování depozitáře ze synagogy bude v roce 2022, tak již nyní zvažujeme další využití tohoto objektu,“ uvedl Michael Lichtenstein, předseda Židovské obce Teplice, která stavbu vlastní.

„Naskýtají se různé varianty – opětovné úpravy na synagogu nebo vznik kulturního a vzdělávacího střediska či muzea,“ upřesnil Lichtenstein.

Zástupci Židovské obce se před časem setkali se starostou Loun, se kterým budoucnost památky projednávali.

„Seznámili jsme se se zmíněnými návrhy a osobně bych uvítal, kdyby se synagoga otevřela veřejnosti, mohla by tam být například expozice věnovaná Židům v Lounech. Řešili jsme také možnosti financování opravy budovy a finanční zajištění provozu,“ uvedl Pavel Janda (Pro lepší Louny).

Setkání se zúčastnili také zástupci Federace židovských obcí v ČR či Nadační fond obětem holokaustu. V synagoze, která se nachází asi 200 metrů východně od Mírového náměstí v Hilbertově, je od 60. let minulého století umístěn depozitář státního okresního archivu.

Stávající prostory jsou ale pro potřeby archivu již nevyhovující. Stát proto připravuje výstavbu nového archivu, který bude vybaven nejmodernější technologií, jež zajistí stálé klima a další vhodné podmínky pro archiválie. Odhadem půjde o investici až 150 milionů korun.

Původní vybavení synagogy se nedochovalo. Židovská památka potřebuje rekonstrukci, ve stavbě se objevily trhliny, opravy vyžaduje i interiér, který byl v minulosti stavebně upraven pro potřeby archivu. Jak vysoká to bude částka, není nyní známo. Podle Lichtensteina půjde ale o velkou investici.

Synagogu chtějí opravit také v nedalekém Jirkově

Opravu židovské synagogy chystá město Jirkov. Historickou památku město odkoupilo od soukromého vlastníka v roce 2016. Předtím sloužila jako sklad a sběrna druhotných surovin. Nyní se zpracovává projekt na rekonstrukci jak stavby, tak úpravy nejbližšího okolí.

Po opravách má modlitebna sloužit jako kulturní centrum. K pořádání akcí ji příležitostně tamní školy využívají už nyní.

„Výběrové řízení na firmu, která opravu provede, bychom rádi vyhlásili ještě letos. Poté ji budou mít k dispozici naše školy, mohou se tam konat různé výstavy, koncerty a setkání. Přilehlé prostranství by mohlo mít parkovou úpravu a být místem k relaxaci,“ uvedla místostarostka Dana Jurštaková (ODS).

V Žatci je podobná památka. Synagogu před lety koupil Daniel Černý z Chomutova a díky němu ožívá, konají se tam koncerty a výstavy. Majitel připravuje její rekonstrukci za 56 milionů korun, většinu pokryjí dotace.

Připravuje se výběrové řízení na zhotovitele, oprava potrvá několik let. Vzniknout tam má kulturní centrum s muzeum věnujícím se dějinám Židů na Žatecku.

Synagoga v Žatci před opravou:

17. února 2018