Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lidé nechodí a náklady rostou. Míchá se tu smrtící koktejl, zní z hospod

  6:27
Rostoucí ceny energií a surovin nutí restauratéry zdražovat. V některých podnicích už ceny jídel a nápojů vzrostly od prosince až o deset procent a i majitelé restaurací, které dosud nezdražovaly, přiznávají, že se v nejbližší době zvyšování cen nevyhnou. Zároveň se potýkají s nižším počtem hostů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Začíná to být opravdu neúnosné,“ říká například Vladimír Kendra, majitel žatecké Restaurace U medvěda. V době pandemie mu klesl počet hostů až o 70 procent.

„Chodí podstatně méně lidí. Nevím, jestli je to kvůli tomu, že museli předkládat certifikáty, spíš dnes přemýšlejí úplně jinak. Naučili se neutrácet, nechodit do společnosti, popíjejí a vaří si doma. Občas sice přijdou na večeři, ale rozhodně to není takové, jako dříve,“ myslí si Kendra.

On sám už prý ceny zvedl, v průměru o 3 až 5 procent. „Malinko jsme zdražili, ale asi budeme muset ještě více. Zvedli nám zálohy na energie a ušetřit se na ničem nedá. Když ráno přijdeme do kuchyně, musíme hned všechno zapnout, protože vaříme. Na tom nejde nijak ubrat,“ říká.

Podobně mluví i majitelka teplického pivovaru Monopol Gabriela Schönbauerová.

„Více šetřit už se nedá. Vyrábíme si vlastní pivo a k tomu potřebujeme vodu, kterou musíme zaplatit. Svítit a topit zákazníkům také musíme, ať jich je tu šest nebo sto,“ vysvětluje s tím, že v Monopolu zdražovali už na podzim a další zvýšení cen proto nyní neplánují.

Zdražování se nevyhnulo ani děčínské pivovarské restauraci Kapitán. Pivo je tu dražší o dvě koruny na půllitru, svíčková o 15 korun a například guláš o deset. „Zvyšovali jsme hlavně ceny u jídel z hovězího masa, to šlo hodně nahoru,“ sdělila provozní Markéta Černochová.

I podle ní majitelé restaurací na energiích nijak ušetřit nemohou.

„Jediná možnost je ušetřit na surovinách, takže hodně sleduji akce a ceny. Záleží i na tom, co nám nabídnou naši dodavatelé,“ vysvětluje. V době pandemie prý do podniku chodí až o dvě třetiny méně zákazníků.

„Tržby nám klesly hodně a co jsem si všimla, lidé jsou teď takoví nevrlejší. Možná na to má vliv i povinnost kontrolovat certifikáty o očkování,“ myslí si provozní.

Nechci naštvat hosty...

Právě povinnost kontrolovat certifikáty o očkování nebo prodělání nemoci provozovatelům restaurací brzy skončí. Od středy 9. února budou moci pustit do svých podniků všechny zákazníky bez rozdílů. „Těšíme se na to a doufáme, že k nám lidé zase začnou chodit,“ věří Černochová.

Naopak František Kopecký, majitel Radničního sklípku v Litoměřicích, nedokáže odhadnout, zda se lidé do restaurací vrátí. „Těžko říct. Chování hostů se změnilo, plno z nich nechodilo ze zásady, protože nechtěli předkládat certifikáty. Další byli vystrašení. Spousta lidí na vesnicích to vyřešila tím, že si koupili chlazení, pípu a popíjejí a scházejí se někde v garážích,“ říká Kopecký.

I on ve svém podniku pocítil výrazný úbytek hostů. „Leden a únor je vždycky špatný, ale když k tomu vezmu listopad a prosinec, byl propad opravdu znatelný. Minimálně o třetinu, někdy i o 50 procent. Večer jsme v restauraci kolikrát sami,“ přiznává s tím, že ani jemu se zdražování nevyhne.

„Stouply ceny základních surovin jako máslo, zelenina, ovoce a maso. Navíc se zvyšují mzdy. To všechno budu muset do cen promítnout. Ale nejdříve v březnu, teď není vhodná doba. Jsem na poloviční návštěvnosti a nechci naštvat hosty, kteří mi zbyli,“ vysvětlil.

„To, co se teď míchá, je doslova smrtící koktejl. Na jedné straně už dva roky čelíme pandemii a cestovní ruch měl obrovské ztráty. Do toho se nová vláda tváří, že poslední dva měsíce vůbec neexistují a nechce podnikatelům vyplácet kompenzace, přestože je omezovala. A do toho přišlo zvyšování energií a dalších vstupů. To nemůže podnikatel vydržet. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby teď podniky končily,“ řekl k situaci Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Podle něj se kvůli rostoucím cenám energií a surovin dostává řada podniků do existenčních problémů. „Počty lidí, kteří u nás v době pandemie ukončili členství, se jednoznačně zvýšily,“ dodal Stárek.

Autor:
  • Nejčtenější

Lékaři zhodnotí stav obviněného z požáru v Českém Švýcarsku, prý slyší hlasy

16. května 2024  5:30,  aktualizováno  11:02

Krajský soud v Ústí nad Labem začal projednávat případ největšího lesního požáru v historii České...

Fotbalista Marek Červenka o hokejovém bratrovi: Roman je jako můj táta

17. května 2024

Premium Před utkáním českých hokejistů s Norskem na mistrovství světa ho potkali tři fanoušci a podivovali...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Úchvatný zápas číslo 7! Ústí zkrotilo „bestii“ a poprvé v dějinách je ve finále

16. května 2024  20:15,  aktualizováno  21:50

Strhující, úchvatné, epické. Ze sedmého zápasu se ústečtí basketbalisté dostali do sedmého nebe....

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Příbram v ohrožení. Hušbauer: Není se co divit, když občas nepřijde výplata

22. května 2024  14:26

Volný pád může pokračovat. Fotbalová Příbram si před třemi lety balila prvoligové kufry, teď je nad...

Ústím se kvůli stavbám táhnou kolony. Vyčleňte pruh pro MHD, žádají lidé

23. května 2024  15:45

Kvůli dopravním stavbám trápí řidiče v Ústí nad Labem dlouhé kolony. Stejně tak cestující MHD,...

Divoký sever je plný krásy. Šluknovský výběžek vás naloží do klidu

23. května 2024

Šluknovský výběžek byl dlouhou dobu spíše na periferii návštěvnického zájmu. Místo, kde se Česká...

Zlatí Andělé si zoufají i doufají: Na Ligu mistrů nemáme. Zatím

23. května 2024  10:49

Liga mistrů? Ne, děkujeme! Po poslední zkušenosti, která je připravila o loňský titul, se...

Litoměřice nedostanou dotaci na parkovací dům, stál by daleko od nádraží

23. května 2024  9:49

Plánovaná výstavba parkovacího domu v ulici Růžovka v litoměřické části Kocanda se dostala do slepé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...