Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Má rodina může za první válku, líčí prasynovec řidiče následníka trůnu

  17:20
Ústecké muzeum chystá výstavu k výročí sta let od atentátu v Sarajevu. Není to náhodou. Snad každý ví, že zastřelenou ženou Ferdinanda d'Este byla Žofie Chotková z nedalekého Velkého Března a atentátník zemřel ve vězení v Terezíně. Události se ale osobně týkají i rodiny dnešního ústeckého archiváře.
Šéf ústeckého archivu Vladimír Kaiser

Šéf ústeckého archivu Vladimír Kaiser | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

"Moje rodina může za první světovou válku, můžete mě nechat zavřít," říká s nadsázkou šéf ústeckého archivu Vladimír Kaiser.

Žofie Chotková

Dcera hraběte Bohuslava Chotka Žofie prožila dětství na zámku ve Velkém Březně na Ústecku. Pak byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely z Croy.

S rakouským arcivévodou Františkem Ferdinandem se seznámila asi roku 1896 v Praze. Zamilovali se a začali si dopisovat.

Isabela z Croy se domnívala, že se následník trůnu uchází o některou z jejích dcer. V roce 1898 ale náhodou našla Ferdinandův medailon s Žofiinou podobenkou a vyvolala skandál.

František Ferdinand si nakonec sňatek s Žofií Chotkovou v roce 1900 prosadil, i když za cenu ústupků. Osudná cesta do Sarajeva byla vůbec první, na které ho směla doprovázet.

Jeho prastrýc byl Ferdinandovým osobním řidičem a dělal mu i jakéhosi bodyguarda. "Moje babička bydlela v Ústí, ale její sestra Emilie šla za prací do Vídně, kde se zamilovala do Tomáše Dvouletého," přibližuje Kaiser rodinnou historii.

Dvouletý byl ve Vídni nejspíš vůbec prvním řidičem. Vlastnil auto se značkou W1 a Ferdinand si ho vybral do služby.

"Také ho poslal do Londýna na protiteroristické školení. Tam mu vtloukali do hlavy, že kdyby se něco dělo, tak nesmí nikoho poslouchat a musí vždy ujet," vypráví Kaiser.

Jenže právě tento vycvičený řidič s následníkem rakouského trůnu do Sarajeva nejel.

"Dostal volno na svatbu s tetou mé maminky. Arcivévodu tak v Sarajevu vezl neškolený řidič od hraběte Harracha. Kdyby to auto tehdy řídil můj prastrýc, tak by Ferdinanda nezabili a první světová válka by nebyla," tvrdí Kaiser.

Výstava přiblíží osudy obyvatel Ústecka

Takzvané Velké válce by zmaření atentátu ve skutečnosti s největší pravděpodobností nezabránilo. Historka však patří k zajímavým střípkům, které chce ústecké muzeum na konci června představit. Výstava ponese název Žofinko, neumírej - Ústečané a 1. světová válka.

"Zajímá nás, jak toto historické drama tenkrát prožívali obyvatelé Ústecka," přibližuje historik muzea Václav Houfek.

Výstava tak připomene třeba příběhy generálů pocházejících z Ústecka, ať stáli na straně legionářů, nebo sloužili v rakousko-uherské armádě. Jedním z nejvýznamnějších velitelů u Československých legií v Rusku byl Eduard Kadlec.

"Tento generál se zúčastnil zejména vítězných bitev u Bachmače a velké bitvy o Murino na transsibiřské magistrále na Bajkale, kde se podílel na vítězství nad bolševickou armádou Centrosibiře, jež znemožňovala průjezd našich ešalonů do Vladivostoku," vypráví Houfek. Kadlec byl později v době komunistického režimu degradován na vojína.

Žofinko, neumírej, byla poslední Ferdinandova slova

Jedním z nejcennějších vystavených předmětů ale bude kopie dopisu hraběte Harracha, který seděl při atentátu ve voze společně s Ferdinandem d'Este a Žofií Chotkovou.

"Dopis poslal své manželce a autenticky v něm popisuje, co se přesně stalo. Odtud máme doloženo, jaká byla poslední Ferdinandova slova," přibližuje historik Martin Krsek, který má společně s Houfkem výstavu na starosti.

Právě tato Ferdinandova poslední slova se v názvu výstavy objevila. "Žofinko, neumírej, ty tady musíš zůstat pro naše děti," pošeptal tehdy manželce, kterou atentátník Gavrilo Princip trefil kulkou do břicha. Samotného Ferdinanda zasáhl do krku. Oba svým zraněním podlehli a krátce poté první světová válka začala.

  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Advantage Consulting, s.r.o.
KOLEGA/KOLEGYNĚ KE STROJI (35.000 - 50.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Ústecký kraj
nabízený plat: 35 000 - 50 000 Kč

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....