Průzkum zásob lithia na Cínovci. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Lithium naráží i v Německu. Výsypky zničí přírodní unikát, varují ochránci

  • 13
Také v německém Altenbergu se připravují na těžbu a zpracovávání lithia. A i zde jsou stále výrazněji slyšet hlasy proti těžbě suroviny potřebné do baterií.

Ložisko, které se nachází pod českým Cínovcem, zasahuje na saské straně hranice pod obec Zinnwald. Těžit by se mělo v místech dnešního hornického muzea na kraji Altenbergu, výsypky budou v deset kilometrů vzdáleném Bärensteinu.

Tedy pokud neuspějí odpůrci těžby, protože výsypky podle ochránců přírody zničí zhruba 60 hektarů zřejmě nejsouvislejších luk ve středním Německu, kde žije řada přísně chráněných ptáků a rostlin. Oblast je navíc „top“ rekreačním resortem v Sasku.

Barák neprodám ani za 30 milionů. Lidé nechtějí opouštět domy kvůli lithiu

Ostatně i kvůli tomu ochránkyně přírody Anika Wilke (44) a včelař Malte Eismann (48) založili občanskou iniciativu Bärenstein, která chce být partnerem pro těžaře i instituce.

„Jde o ztrátu hodnoty našich nemovitostí a o masivní znečištění životního prostředí, které ohrožuje naše organické produkty. Nejsme proti těžbě lithia, ale jsme pro transparentnost plánování,“ sdělil Malte Eismann deníku TAG 24.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podle plánu těžařů by zde dolování mělo začít o rok dříve než u nás, tedy v letech 2026 nebo 2027. Odhadované zásoby lithia pod Zinnwaldem jsou zhruba 94 tisíc tun.

Práci má v dole a při zpracování rudy nedaleko Drážďan najít 400 lidí. Ruda by sem měla být dopravována po železnici z údolí Müglitztal.

Těžební společnost Zinnwald Lithium aktuálně, podobně jako Geomet na české straně, pracuje na studii proveditelnosti. Od letošního roku je kapitálově výrazně silnější, protože do ní vstoupil investor, holandsko-americká těžební společnost Advanced Metallurgical Group (AMG).

„AMG je zavedený hráč v lithiovém průmyslu. Investici do nás vnímáme jako potvrzení našeho projektu,“ sdělil televizi MDR Sachsen generální ředitel Zinnwald Lithium Anton du Plessis.