K závodu o lithium se připojil i stát, Diamo začne zkoumat stará ložiska

  7:27
Česko se chce přiživit na lithiové horečce, která postihla Krušné hory. Státní firma Diamo začne zkoumat, zda lze využít stará ložiska, kde se dříve získávaly jiné suroviny.
Průzkumný vrt v Cínovci

Průzkumný vrt v Cínovci | foto: Geomet

Diamo se tak v kopci nad Krupkou přidá k firmám Cínovecká deponie a European Metal Holding, které hodlají vytěžit cinvaldit, tedy lithnou slídu, na nedalekém Cínovci.

Diamo také ověřuje, zda lze kromě lithia získat nad Krupkou i další nerosty – minerál kasiterit, z něhož se získává cín, wolfram a další vzácné kovy.

„V rámci plánovaných průzkumných prací budou v oblasti Krupky práce zaměřeny na ověření výskytu lithia, historicky dobývaných nerostů obsahujících cín a wolfram a další prvky, jako je rubidium, cesium, molybden, niob, tantal a indium,“ říká Jan Piskáček, ředitel odboru komunikace ministerstva průmyslu a obchodu.

„Diamo požádalo ministerstvo životního prostředí o stanovení průzkumného území (žádost nebyla zatím schválena), aby právě perspektivnost využití jednotlivých komodit prověřilo. Mluvit však v současnosti o začátku těžby je předčasné,“ dodává Piskáček.

Diamo musí nejprve pořídit množství údajů a ty vyhodnotit ve formě studie proveditelnosti, v které bude komplexně prověřena rentabilita záměru při zachování ekologických standardů. Až poté bude možné tvrdit, že se investice do zahájení těžby vyplatí.

V rámci průzkumných prací plánuje státní podnik využít řadu starých důlních děl, kterých jsou v lokalitě stovky. V některých ze štol, které zde zůstaly po těžbě kasiteritu, by pak firma, v případě udělení povolení a také za splnění dalších podmínek, mohla odebírat vzorky.

„Průzkumné práce byly v žádosti rozděleny do dvou navazujících etap. V první budou realizovány výhradně geofyzikální a laboratorní práce bez zásahu do pozemků a náklady na ně jsou odhadovány na patnáct milionů korun. Po vyhodnocení této etapy budou navrženy další ověřovací práce, o jejichž rozsahu a nákladech zatím nelze přesněji hovořit,“ sdělil Piskáček.

Česká republika je jedním z nejvýznamnějších nalezišť v Evropě

Lithium je označováno jako kov budoucnosti, který by měl v následujících letech udávat směr automobilového průmyslu. Hojně se využívá hlavně při výrobě baterií pro elektromobily.

V České republice, která je jedním z nejvýznamnějších nalezišť lithia v celé Evropě, se podle odhadů odborníků nachází tři až pět procent celosvětových zásob.

Největší část jich leží v Krušných horách, konkrétně na Cínovci ve zmíněném cinvalditu. Ovšem zpracovat cinvaldit na lithium je zatím problém. Nejenže v Česku tento kov nikdo netěží, ale ani tu neexistuje firma, která by ho následně dokázala zpracovat.

„Pro ministerstvo průmyslu a obchodu je podstatné, aby byla v případě, že se ukáže, že je těžba na ložisku Cínovec ekonomicky rentabilní, ruda využívána hospodárně, tedy aby z ní bylo získáváno maximum možných užitkových složek, a aby byly tyto užitné složky zpracovávány do pokud možno co nejvíce finální podoby,“ říká Piskáček.

Geomet v lokalitě provádí od roku 2010 geologický průzkum

Nejblíže k těžbě ložiska je momentálně australská European Metal Holdings. Její dceřiná společnost Geomet v lokalitě provádí od roku 2010 geologický průzkum. Firma zpracovává takzvanou studii proveditelnosti a nyní zjišťuje, jestli se jí případná těžba lithia vyplatí.

„Předběžná studie proveditelnosti uvádí, že se v ložisku nachází celkem 656 milionů tun rudy obsahující zhruba 1,3 milionu tun lithia, 262 tisíc tun cínu a 92 tisíc tun wolframu,“ řekl již v prosinci 2017 ředitel Geometu Richard Pavlík (celý rozhovor zde).

Těžba Geometu je však od minulých parlamentních voleb citlivé téma, hlavně ANO a KSČM se stavěly proti tomu, aby v Krušných horách působila cizí firma, a i to je asi důvod, proč je v současné době European Metal Holdings skoupá na vyjádření.

Firma nesděluje, jak postupují práce směřující k těžbě. Pavlík jen v dubnu pro deník E15 stručně sdělil, že se firmě podařilo z cinvalditu získat vzorky kovu, jenž je pro výrobu baterií zásadní.

„V laboratorním měřítku jsme přímo z materiálu, který by se eventuálně těžil, získali meziprodukt v podobě hydroxidu lithia, a to v bateriové kvalitě,“ uvedl Pavlík.

Australané by chtěli začít s těžbou nejpozději v roce 2022

Akcie mateřské společnosti European Metal Holdings po tomto oznámení vylétly až o 16 procent ceny. Podle starších vyjádření by ale Australané chtěli začít s těžbou nejpozději v roce 2022.

„Je třeba vyčkat, až držitel průzkumných a navazujících oprávnění předloží studii proveditelnosti, aby bylo zřejmé, zda je případná těžba na ložisku vůbec rentabilní. Zdroje ložiska jsou totiž sice relativně rozsáhlé, ale nízkokovnaté, což může být limitující,“ vysvětluje Piskáček.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu zatím není zřejmé, jestli se lithium na Cínovci bude vůbec těžit, natož která z firem by se o to měla postarat. A stát se podle ministerstva průmyslu a obchodu ani nevzdává možnosti, že by se podílel i na těžbě na Cínovci, tedy v místech, kde působí Australané.

„European Metal Holdings zatím orgány státní báňské správy o stanovení dobývacího prostoru a povolení hornické činnosti nepožádala. O případném zapojení Diama do těžebních aktivit může rozhodnout jen vláda, státní podnik se ovšem na tuto situaci připravuje a zpracovává vlastní studii, která prověří reálnost záměru využít lithné suroviny na ložisku Cínovec,“ podotkl Piskáček.

„Platná legislativa však umožňuje firmě Diamo pro vyhodnocení proveditelnosti využít pouze archivní data pořízená v minulosti. Výsledky první etapy zpracování studie budou známy v červnu,“ dodal Piskáček.

Povolení k povrchové těžbě má Cínovecká deponie

Naopak povolení k povrchové těžbě lithia už má společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ miliardáře a filantropa Karla Janečka. Firma plánuje v ložisku na Cínovci přetěžit odpad po starší těžbě rud a získat z něj lithium.

Před několika týdny zahájila první přípravné práce. „Víceméně šlo především o odstraňování porostu,“ poznamenal mluvčí Cínovecké deponie Martin Frýdl.

Podle dřívějších odhadů by ve výsypce mohlo být až 1 500 tun čistého kovu. „Bohužel pro toto zpracování v současnosti neexistuje výrobní kapacita ani v Česku, ani v celé Evropě,“ pokračoval Frýdl.

„My nepředpokládáme, že bychom vytěženou surovinu zpracovávali. Rádi bychom, aby ji zpracovával průmyslový řetězec v rámci České republiky, nicméně jeho vznik, to už není otázka na nás,“ odkázal Frýdl na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Pro začátek by mohlo posloužit lithium z deponií

Podle ministerstva by bylo efektivní, kdyby lithná slída cinvaldit získaná z projektu Cínovecké deponie sloužila pro odzkoušení technologie úpravy, jež by byla následně použita pro zpracování suroviny z vlastního ložiska na Cínovci.

S tím souhlasí i Cínovecká deponie, která by se ráda zapojila do případného zpracovatelského řetězce.

„Lithium z našich deponií v Cínovci by mohlo sloužit pro rozjezd českého lithiového průmyslu do doby, než naběhne hlubinná těžba. V rámci Česka i Evropské unie se snažíme zdůrazňovat nutnost vzniku toho chybějícího článku a ohlasy jsou pozitivní,“ dodal Frýdl s tím, že přesný termín těžby ale zatím stanoven není.

Autor:
  • Nejčtenější

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Šmicer o politikaření i propadáku Sparty s Liverpoolem: Snižuje to českou ligu

17. března 2024  8:10

Mohl by dělat na fotbalovou Spartu dlouhý nos, když se s ostudou vracela z anglického Liverpoolu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtvrtfinále podle předpokladů. Fanoušci se těší na derby, Spartu čeká Liberec

12. března 2024  20:57

Čtyři nejlepší týmy základní části si před play off hokejové extraligy užily několik dní odpočinku...

Roztržená silnice po sesuvu půdy bude zavřená roky, ohrožená je i železnice

12. března 2024  15:25

Silnici mezi obcemi Denětice a Hořetice na hranici Chomutovska a Lounska roztrhl sesuv půdy....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Ústí skórovali jen Američané, Čech žádný. Strhla se hysterie, šéf klubu z ní šílí

14. března 2024  13:13

Pět střelců, samí Američané. V Národní basketbalové lize se podle všeho poprvé v historii stalo, že...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soužení s Tomkem pokračuje. Nedal jsem mu to do lapačky schválně, řekl Flek

19. března 2024  8:25

Před začátkem extraligového čtvrtfinále proti Litvínovu brněnský hokejový útočník Jakub Flek...

Synagogu nacisté povolili uhasit, po letitém chátrání se otevírá veřejnosti

19. března 2024  8:07

Synagoga v Žatci a sousední rabínský dům se dnes po několikaleté obnově otevřou veřejnosti. Původně...

Rádi hvězdám pomůžeme rozhodnout, usmíval se Zygmunt po skalpu Komety

18. března 2024  21:24

V neděli zařídily vítězství Litvínova v prvním čtvrtfinále v Brně hvězdy z první formace, v...

Třinec opět vymazal Budějovice, Litvínov uštědřil debakl nedůrazné Kometě

18. března 2024  16:50,  aktualizováno  20:22

Po vzoru předchozích let vstoupili do play off hokejové extraligy obhájci titulu z Třince, po...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...