Splnit všechna kritéria je velmi náročné i nákladné. „Osmdesát procent čerstvých surovin a potravin pochází od místních chovatelů a pěstitelů, deset procent z ekologického zemědělství, pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů,“ říká Hana Hlouchová, hospodářka školky a koordinátorka projektu.
Vše je přitom založeno i na spolupráci s rodiči. „Zapojují se do školních aktivit, navštěvují s námi místní farmy,“ přibližuje.
Než dosáhla lounská školka na zlatou metu, musela k ní dojít po krocích. Do programu se zapojila před třemi lety, nejdříve získala bronzový certifikát a loni stříbrný.
Úspěch pak nezhatila ani pandemie koronaviru, která některé aktivity utlumila. Třeba společné vaření, kdy se děti zapojovaly do příprav pokrmů. Kvůli opatřením to nyní nelze. „Rodiče ale s dětmi vaří doma a posílají nám fotografie,“ zmiňuje Hlouchová.
Neustále se vzdělávají i kuchařky ve školce. Pro děti hledají zdravé recepty, kombinují chutě. V jejich království nejsou žádná umělá dochucovadla či náhražky.
„Vaření bez nich je náročnější, ale jde to. Základem jsou čerstvé suroviny, používáme hodně zeleniny a ovoce. Experimentujeme s chutěmi, aby jídlo děti zaujalo a chutnalo jim,“ líčí kuchařka Romana Brejchová.
„Děti mají k dispozici samoobslužné stojany na vodu a pijí, kdykoli během dne chtějí. Ve třídách pijí pouze kohoutkovou vodu, jsou na ni zvyklé a nevyžadují žádné šťávy nebo sirupy,“ popisuje další aspekty Hlouchová.
Vedle jídla se myslí i na ekologii
Ve školce učí děti neplýtvat potravinami. Ty si mohou samy určit velikost porce nebo mají možnost jídlo předem ochutnat. Zbytky ovoce a zeleniny slouží k výrobě zdravých nápojů. Biologický odpad se kompostuje.
Program však není zaměřen jen na jídlo, ale na celkový přístup ke zdravému životnímu stylu a k ekologii. A tak se třeba i při úklidu ve školce a mytí nádobí ve školní jídelně používají pouze ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
Do programu je aktuálně zapojeno téměř 400 škol z celé České republiky, 74 z nich již splnilo bronzová kritéria, 18 jich plní stříbrná kritéria a dvě školky prokázaly splnění zlatých kritérií. Vedle zmíněné lounské to je soukromá MŠ Semínko z Prahy, která ocenění získala již před dvěma lety.
„Program pomáhá dětem získat představu o tom, odkud jídlo pochází a jak se pěstuje či vyrábí. Umožňuje jim i porozumět vztahům mezi jídlem, které jedí, a světem, ve kterém žijí,“ uvedl Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola.