Krví znečištěné mrazící zařízení a zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby...

Krví znečištěné mrazící zařízení a zamrazené potraviny s prošlou dobou spotřeby v restauraci U Žida ve Spořicích. | foto: KHS Chomutovov

Plíseň, trus a metráky závadných potravin. Hygienici restauraci zavřeli

  • 69
V restauraci U Žida ve Spořicích poblíž Chomutova našli hygienici černou plíseň, trus hlodavců, špínu i dodatečně zamrazené potraviny. V pátek proto podnik s výrobou teplých pokrmů a s výčepem nechali zavřít a dvě stě kilogramů nebezpečných potravin zlikvidovat.

„Na podlaze v kuchyni byl trus hlodavců. Dvě velkoobjemová mrazicí zařízení ve skladu potravin byla silně znečištěna krví a zbytky potravin a jejich těsnění i černou plísní,“ uvádějí ve své zprávě hygienici z územního pracoviště Chomutov.

Podnik podle nich zásadním způsobem porušoval hygienická pravidla, neprováděl sanitaci prostor ani chladicích a mrazicích zařízení.  

„V provozovně nejsou dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost,“ pozastavují se inspektoři.

Další potraviny a hotové pokrmy nebyly uloženy při vhodných teplotách.

„Bylo zjištěno velké množství potravin s prošlou dobou spotřeby, dodatečně zamrazených v rozporu s pokyny výrobce, popřípadě neoznačených, dále hotové zamrazené pokrmy,“ píší.

Zhruba dvě stě kilogramů potravin a pokrmů, které hygienici nepovažovali za bezpečné, nařídili zlikvidovat.

Na stěnách ve skladu potravin byla černá plíseň

„Na stěnách ve skladech potravin byla zjištěna černá plíseň a olupující se omítka, není k dispozici šatna pro zaměstnance ani úklidová místnost s výlevkou. Nejsou splněny obecné a specifické požadavky na potravinářské prostory,“ konstatovali po prohlídce kontroloři.

Hygieniky zarazilo i znečištění restaurace trusem hlodavců. „Zařízení, se kterými přicházejí potraviny do styku, nebyla důkladně očištěna, čímž mohlo dojít ke kontaminaci připravovaných pokrmů a následně k ohrožení zdraví strávníků,“ píší.

Pracovníci Krajské hygienické stanice proto provozovnu až do odstranění závad uzavřeli. Nařídili také sanitaci celého provozu a likvidaci zdravotně závadných potravin a pokrmů.