ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Kreutzer, MF DNES

Most nezrušil dohodu s autodromem. I přesto, že okruh porušuje vyhlášku

  • 8
Jak se dohodnout s vedením mosteckého autodromu a zda zrušit jednostranně memorandum o vzájemné spolupráci mezi radnicí Mostu a zdejším autodromem, řešili na svém jednání koncem minulého týdne zastupitelé města. Dohodu však nakonec nechali v platnosti, autodrom totiž městu dělá dobré jméno.

„Město je ve schizofrenní situaci. Na jedné straně tu máme jakousi dohodu o spolupráci a na straně druhé řešíme neustálé porušování vyhlášky,“ uvedl opoziční zastupitel Jan Hrubeš (Piráti a zelení).

Nrážel tak na skutečnost, že hluk z autodromu obtěžuje obyvatele mostecké části Souš i přes platnou obecní vyhlášku o regulaci hlučných činností.

Nadpoloviční většina přítomných však byla proti zrušení a dohoda mezi Mostem, autodromem a krajem z 2015 zůstala v platnosti.

„Víme, co se kolem autodromu děje, neustále se řeší nějaký hluk a negativní vlivy na část obyvatel Mostu,“ shrnul další z opozičních zastupitelů Martin Domín (Mostečané Mostu).

„Přesto nejsme názoru, že bychom kvůli tomu měli hned vypovídat memorandum o spolupráci. Město je autodromem proslulé, autodrom dělá městu dobré jméno a pomáhá i podnikatelům,“ dodal Domín.

O regulaci hluku už nebude rozhodovat městská rada

Naopak všichni zastupitelé jednomyslně schválili, že o výjimkách z obecní vyhlášky o regulaci hlučných činností v Mostě budou od příštího roku rozhodovat už jen oni.

Dosud výjimky udělovali radní. Za novým postupem stojí právě dlouholeté stížnosti obyvatel na provoz mosteckého autodromu.

Vyhláška z roku 2017 sice nařizuje v městské části Souš klid o nedělích a svátcích, autodrom pak dostává výjimky, které dovolují hluk překračovat na několik velkých akcí.

Jednání zastupitelů jsou na rozdíl od jednání městské rady veřejná, a tak se k jednotlivým bodům jednání mohou vyjadřovat i občané, jichž se záležitost dotýká.